Reklama

Reklama

Dospívání po americku

  • Česko Život jednoho chlapce (více)
Trailer

VOD (1)

Dospíval v padesátých letech a měl matku, která se nehodlala smířit s nevlídným osudem. Protloukali se spolu z východu na západ, až konečně našli toho pravého. Aspoň to tak vypadalo. Než za zdmi společného domova ukázal svou pravou tvář. Těžké to bylo pro oba a ztratili mnoho, ale nikdy jeden druhého. Tobias Wolff, po letech spisovatel a univerzitní profesor literatury, zachytil toto období svého života v působivém autobiografickém románu, který se stal v roce 1993 předlohou pro film Michaela Catona-Jonese. Hlavní roli svěřil režisér tehdy ještě ne příliš známému devatenáctiletému Leonardu DiCapriovi, který měl pár zkušeností z výchovných filmů a seriálů. Role Tobyho však znamenala, spolu s těsně následující rolí Arnieho Grapea (Co žere Gilberta Grapea, režie Lasse Hallström) pro DiCapria průlom ve filmové kariéře. A zcela zaslouženě. Jeho výkon v roli problematického dospívajícího chlapce, zmítajícího se mezi citem k matce, odporem k brutálnímu otčímovi a siláckým frajerstvím v partě špatných kamarádů, je skutečně nevídaný, a kdyby už nenatočil nic jiného, zanechal ve světě filmu výraznou hereckou stopu. Jeho protihráčem je tu neméně charismatický Robert De Niro v roli otčíma, takže jejich vzájemné duely dýchají skutečnou syrovostí. Silné obsazení doplňuje i skvělá Ellen Barkinová v roli matky. Silná předloha, dobrá režie a skvělé herecké obsazení tak daly vzniknout jednomu z nejlepších filmů o problematickém dospívání, zrání osobnosti a hledání životního štěstí. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (269)

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Autobiografický snímek, což se dozvíme až na konci. Ovšem takovéhle ztvárnění autobiografie je naprosto skvělé. Leo jako vždy na vrcholu. Velmi výraznou roli zde hraje Robert De Niro, sice ne příliš kladnou, ale přesto ji zahrál výborně. A Ellen Barkin? K té jde snad jen dodat, že má charisma a je krásná a nikdo jiný by se do tohoto filmu více než ona nehodil, je sice z pohledu ženy smutné, že je skoro celý život sama a když už je s nějakým chlapem tak je to hajzl, ale přesto je její povaha nadmíru volná a optimistická. Nejvíce mě pobavil účes dospívajících chlapců dané doby, museli mít Elvise opravdu hodně oblíbeného. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Dospíval v padesátých letech a měl matku, která se nehodlala smířit s nevlídným osudem. Protloukali se spolu z východu na západ, až konečně našli toho pravého......... Hrají : Robert De Niro jako Dwight Hansen a Leonardo DiCaprio jako Tobias 'Toby' Wolff. Strach nebo láska a dá se to vůbec rozdělovat ? Povedený snímek, který hodně drží nad vodou oba perfektní herci. ()

Reklama

gegina31 

všechny recenze uživatele

Přišlo mi to celkem fajn. Hodně na mě zapůsobilo, že to bylo životopisný. Spoiler: Kdyby to byla fikce, tak by Leovi nejspíš ten prst ukousl a Leo by ho zabil a to by bylo na mě zbytečně přehnaný a předvídatelný. Jediný co mi vadilo byl ten konec. Jak se najednou sebrali a odkráčeli vstříc novým osudům. Bez ničeho, bez peněz, bez balení...Tomu navěřím ani za mák :) ()

Ajinka126 

všechny recenze uživatele

Naprosto famózní! Celou dobu jsem cítila tu bezmoc, kterou si musel Toby v podání Leonarda DiCapria projít. Měla jsem sto chutí tomu násilníkovi, který si říká "otec", jednu vrazit! Skvělý přesun emocí. PS: nikdy bych si nepomyslela, že tohle malé šikovné dítko bude jedno dne milovat celý svět.. včetně mě!! ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, ale kromě výkonu Roberta De Nira jsem v tomhle filmu nenašel nic jinýho, co by mě nějak extra zaujalo. Nutno dodat, že sledovat De Nirovo herectví je opravdu zážitek. Z toho úplně sálá zloba a nenávist i přes tu obrazovku a už jen kvůli němu stojí tenhle film za vidění. Bohužel, jak neni na scéně De Niro, je to poměrně nuda. spoiler: Jinak konec jsem čekal teda trochu víc dramatičtější, než to, že si matka se synem prostě řeknou: "Už tady s nim nemusíme dál žít. Můžeme jít pryč. - Hmm, tak jdeme." 60% ()

Galerie (76)

Zajímavosti (19)

  • Když Robert De Niro četl knižní předlohu k filmu, zapsal si o své postavě, Dwightu Hansenovi, do tlustého zápisníku na dvě stovky postřehů, včetně nejmenších detailů. (ČSFD)
  • Dospívání po americku sice není filmovým debutem Tobeyho Maguirea, ale je to jeho první film, ve kterém má připsanou mluvenou roli. Ve skutečnosti Maguire debutoval ve filmu Čaroděj (1989), kde však neměl žádné repliky. (KGBelik)

Reklama

Reklama