Reklama

Reklama

Asterix a Obelix

  • Francie Astérix et Obélix contre César (více)
Francie / Německo / Itálie, 1999, 109 min

Obsahy(1)

Poslední galská vesnička vzdoruje nátlaku římských kolonizátorů! Její obyvatelé odolávají díky zázračnému nápoji místní výroby, jenž dává neuvěřitelnou sílu každému, kdo ho vypije. Římský guvernér Detritus (Roberto Benigni) se chce elixíru zmocnit a vystoupit proti vládci Caesarovi, netuší však že, překonat chytrého Asterixe (Christian Clavier) a jeho kamaráda Obelixe (Gérard Depardieu) nebude vůbec jednoduché... (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Recenze (453)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Film pre chlapcov od 12 do 17 rokov. A to ešte špeciálne francúzskych. U nás bohužiaľ nemá AaO tradíciu. Takže sme boli do kín vmasírovaní mohutnou reklamnou kampaňou, snáď ešte väčšou, ako telo Gerarda Depardieua. Na to, aký to mohol byť prúser, film ešte veľmi dobre dopadol. Videl som ho dávno, bol som celkom spokojný, ale už som tušil, že som ho videl aj naposledy. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

První hraný Asterix anebo Astérix et Obélix contre César. Ve své době to byla velká věc. Všechny země ovlivněné frankofonním komiksem očekávaly, zda se Goscinnyho postavičky a Uderzův humor podaří převést do nového média. Animované filmy byly hodně oblíbené, ačkoli tehdy nejnovější díl Asterix dobývá Ameriku už předznamenal konec jedné éry. Osobně jsem spokojená s tou velkou evropskou koprodukcí, díky níž se do Galie v roce 55 př. n. l. podíval vedle Depardieua, Claviera a Galabrua také Benigni nebo Gottfried John. Jako Halabala se blýskla Laetitia Casta a i když série dalších hraných Asterixů je hodně nevyrovnaná, není důvod ji zatracovat. Pro prvního režiséra takového monstr projektu vybrali ostatně velmi vhodného Clauda Zidiho, klasika takových sérií jako Bažanti nebo Prohnilí, který měl svého času na kontě spolupráci s Pierrem Richardem, Luiem de Funésem nebo Belmondem. Takže touto optikou lze Asterixe mmj. vnímat jako další generaci klasické francouzské komediální školy. ()

Reklama

Vojcl 

všechny recenze uživatele

Lépe to snad ani dopadnout nemohlo.. Převedení animáku vycházejícího z populárních comicsů do celovečerního filmu jsem se trochu bál - ale Claude Zidi to zvládl perfektně.. Spousta skvělých hlášek ("ať předhodí Trolejbuse lvům jestli lžu"), nechybí ani nějaká ta akce a herci si své postavy náležitě užívají (zejména na Depardieuovi je to opravdu vidět)!!! A nesmím zapomenout na skvělou hudbu.. K dokonalosti schází opravdu minimum.. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Bylo jasny, ze dokonalej komiks se tvurcum prevest nepodari, ale i tak vzniklo vicemene vtipne dilko s par vybornejma vtipkama, sviznym dejem, prijemnou atmosfera a skvelou ustredni dvojici Depardieu - Clavier. Ale jednoznacne nejlepsi jsou sceny s Robertem Benignim, ten je naprosto genialni a s Jean-Pierre Castaldim, ta jeho drzka, to se jen tak nevidi. Slusna zabava, ale nic vic. ()

Ryuuhei 

všechny recenze uživatele

Super oddychový filmeček. Líbí se mi jak po stránce efektů, tak svým přístupem k věci - hloupým, občas dvojsmyslným, ale velmi pozitivním. A co teprve ty hlášky! I když Francouzský humor nemusím, zde mi vůbec nevadil. „Přivedeš mě cézarovi, blboune!“ - „Kdo je cézar blboun? To je nějaký jeho příbuzný?“ ()

Galerie (95)

Zajímavosti (22)

  • Ve scéně, kdy Idefix přiběhne z posvátného lesa druidů, Asterix (Christian Clavier) odhodí kýtu masa na umělý kámen, který se pohne. (LaserJet)
  • Jména Galů v sobě často obsahují slovní hříčku nebo charakter jednotlivých postav. Často bývají složená i z vícera slov. Asterix (Christian Clavier) je od slova aster, tedy chytrý. Obelix (Gérard Depardieu) zase od slova obelisk, symbolu síly. Druid Panoramix (Claude Piéplu) od slova panorama. Kmet Agecanonix (Sim) značí vysoký, resp. kanonický věk. Kovář Cetautomatix (Jean-Roger Milo) pochází od spojení "To je samozřejmé". Bard Assurancetourix (Pierre Palmade) je zárukou nebezpečí. Pejsek Idéfix je od spojení "stálý nápad". Šéf Abraracourcix (Michel Galabru) je "zkrácenou paží". A rybář Ordralphabetix (Jean-Jacques Devaux) je pojmenován "dle abecedního pořadí". (Mr.curry)
  • Gérard Depardieu musel kvôli postave Obelixa pribrať 20 kíl. Ako sám priznal, nebol to pre neho veľký problém. (tommy187)

Reklama

Reklama