Reklama

Reklama

Komediální drama Air od oceňovaného režiséra Bena Afflecka s Mattem Damonem v hlavní roli podnikavého manažera společnosti Nike, Sonnyho Vaccaroa odhaluje neuvěřitelnou spolupráci mezi tehdejším nováčkem Michaelem Jordanem a začínající basketbalovou divizí Nike, která díky značce Air Jordan způsobila revoluci ve světě sportu a současné kultuře. Dojemný příběh sleduje hazardní hru nekonvenčního týmu, který rozhoduje o kariéře a v němž jde o všechno a nekompromisní vizi matky, která zná hodnotu obrovského talentu svého syna, a basketbalového fenoména, jenž se stane nejlepším hráčem všech dob. (Vertical Entertainment)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (255)

BMW12 

všechny recenze uživatele

Film o jedné z nejlepších dohod (smluv) mezi Nike a Michaelem Jordanem. Musím říci, že mě film bavil, a to i přesto, že se vlastně jedná pouze o dialogy. Film určitě táhne Matt Damon, jehož postava mi sedla a jenž i v 52 letech zvládá hrát perfektně hlavní role. Ben Affleck byl také fajn, akorát mu udělali příšerný účes. Každopádně postava Matta Damona je úžasná v tom, že dokázala odhadnout potenciál Michaela Jordana a přesvědčit ho, aby podepsal smlouvu s Nike. A vidíme i teď, kdy Michael už 20 let nehraje, že tenisky Air Jorda patří pořád mezi nejprodávanější boty. ()

Ondatra 

všechny recenze uživatele

Naprosto upřímný a pravdivý příběh o jedné z nejznámějších značek na světě, která díky spolupráci s Michaelem Jordanem brutálně zbohatla a stala se ještě slavnější. Krásný obraz toho, jak těžké je prorazit na trhu, soupeřit s konkurencí a nebo navázat spolupráce se slavnými osobnostmi. Díky kancelářskému prostředí mi to trochu připomínalo Vlka z Wall Street, akorát mnohem serióznější. Herecké obsazení mi taky sedělo a písničky z devadesátek a osmdesátek jsou taky výrazné plus. 7,5/10 ()

Reklama

BoPo 

všechny recenze uživatele

Ako návšteva fabriky na kondomy. Má síce súvis s veľmi zábavnou činnosťou, ale je neskutočne sterilná a nudná. Ben Affleck si po niekoľko ročnej pauze opäť sadol na režisérsku stoličku, do hlavnej role obsadil kámoša Damona a natočil film o Jordanovi bez Jordana. Scenáristi si v rámci svojho vlastného štrajku dávajú podobnými sračkami bodné rany do chrbta. Chcú viac prachov, aby mohli vyhoniť z péra viac takýchto bezemočných výstrekov? Nasrat! Ak chcete kvalitný športový film o veci, ktorá ho zmenila, tak si dajte Moneyball. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Je neuvěřitelný jak se dá zpracovat obchodně marketingový příběh do kvalitního, dynamického a absolutně nenudícícho filmu.  Matt Damon si je vědom svých hereckých hranic a proto si umí vybírat role tzv na míru, tedy ty postavy, které mu dokonale sedí a i tady rozhodně film svou přítomností nějak nekazí. Zajímalo by mě, jak moc rád se na sebe Matt dívá, protože zoom na jeho obličej byl opravdu v míře hojné. Ben má sice absolutně šílený učes a realtivně malou roli, ale o to více vyniká jeho sebejisté režisérské vedení . Mám rád, když filmy voní osmdesátkama a tenhle je vysloveně osmdesátkama prověnen skrz naskrz, hudbou počínaje, rekvizitama konče. Ben prostě umí udělat atmosféru, dialogama mění trefně nálady příběhu z dramatu na fórek a zase zpět. Moc sympatický snímek. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Už prvních pár minut úvodní titulkové sekvence mě spolehlivě přeneslo do roku 1984 (a to ten můj byl značně šedivější). Čekal jsem, že se to dá postavit na dynamických basketbalových záběrech a Michaelu Jordanovi. Což byly přesně ty věci, které ve filmu nejsou. Autoři zřejmě usoudili, že by oboje odvádělo pozornost od příběhu, který se rozhodli vyprávět. Tedy typické americké story o tom, jak prodat co nejvíce tenisek. Herecky to táhnou Matt Damon a Viola Davis, dokonce se tu po delší době objevily vypoulené oči a proříznutá pusa Chrise Tuckera. Natočeno je to citlivě, bez přehnaného patosu a s lehkostí komedie. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (24)

  • Film nemá klasické hudební pozadí – nahradily jej skladby daného období, jejichž názvy mají vztah k danému dění na plátně (mj. ZZ Top – „Legs“, Dire Straits – „Money For Nothing“, Cyndi Lauper – „Time After Time“ či Mike & Mechanics – „All I Need Is a Miracle“). Podobných písní zazní ve filmu na tři desítky. (Robbi)
  • O tom, kto prišiel s názvom „Air Jordan“, sa viedli mnohé historické debaty. Tvorcovia filmu sa rozhodli spracovať túto záležitosť čo najcitlivejšie a vykreslili, že David Falk a Peter Moore prišli na meno každý samostatne čírou náhodou. (Arsenal83)

Související novinky

Ben Affleck a Matt Damon chystají další film

Ben Affleck a Matt Damon chystají další film

22.06.2024

Úspěšná oscarová dvojice tvůrců Ben Affleck & Matt Damon (Dobrý Will Hunting, Poslední souboj) chystá po loňském zábavném dramatu Air: Zrození legendy další spolupráci. Dva letití přátelé by si… (více)

Ben Affleck a Matt Damon míří na Netflix

Ben Affleck a Matt Damon míří na Netflix

26.01.2024

Osvědčené hvězdné tvůrčí duo kráčí vstříc další filmové spolupráci. Po loňském chváleném dramatu Air: Zrození legendy a pár let starém Posledním souboji vyhlíží oscarová dvojice Ben Affleck s Mattem… (více)

Krásné svátky a PF 2024

Krásné svátky a PF 2024

24.12.2023

Nebýt přesunu druhé Duny na jaro 2024, byl by uplynulý filmový rok výjimečný. I přesto ale byl skvělý, plný filmových překvapení. Tím největším byl “selfmade fenomén” sociálních sítí Barbenheimer,… (více)

Byly vyhlášeny nominace pro 81. Zlaté glóby

Byly vyhlášeny nominace pro 81. Zlaté glóby

11.12.2023

V pondělí 11. prosince byly vyhlášeny nominace pro nadcházející 81. ročník slavnostního předávání Zlatých glóbů, které dosud každoročně pořádala Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu (Hollywood… (více)

Reklama

Reklama