Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Teprve devítiletý Hogarth zachrání obrovského robota, který na Zemi přiletěl z vesmíru. Hogarth se snaží svého nového geniálního kamaráda ubránit před vládním agentem a vojáky. Ve zdánlivě klidném městečku Rockwell ve státě Maine žije v roce 1957 devítiletý chlapec Hogarth, který sní o invazi vetřelců a bitvách s komunistickými agenty. Jednoho dne se mu jeho sen splní - do nedalekého jezera prý spadl obrovský robot z vesmíru. Hogarthovi se podaří robota vylovit a navzdory protestům své matky Annie ho schová u kamaráda Deana. O robotově přítomnosti se brzy dozví vládní agent Kent Mansley, který chce vetřelce zničit za každou cenu. A bude jen na Hogathovi, jestli se mu to podaří. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (381)

corpsy 

všechny recenze uživatele

Existuje množstvo divácky nedocenených filmov vysokej kvalitatívnej úrovni. ŽELEZNÝ OBOR je jedným z nosných príkladov. Je záhadou, prečo sa tento snímok nedočkal zaslúženého komerčného úspechu, keďže bol vyzdvihovaný kritikou, mal príbeh, ktorý chytí za srdce malých aj veľkých a skvelú formálnu stránku, pričom CGI animáky ešte neboli v tej dobe v rozlete. Dielo, ktoré by mali filmový fanúšikovia v prípade absencie rýchlo dohnať. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Na tenhle film jsem si vzpomněl díky moviezoňáckému V.I.M-ku. Až to mě přimělo prohrabat staré VHSky a udělat si čas. Na ŽELEZNÉHO OBRA už jsem myslel několikrát, ale vždycky mi do toho něco vlezlo. Teď musím říct, že jsem opravdu o hodně přicházel, protože režisérský debut Brada Birda je opravdu skvostem. Není to klasický kreslený film, ale ani ne úplně film pro dospělé. Krásně bruslí na té hraně, která je v dnešním 3D světě právě typická pro PIXAR. Příběh je prostý, ale poutavý, napínavý a legrační na těch správných místech. Bird navíc některé scény pojal jako poctu starým hororům (černobílý film v televizi), Supermanovi a mám pocit, že umístění do mého oblíbeného státu Maine taky nebude náhoda (ano myslím tím Stephen Kinga :). Je mi trochu líto, že jsem vinou dabingu přišel o hlas Vina Diesela, ale celkový zážitek mi to rozhodně vůbec nezkazilo. ()

Reklama

EdaS 

všechny recenze uživatele

Kdyby byl příběh trošičku klikatější (jako třeba v Ratatouille), nic by mi nezabránilo v pětihvězdičkovém ohodnocení. Železný obr představuje Brada Birda už jako zralého tvůrce, který nepodceňuje dětského diváka a má ambice zaujmout i dospělé. S obrem si musí užít spoustu zábavy i ti, kteří jinak dřevní sci-fi nemusí - je to film hravý, vizuálně vytříbený a se smyslem pro humor. Závěr mě dojímal stejně úspěšně jako v případě jisté kuchtící krysy. 90% ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Někde jsem četl rozhovor s Bradem Birdem, ve kterém se svěřoval, že jeho hlava je přímo zahlcena nápady na příběhy všeho druhu, stačí "pouze" sehnat peníze a realizovat je. Nyní pod ochrannými křídly Pixarů se můžeme těšit, co z tohoto zajímavého invenčního chlapíka v budoucnu ještěvyleze a své kvality prokázal ne až v jeho užasně úspěšných Úžasňákových, ale v tomto debutujícím propadáku (neprávem, distribuční společnost poněkud zaspala s propagací). Vtipný i dojemný příběh, nijak světoborná, ale oku lahodící animace a až do závěrečných deseti minut naprostá spokojenost. Pouze militantně laděný závěr mi příliš nesedl, všechny ty ultra-mega-hyper-super zbraně, vylézající z každé robotovy končetiny. Pár vtipných filmových odkazů potěší, ovšem s jejich "neskutečným množstvím" to zase tak žhavé není , pokud je tam v některých scénách mermomocí nechceme vidět sami. Á propós, Dieslův chraplák se pro robotický hlas hodil dokonale. ()

imf 

všechny recenze uživatele

Brade, Brade... konečně jsem si na tebe po letech udělal čas a bylo to... neuvěřitelný. Ať už mě sejmul kýč nebo moje slabost pro roboty, ať už sem nemohl odlepit oči od poctivé "ruční" animace nebo roztomilých nápadů, je to vcelku jedno, protože jsem se zas cítil jako ten kluk v hlavní roli a chtěl jsem se po večerce vyplížit z okna a odběhnout do lesa za dobrodružstvím. Asi se budu muset přestěhovat z desátého patra uprostřed Prahy. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (26)

  • Speciální DVD edice obsahuje osm vymazaných scén: 1. úvodní scénu s velkou lodí plující v oku hurikánu, kde se pasažéři stanou svědky Robotova "příletu"; 2. další scénu Hogartha ve škole; 3. rozhovor mezi Hogarthem a jeho matkou o smrti Hogarthova otce po scéně v elektrárně; 4. další část duelu inteligence mezi Hogarthem a Kentem; 5. scénu u táboráku s Hogarthem, Robotem a Deanem; 6. scénu Annie a Deana v jídelním voze; 7. noční můru Robota o jeho původu; 8. scénu Hogartha a Robota zapojujících se do závodu. (D3VIL)
  • Autor knižní předlohy Ted Hughes zemřel téměř rok před premiérou snímku. Film je věnován jeho památce. (Čulo)
  • Kent jezdí v Chevroletu Fleetmaster 1949. Auto, které si půjčí, je 1954 Oldsmobile 98. (D3VIL)

Související novinky

Zemřel herec M. Emmet Walsh

Zemřel herec M. Emmet Walsh

21.03.2024

Ve věku osmaosmdesáti let zemřel v americkém Vermontu herecký veterán M. Emmet Walsh. Výrazný představitel zejména vedlejších rolí ve filmech jako Blade Runner, Zbytečná krutost a Potíže s Arizonou… (více)

Zemřela oscarová herečka Cloris Leachman

Zemřela oscarová herečka Cloris Leachman

28.01.2021

Z Kalifornie přišla smutná zpráva, ve věku 94 let totiž včera filmový svět opustila americká herečka Cloris Leachman. Zprávu o úmrtí médiím předala její manažerka Juliet Green. Ve filmu se Cloris… (více)

Co chystá režisér Úžasňákových?

Co chystá režisér Úžasňákových?

22.06.2018

Režisér Brad Bird se proslavil zejména svými animovanými filmy Železný obr nebo Úžasňákovi, má na kontě ale třeba i čtvrtou Mission: Impossible – Ghost Protocol či dnes již zapomenutý Tomorrowland.… (více)

Reklama

Reklama