Reklama

Reklama

Asterix a Obelix

  • Francie Astérix et Obélix contre César (více)
Francie / Německo / Itálie, 1999, 109 min

Obsahy(1)

Poslední galská vesnička vzdoruje nátlaku římských kolonizátorů! Její obyvatelé odolávají díky zázračnému nápoji místní výroby, jenž dává neuvěřitelnou sílu každému, kdo ho vypije. Římský guvernér Detritus (Roberto Benigni) se chce elixíru zmocnit a vystoupit proti vládci Caesarovi, netuší však že, překonat chytrého Asterixe (Christian Clavier) a jeho kamaráda Obelixe (Gérard Depardieu) nebude vůbec jednoduché... (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Recenze (453)

HateBreeder 

všechny recenze uživatele

Prumerny francouzsky film o nejvetsich francouzskych komixovych hrdinech. Francouzi i pres priliv komixu jak ze zapadu (USA) tak z vychodu (Japonsko) nedaji dopustit na sve dva galy, kteri svadeji souboje s rimany, vikingy, piraty, egyptany a jinymi kulturami. Tento film neprinasi nic extra, ale zase obsahuje par scen pri kterych se clovek pobavi. Z hereckych vykonu stoji za zminku pouze Depardieu a Clavier, kteri hrali dobre, ostatni spise broukali do rytmu. Nic vice, nic mene, cisty prumer. 50% ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Kouzelným nápojem posilnění galští bojovníci brání svoji vesničku. Galské území již téměř podléhá římské nadvládě. Jedinou výjimkou stále zůstává malá vesnička, kterou udatně brání magickým lektvarem posílení bojovníci vedení mazaným Asterixem a siláckým Obelixem. Úlisný guvernér Detritus se proto rozhodne zmocnit se jejich kouzelného nápoje. Jde o první hraný film ze slavné comicsové série, jehož autory jsou zesnulý Francouz René Goscinny a Ital Albert Uderzo. Film kombinuje motivy hned z několika comicsových dílů a působí tak dojmem, že tvůrci do prvního filmu chtěli nacpat co nejvíce. Tím se vytrácí kompaktnost filmu a vzniká dojem roztříštěnosti na více či méně zábavné epizody. Nápaditost filmu tedy lze hledat hlavně ve vynaložených prostředcích pro jeho natočení, které znamenaly, že se tento film stal nejdražším v dějinách francouzské kinematografie. Mohlo by se napsat, že Francouzi by měli svému comicsu rozumět co možná nejvíce, ale neměl jsem z toho až takový pocit. Claude Zidi je sice zkušený veterán francouzského filmu, ale tady se nepředvedl v nijak oslnivé formě. Snůška scének se dvěma sympatickými postavami extra dílo nedělá. Chyběla nějaká přidaná hodnota, kterou na rozdíl od filmu, comicsová předloha disponuje. A Christian Clavier s Gérardem Depardieu jsou ve svých postavách téměř roztomilí. 50% ()

Reklama

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Skutečně osobité dílo si žádá osobitou poetiku. Je mi jasné, že ne každá země měla štěstí na takového Karla Zemana, který by uměl vtisknout filmu neopakovatelný nádech kombinující hrané i animované prvky. Ale žel, Claude Zidi uchopil slavný Goscinnyho komiks tak rutinným způsobem, bez jakéhkoliv tvůrčího nápadu, že ve výsledku působí až neskutečně mdle a nezáživně. Pane režisére, kdepak se vytratily kouzlo a svižnost vašich Bažantů či Mistrů gagu? Lituji, ale tohle mě málem uspalo a navíc se nemohu zbavit dojmu, že všechny ty prvky šíleně nadpřirozených schopností (např. odstřelování či házení lidí 100 metrů do výšky nebo do dálky), které v animovaném zpracování dokážou vtipně fungovat, naopak v tomto hraném filmu na mě působí často až trapně a posouvají laťku celého nepříliš povedeného snímku na ještě primitivnější úroveň. Ještě štěstí, že se toho nedožil Goscinny. Pochybuji, že by se mu tohle provedení líbilo. Zde nejvíce hodnocený Zidiho film je pro mě od pana režiséra paradoxně tím úplně nejslabším a nejméně zajímavým. 35% ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Jsou veselí a hraví ... a mají ukrutnou sílu ... leč k dokonalosti to jaksi samo o sobě nestačí. Nějak se nedostavila ta správná veselá a hravá atmosféra a snímek je ve výsledku maličko utahaný a nudný. Nebýt Gérarda Depardieu, asi bych si tu třetí * HODNĚ rozmýšlela - nepatří sice mezi mé oblíbené herce, ale role Obelixe mu neobyčejně sluší. ()

Rockwood 

všechny recenze uživatele

Už je to starší film, takže tvrdit něco typu, že sem byl zvědavý co z toho vznikne, když to je na náměty onoho kresleného asterixe, se ani říct nedá. Protože sem ještě nějak filmy takhle nevnímal, tak sem se na to pochopitelně těšil a nezklamal. Pravda, dalo by se něco zlepšit, ale nestěuju si. Pěkná hudba, pěkné prostředí, ani vtip to nepostrádá. Mě se to líbí a dávám čtyři hvězdičky. ()

Galerie (95)

Zajímavosti (22)

  • Gérard Depardieu musel kvôli postave Obelixa pribrať 20 kíl. Ako sám priznal, nebol to pre neho veľký problém. (tommy187)

Reklama

Reklama