Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Teprve devítiletý Hogarth zachrání obrovského robota, který na Zemi přiletěl z vesmíru. Hogarth se snaží svého nového geniálního kamaráda ubránit před vládním agentem a vojáky. Ve zdánlivě klidném městečku Rockwell ve státě Maine žije v roce 1957 devítiletý chlapec Hogarth, který sní o invazi vetřelců a bitvách s komunistickými agenty. Jednoho dne se mu jeho sen splní - do nedalekého jezera prý spadl obrovský robot z vesmíru. Hogarthovi se podaří robota vylovit a navzdory protestům své matky Annie ho schová u kamaráda Deana. O robotově přítomnosti se brzy dozví vládní agent Kent Mansley, který chce vetřelce zničit za každou cenu. A bude jen na Hogathovi, jestli se mu to podaří. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (379)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $70miliónovTržby USA $23,159,305Tržby Celosvetovo $80,000,000║ __Famózne dielo, čo dokáže v niektorých momentoch svojou nosnou témou vyraziť dych! __Brad Bird natočil niečo tak živočíšne silné, že to prekonáva všetko čo som mohol doteraz vidieť v rozprávkovom žánry. Jedným slovom sa to dá označiť ako Fenomenálne! /100%/ ...tak toto pokorilo všetko čo som doteraz videl z kreslených a CGI rozprávok "Neuveriteľné dielko!" -film, ktorý zaradím do mojej Top 10 a moc zaslúžene, toto mala byť jasná Oscarová záležitosť, nie ako kreslený film ale v hlavnej kategórii pre najlepší film roka 1999 ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Kdyby byl příběh trošičku klikatější (jako třeba v Ratatouille), nic by mi nezabránilo v pětihvězdičkovém ohodnocení. Železný obr představuje Brada Birda už jako zralého tvůrce, který nepodceňuje dětského diváka a má ambice zaujmout i dospělé. S obrem si musí užít spoustu zábavy i ti, kteří jinak dřevní sci-fi nemusí - je to film hravý, vizuálně vytříbený a se smyslem pro humor. Závěr mě dojímal stejně úspěšně jako v případě jisté kuchtící krysy. 90% ()

Reklama

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Velmi pěkný animovaný snímek o obrovském robotovi, se kterým se spřátelil jeden malý klučina. Jednoduchý scénář mezi řádky poukazuje na nesmyslnost americké propagandy a přehnané vlastenectví plné paranoidních představ. Malinko to pokazilo celkový dojem z filmu, ale myslím, že skousnout se to dalo a bez této důležité věci by už příběh nebyl takový. Navíc poukázat na lidskou hloupost je mnohdy lepší, než si vymýšlet nějaké ztělesnění zla. Zábava zaručena a film má i sympatickou stopáž. Konec je také celkem šikovný, takže vřele doporučuji. 90% ()

sidzej 

všechny recenze uživatele

Brad Bird je pašák. Železný obor síce nie je veľmi originálny, dobre animovaný či vtipný (až na pár výnimiek napr. scéna na záchode bola neskutočne zábavná- „Mum, a little privacy :-) no spôsob akým Bird režíruje vás určite nenechá chladným. V tomto animáku je kus srdca. Príbeh o priateľstve chlapca a obrieho robota svoju inšpiráciu E.T.m nezaprie a ani sa o to nesnaží. Skôr mu vzdáva poklonu. Roztomilosť, hravosť, napätie, dobrodružstvo, emócie. Ak sa týchto ingrediencii chopí zručný „šéfkuchár“, ukuchtí vám veľmi chutné Ratatouille. Navyše pre skalného fanúšika Supermana (akým som ja) je film neskutočným pohladením na duši. Vďaka Brad, toto ti nezabudnem. Jeden z najlepších animákov vôbec. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Na akom jednoduchom naivnom príbehu sa dá vystavať taký milý, dojemný a usmievavý filmík. Obor si svojim vzhľadom musí získať jednoducho každého a jeho samotného považujem za jednu z najdokonalejších anime postavičiek. Kus železa s perfektným spracovaním pôsobí tak nevinne a zároveň hrozivo. Presne ako sa to do filmu plánovalo. Film založený na priateľstve sa zdá byť ohraný, no neotrepanými myšlienkami bol na zožratie. 85%. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (26)

  • Speciální DVD edice obsahuje osm vymazaných scén: 1. úvodní scénu s velkou lodí plující v oku hurikánu, kde se pasažéři stanou svědky Robotova "příletu"; 2. další scénu Hogartha ve škole; 3. rozhovor mezi Hogarthem a jeho matkou o smrti Hogarthova otce po scéně v elektrárně; 4. další část duelu inteligence mezi Hogarthem a Kentem; 5. scénu u táboráku s Hogarthem, Robotem a Deanem; 6. scénu Annie a Deana v jídelním voze; 7. noční můru Robota o jeho původu; 8. scénu Hogartha a Robota zapojujících se do závodu. (D3VIL)
  • Autor knižní předlohy Ted Hughes zemřel téměř rok před premiérou snímku. Film je věnován jeho památce. (Čulo)

Související novinky

Zemřel herec M. Emmet Walsh

Zemřel herec M. Emmet Walsh

21.03.2024

Ve věku osmaosmdesáti let zemřel v americkém Vermontu herecký veterán M. Emmet Walsh. Výrazný představitel zejména vedlejších rolí ve filmech jako Blade Runner, Zbytečná krutost a Potíže s Arizonou… (více)

Zemřela oscarová herečka Cloris Leachman

Zemřela oscarová herečka Cloris Leachman

28.01.2021

Z Kalifornie přišla smutná zpráva, ve věku 94 let totiž včera filmový svět opustila americká herečka Cloris Leachman. Zprávu o úmrtí médiím předala její manažerka Juliet Green. Ve filmu se Cloris… (více)

Co chystá režisér Úžasňákových?

Co chystá režisér Úžasňákových?

22.06.2018

Režisér Brad Bird se proslavil zejména svými animovanými filmy Železný obr nebo Úžasňákovi, má na kontě ale třeba i čtvrtou Mission: Impossible – Ghost Protocol či dnes již zapomenutý Tomorrowland.… (více)

Reklama

Reklama