Reklama

Reklama

Komediální drama Air od oceňovaného režiséra Bena Afflecka s Mattem Damonem v hlavní roli podnikavého manažera společnosti Nike, Sonnyho Vaccaroa odhaluje neuvěřitelnou spolupráci mezi tehdejším nováčkem Michaelem Jordanem a začínající basketbalovou divizí Nike, která díky značce Air Jordan způsobila revoluci ve světě sportu a současné kultuře. Dojemný příběh sleduje hazardní hru nekonvenčního týmu, který rozhoduje o kariéře a v němž jde o všechno a nekompromisní vizi matky, která zná hodnotu obrovského talentu svého syna, a basketbalového fenoména, jenž se stane nejlepším hráčem všech dob. (Vertical Entertainment)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (256)

Othello 

všechny recenze uživatele

Pěkný kozačky. By byly dobrý na mý mámě. Ben Affleck zkušeně využil malého slotu, který tady vznikl po úspěšném dokumentu The Last Dance, aby si mohl zase natočit pro chuť nějakou tu anachronickou žánrovku, které jsou ostatně jeho specialitou. Tentokrát je to takové to korporátní drama s vulgárními kravaťáky, co ve správný čas vsadili všechno na jednu kartu. Často si lidi myslí, že o kvalitách takových filmů rozhodují herci a scénář, přičemž se trochu zapomíná, jak důležitý je mít tyhle ukecaný dialogovky s hromadou postav, dobře nastříhaný, jak pracovat s pomlkami, časovými předěly a změnami nálad. A vzhledem k tomu, že tady to hlídal za kamerou Robert Richardson a stříhal to oskarový William Goldenberg, tak je z toho filmu ve výsledku větší podívaná, než by asi kdokoli čekal. Samozřejmě koho zajímá především to, o čem ten film je, ten by se měl jít léčit. ()

Rimsy 

všechny recenze uživatele

Je Springsteenova hitovka Born in the U.S.A. motivační vypalovačkou, nebo sžíravou kritikou? Nejspíš od obojího trochu a stejné ambice by možná chtěla mít i tahle sportovní biografie, pod níž jsou podepsáni hlavně Ben Affleck a Matt Damon. Fetišistické nadužívání osmdesátkových propriet a vzájemné popichování korporátních kancelářských krys však má odlehčit a snad i trochu zakrýt fakt, že v jádru vyprávění jde hlavně o reklamu na Nike. Reklama je to však stylová, a to především pro milovníky basketbalu a Michaela Jordana. Affleck se jako režisér nepokouší o bleskově sestříhané dialogy ve stylu Adama McKaye či podobné formální kudrlinky, naopak nechává vyniknout herectví Matta Damona, ve své obyčejnosti tak sympatické. S pomocí hlavně Violy Davis a Chrise Messiny rozehrává upovídané drama, z něhož je patrné, že se autor scénáře Alex Convery učil hlavně od Aarona Sorkina. Takže pokud k aspoň jednomu ze zmíněných jmen (tedy Damon, Sorkin, Jordan) chováte sympatie, nejspíš vás tahle nepřekvapivá, i když zdatně zpracovaná konverzačka zaujme; a i v opačném případě ji přečkáte bez úhony, ale z hlavy se vykouří velmi rychle. ()

Reklama

William_ 

všechny recenze uživatele

7/10. Film který nesedne všem, ale pro basketbalové fanoušky je to jaksi povinnost. 80. léta nejsou tak originálně zpracované jako třeba ve Vzestupu dynastie od HBO, ale i tak se zde dočkáte několika 80s vypalovaček a spousty pohledných záběrů na tehdejší atmosféru. Born in the USA byla pro závěrečnou pětiminutovku skvělá volba. Ben Affleck by měl zůstat u režírování menších a originálních filmů, to mu jde dle mého nejlépe. Natočit kvalitní film o Michaelu Jordanovi bez Michaela Jordana se nepovede každý den. ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Někde mezi reklamou na Nike a oslavou Michaela Jordana se skrývá výtečně napsaná a sympatická podívaná, která ze zdánlivě nezajímavého námětu zvládla vymačkat zhruba stejné maximum jako Fincherova Sociální síť. Affleck a Damon si po Dobrém Will Huntingovi a Posledním souboji připisují třetí společnou scenáristickou trefu, Affleck poté na režijní židli dokazuje, že po tvůrčí stránce zraje. I díky tomu se na Air: Zrození legendy bude ještě pár dní po zhlédnutí vzpomínat moc hezky a půjde brát do budoucna jako důkaz, že se dost možná nevyplatí podceňovat zdánlivě nezajímavé náměty. Výsledkem totiž mohou být přesně takováto milá překvápka.... Více zde ()

silentname 

všechny recenze uživatele

"Air" je podľa mňa ukážka toho, ako sa robia životopisné filmy správne. Neviem či to sadne úplne každému, no myslím si, že film sa dobre chytil svojej témy, nesnažil sa príliš tlačiť na pílu, vychytil si správne momentky, ktoré fugnujú a najmä má kasting, ktorý je veľmi presvedčivý. Myslím si, že keď sa stretnú ľudia ako Matt Damon, Ben Affleck a Jason Bateman, je tu postarané o solídny materiál. Teraz mi už len ukážte, ako viete správne predať ten scenár a ukázať niečo z vášho hereckého talentu. V tomto film nesklamal. Dokázal predať svoje postavy, záverečná reč, ktorú prednesie Matt Damon je podľa mňa perfektná a doslova v nej cítiť ohromnú atmosféru a najmä sa mi páči nápad, ktorý vlastne od začiatku Sonny mal. Namiesto toho, aby sme získali za náš rozpočet viacerých hráčov, ktorí sú v tabuľke nižšie, nájdime jedného, ktorý nás vytiahne hore. Viem, že sa hovorí, že risk je zisk, no na druhú stranu chápem aj ostatné postavy, ktoré sa voči jeho nápadu postavili trošku chladnejšie. Pretože na seba berú obrovské riziko, že niečo nemusí vyjsť tak, ako by chceli. Čo by malo za následok, že Nike mohli úplne skončiť so svojou basketbalovou divíziou. Určite nie je veľmi príjemná predstava. Ľudia, ktorí sú schopní premýšľať nekonvenčne však často vedia prísť s úžasnými nápadmi, ktoré sa vyplatia. Stačí len v rukách držať správne karty. Z tohto pohľadu to vnímam ako silný príbeh. Je pravda, že veľké množstvo iných životopisných filmov využíva rovnaké cestičky, no film ma ani raz nenudil a bol som zvedavý, ako to nakoniec celé dopadne. Plus vnímam veľmi pozitívne ešte aj to, že ani raz sme nevideli do tváre samotnému Michaelovi. Cítime jeho prítomnosť, no reálne sme ho nemali možnosť vidieť. Čo dodáva jeho postave určitú dávku tajomna. Vieme všetci ako vyzerá Michael Jordan, no v tomto filme pôsobil práve ako tá postava, na ktorej všetko stojí. A keď nemôžeme vidieť do jeho tváre, poznať jeho reakcie a vyčítať z nej potrebné pocity, dodáva to filmu ohromnú dávku atmosféry. Ben Affleck je talentovaný režisér a najmä vie pracovať s kvalitnými hercami, s ktorými si veľmi dobre rozumie. Takéto filmy mám rád a teším sa na jeho ďalší projekt. Hodnotenie: B+ ()

Galerie (34)

Zajímavosti (24)

  • Režisér Ben Affleck neukázal tvár Damiana Delano Younga hrajúceho Jordana úmyselne:Michael Jordan je taký slávny, že som skutočne cítil, že keby ho niekedy mal hrať herec, bolo by ťažké nevzbudiť v publiku pochybnosti, pretože podľa môjho názoru nie je možné niekoho presviedčať, že niekto, kto nie je Michael Jordan, je Michael Jordan." (Arsenal83)
  • Matt Damon povedal, že práca na tomto filme bola "najlepšia práca, akú som kedy mal. Bol som smutný, keď sa to skončilo." (Arsenal83)
  • V tomto filme možno vidieť veľmi krátku ukážku z televízneho seriálu Knight Rider (1982-1986). Keď mal Jason Bateman (Rob Strasser) 14 rokov, objavil sa v epizóde Stratený rytier ako postava s menom Doug Wainwright. Zaujímavosťou je, že táto epizóda bola natočená a prvýkrát odvysielaná v roku 1984, v tom istom roku, v ktorom sa odohráva tento film. (Arsenal83)

Související novinky

Ben Affleck a Matt Damon chystají další film

Ben Affleck a Matt Damon chystají další film

22.06.2024

Úspěšná oscarová dvojice tvůrců Ben Affleck & Matt Damon (Dobrý Will Hunting, Poslední souboj) chystá po loňském zábavném dramatu Air: Zrození legendy další spolupráci. Dva letití přátelé by si… (více)

Ben Affleck a Matt Damon míří na Netflix

Ben Affleck a Matt Damon míří na Netflix

26.01.2024

Osvědčené hvězdné tvůrčí duo kráčí vstříc další filmové spolupráci. Po loňském chváleném dramatu Air: Zrození legendy a pár let starém Posledním souboji vyhlíží oscarová dvojice Ben Affleck s Mattem… (více)

Krásné svátky a PF 2024

Krásné svátky a PF 2024

24.12.2023

Nebýt přesunu druhé Duny na jaro 2024, byl by uplynulý filmový rok výjimečný. I přesto ale byl skvělý, plný filmových překvapení. Tím největším byl “selfmade fenomén” sociálních sítí Barbenheimer,… (více)

Byly vyhlášeny nominace pro 81. Zlaté glóby

Byly vyhlášeny nominace pro 81. Zlaté glóby

11.12.2023

V pondělí 11. prosince byly vyhlášeny nominace pro nadcházející 81. ročník slavnostního předávání Zlatých glóbů, které dosud každoročně pořádala Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu (Hollywood… (více)

Reklama

Reklama