Reklama

Reklama

Saltburn

Trailer 1

Student Oliver Quick (Barry Keoghan), který se snaží vydobýt si své místo na Oxfordu, se nechá vtáhnout do světa okouzlujícího a aristokratického Felixe Cattona (Jacob Elordi). Ten ho pozve na Saltburn, rozlehlé sídlo jeho výstřední rodiny, kde prožijí nezapomenutelné léto. (Prime Video)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (195)

maddy 

všechny recenze uživatele

Emerald Fennell rozhodne fandím, pretože už v druhom filme dokázala, že je veľmi talentovaná režisérka, no bohužiaľ nie až tak talentovaná scenáristka. A rovnako ako jej predošlý snímok Promising Young Woman je aj Saltburn sklamaním hlavne po tejto stránke. Štýlová, vizuálne podmanivá, provokatívna hra s divákom, kde je však všetko len na efekt. Saltburn toho v priebehu dvojhodinovej stopáže mnoho sľubuje, ale vo finále málo prinesie. Vie skvelo striedať nálady zo serióznej drámy, cez satiru, thriller s pár zámerne šokojúcimi scénami bez toho, aby to pôsobilo rušivo, avšak vo výsledku nepodá presvedčivý príbeh, keďže ani jedna z postáv, ani jedna zo situácii tu nepôsobí dôveryhodne. Celé je to len také načančané pozlátko bez uveriteľnej psychológie postáv, ktoré sa snaží v závere tváriť ako sofistikovaný psychologický thriller, ale je to len taký navoňavý brak. Či zámerný alebo nie, to už si musí odpovedať každý sám. Mňa to tie dve hodiny síce náramne bavilo a vizuálne uchvátilo, ale zároveň mám k tomu toľko výčitiek, že tentoraz nemôžem zaokrúhliť to hodnotenie vyššie. CELKOVO: 7/10 ()

campix 

všechny recenze uživatele

Jak já se těšil a ona je to jenom taková honipéřina Emerald Fennell. Snaha šokovat a vzít si to nejlepší z filmů jako je Talentovaný pan Ripley. Přijde mi, že už se netočí nic jiného než tyhle ''společenské satiry'' z vyšší společnosti. Barry Keoghan má sice hlavní roli ušitou na míru, ale několik obzvláště explicitní scén mě přesvědčilo, že už ho asi nikde jinde nechci vidět. Zároveň mě také bavily určité popkulturní reference včetně povedeného hudebního soundtracku, ale celkově je to hodně málo. Rozhodně se jedná o osobitý autorský kousek s několika šokujícími momenty, ale dokud se Emerald Fennell neuklidní, tak to nebude nic pro mě. ()

Reklama

Cival 

všechny recenze uživatele

Těžkej rip-off Talentovaného pana Ripleyho, který jde mnohem víc po vnějškovém pozlátku, než po sofistikovanějším výrazivu a hlavně uvěřitelné psychologii postav. Při hlubším pohledu proto bohužel nepřesvědčivé a neuvěřitelné, byť je Emerald Fennell talentovaná až běda a moc jí fandím. Jen to chce trochu hlubší propracovanost a míň povrchní šokantnosti i exhibice. ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Emerald Fennell je prostě paní režisérka a nemůžu se dočkat na další její počiny, protože mě opět naprosto dostala. Nejhorší je, že jsem postavu Barryho Keoghana chápala a vlastně jsem s ním i soucítila bez ohledu na to, co všem udělal. A přesně tohle Emerald prostě umí. Je to slabší než její prvotina, to rozhodně, ale kvalitu, gradaci, moment překvapení to pořád má a dokázala si to udržet. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Byť vo veku hlavných hrdinov, alebo aspoň približne, prípadne milovať nulté roky, bol by som určite spokojnejší. Postaviť film na tom, že žiadna postava vám nemá byť sympatická, je riskantný krok a tak samozrejme nemôže byť prekvapením, že sa názory naň a emocionálna napojenosť na postavy bude líšiť pomaly u každého diváka. Herci sú samozrejme skvelí, Keoghan si zaslúži pozornosť rôznych akadémií, len by bolo lepšie si vopred nečítať žiadne komentáre, pretože zvraty a vysvetlenie toho, čo sa tu skutočne dialo a deje, nás čaká až v záverečných minútach. 70% ()

Galerie (57)

Zajímavosti (29)

  • Venetiine (Alison Oliver) vlasy boli úmyselne poškodené bielidlom, pretože filmári si mysleli, že by to bolo presnejšie pre spoločenskú osobnosť z tohto obdobia. Maskérka Siân Miller ponúkla herečke parochňu, ale herečka bola ochotná obetovať zdravie svojich vlasov pre svoju postavu. Na producentku Margot Robbie to zapôsobilo, keď Miller spomínala ako ju počula hovoriť: "Pozri sa na tie krehké konce. Sú jednoducho dokonalé!" (Arsenal83)
  • Kostýmy boli navrhnuté s veľkým dôrazom na detail, s módou 2000-tych rokov vo forme honosných búnd, rugby košieľ a výrazných šperkov. (Arsenal83)
  • Šatník bol navrhnutý tak, aby vyjadril, že britská elita má tendenciu obliekať sa neformálne. Vidno to v prvej scéne, kde má Oliver (Barry Keoghan) na sebe úplné akademické oblečenie, zatiaľ čo všetci ostatní sú v teplákoch a džínsoch. Ako sa snaží zapadnúť medzi bohaté deti, Oliverove outfity sú stále menej formálne. (Arsenal83)

Související novinky

Margot Robbie chystá filmové The Sims

Margot Robbie chystá filmové The Sims

23.03.2024

Loňský rok byl pro hvězdnou herečku a schopnou producentku Margot Robbie (Babylon) poměrně přelomový. Její produkční společnost LuckyChap přenesla na plátna kin svět Barbie, tedy nejvýdělečnější film… (více)

Reklama

Reklama