Reklama

Reklama

Saltburn

Trailer 2

Student Oliver Quick (Barry Keoghan), který se snaží vydobýt si své místo na Oxfordu, se nechá vtáhnout do světa okouzlujícího a aristokratického Felixe Cattona (Jacob Elordi). Ten ho pozve na Saltburn, rozlehlé sídlo jeho výstřední rodiny, kde prožijí nezapomenutelné léto. (Prime Video)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (192)

jhrasko odpad!

všechny recenze uživatele

Ukrutná zhovadilosť, namachrovaná narcistická póza. Okukané všetky možné snímky, bez kúska originality a autorskej invencie. Opulentnosť Saltburnu akoby nám mala zalepiť oči pred neuveriteľnou prázdnotou. Zlý a zbytočný film, rovno do koša. "Times New Roman"= wtf? Metafora? Nadsázka? Ach jaj, nevídané. Veľké FUJ. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Natočíme to ve fomártu 4:3, aby to vypadalo jako art, občas budeme provokovat scénami jako je pití spermatu a soulož s hrobem, přidáme otravný voiceover a snad si na tom někdo pošmákne a uvidí to neskutečné a provokativní umění. Podle mě to byla jenom nuda k posrání a nabubřelá úchylárna se slušným vizuálem (zabitým formátem 4:3) a snaživým Barrym Keoghanem. 30% ()

Reklama

luka4615 

všechny recenze uživatele

Provokativní psychologické dílo, jehož středem je třídní boj a chronická touha zapadnout. Snímek Saltburn režisérky Emerald Fennel rovněž zaujme saturovanou kamerou, atraktivními exteriéry či interiéry a zvoleným soundtrackem, který působivě dotváří atmosféru "vyšší společnosti". Nesmím zde samozřejmě opomenout i precizní herecké výkony, z nichž ale markantně vyčnívá již tradičně spolehlivý Barry Keoghan. Je tedy vážně velká škoda, že se tvůrcům na tyto skvělé ingredience nepodařilo naroubovat odpovídající scénář, jelikož ten užitý v drtivé většině času pouze lacině klouže po povrchu, pročež působí trestuhodně vyprázdněným dojmem. Bohužel, právě díky tomuto negativnímu atributu snímek Saltburn namísto k hvězdným výšinám zamíří spíše do hlubokých vod filmového průměru, kde si na něj za pár měsíců vzpomene opravdu jen málokdo. (Prime Video) „I'm sorry my performance wasn't good enough.“ ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Byla jsem extrémně motivovaná si ten film užít: Barry Keoghan, liverpoolský přízvuk, vyšívané sako... Alas Emerald Fennell mě i svým druhým filmem a jeho nesmírnou "debutovostí" opět zklamala. Je to nepropracované, nedotažené, jako by to byl jen výňatek z čtyřhodinového filmu a bez toho "zbytku" události, emoce, postavy nedávají smysl. "Začátek" ve škole byl strašně, strašně dlouhý a stejně po něm chlapci nepůsobili jako přátelé, ale jenom jako náhodní známí. Proč byl kladen takový důraz na postavu Ewana Mitchella? Jakože chápu, že bylo potřeba, aby měl Oliver koho zradit, ale proč dostal takové množství osobnosti (možná víc než Oliver, Felix a Farleigh dohromady), když bylo jeho úkolem prostě zmizet? Připomíná to spoustu dalších filmů a knížek, z nichž některé z nich autorka i zmínila jako inspiraci, já sama jsem si vzpomněla samozřejmě na Zabití posvátného jelena, Soumrak dne a Carmillu. Jenomže každé takové připomenutí bezchybné klasiky jenom zdůrazňuje to, jak nehotový a bez vlastní identity Saltburn je. A na závěr osobnější výtka, jakkoliv Barryho zbožňuji, tak do téhle role se mi nehodil, za prvé je moc starý, a za druhé už si přesně takovou postavu perfektně zahrál právě v tom Posvátném jelenovi, takže tady působil jen unaveně a bez inspirace. ()

dubinak 

všechny recenze uživatele

Škoda té fakt zbytečně dlouhé úvodní půlhodiny, která mě začínala přesvědčovat, že ten film bude nuda. Kdyby se totiž zkrátila minimálně o patnáct minut, věřím, že bych byla schopná tomu přidat. Ač Saltburn působí svým příběhem jako moderní gay-zámecká-fantasy červená knihovna ve stylu harlekýnových romancí (takže ve zkratce romantický brak), má to určitou jiskru, o kterou su ta stará herecké osazenstvo v podání plochých povrchních postav, které zajímá jen to, jak si udělat život co nejvíce bezstarostný. Duchapázdnost těchto posh postav tomu dodává takové to pozlátko, na které se dobře kouká, ale špatně se s ní soucití. Středobod děje je tu totiž vztah mezi Olliem a Felixem, který podle mě nebyl vykreslen příliš zdařile, a tudíž divák nemá moc důvodů se s postavami sžít. Vizuálně a herecky je to super. Barry si podle mě zadělává na slušnou kariéru. Artový feel a krásné britské zámecké prostředí tomu dodávají zapamatovatelný design, ovšem ten ústřední vztahový motiv na mě dělal dojem spíše parodický než plnohodnotně emotivní. Možná to tak ale mělo být. Ten závěrečný twist a změna směru by tomu odpovídala. Těžko říct, co přesně si z toho divák má odnést. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (29)

  • Kostýmy boli navrhnuté s veľkým dôrazom na detail, s módou 2000-tych rokov vo forme honosných búnd, rugby košieľ a výrazných šperkov. (Arsenal83)
  • Šatník bol navrhnutý tak, aby vyjadril, že britská elita má tendenciu obliekať sa neformálne. Vidno to v prvej scéne, kde má Oliver (Barry Keoghan) na sebe úplné akademické oblečenie, zatiaľ čo všetci ostatní sú v teplákoch a džínsoch. Ako sa snaží zapadnúť medzi bohaté deti, Oliverove outfity sú stále menej formálne. (Arsenal83)

Související novinky

Margot Robbie chystá filmové The Sims

Margot Robbie chystá filmové The Sims

23.03.2024

Loňský rok byl pro hvězdnou herečku a schopnou producentku Margot Robbie (Babylon) poměrně přelomový. Její produkční společnost LuckyChap přenesla na plátna kin svět Barbie, tedy nejvýdělečnější film… (více)

Reklama

Reklama