Reklama

Reklama

Pět let

(seriál)
  • angličtina Five Years (festivalový název)
Trailer

Epizody(10)

Obsahy(1)

Terezu si David vyhlédl na maturitním plese a po celý zbytek noci měl oči jen pro ni. Potkávají se po pěti letech. David dokončuje medicínu a na jejich společnou noc si sotva pamatuje. Tereza ho obviní, že ji tu noc znásilnil, a chce to použít jako téma pro svůj literární debut. David svou vinu ale odmítá. S událostmi maturitního plesu jsou konfrontováni nejen oni dva, ale i jejich nejbližší okolí. Tereza chce uzavřít kapitolu, David ji nechce ani otevírat. Co se tu noc skutečně stalo? (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (130)

Mngwa 

všechny recenze uživatele

Byla jsem zvědavá, jak bude tohle téma zpracované a nebyla jsem zklamaná. Velice chytrý a dobře zpracovaný seriál o problematice, kde by bylo jednoduché sklouznout k černobílému vidění "hodný-zlý" a slzopudnému tlačení na pilu, ale nestalo se tak. Nenadržuje se ani jedné straně, postavy jsou pěkně trojrozměrné a v podstatě jde vidět, že vyznění příběhu diváka nutí udělat si závěr sám a nic mu nepředžvýkávat pomocí různých berliček. Což je ještě umocněno tím, že středobodem děje je incident, který je poněkud komplikovaný a pro mě osobně bylo docela obtížné se přiklonit na jednu nebo na druhou stranu. Tohle mi bude v hlavě šrotovat ještě tak týden. ()

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Před časem se západní společností přehnala módní vlna, kdy se každou chvíli rozpomněla nějaká žena, že před třiceti lety na firemním večírku jí nějaký "násilník" sáhl na koleno či zadek a nešťastník pak lítal v nepěkném průšvihu. S určitým zpožděním vlna dorazila i k nám. Na příběh lze pohlížet dvěma pohledy. Ten první z hlediska "mítů - feministického", ale i právně-morálního je všechno jasné. Dívka odmítla soulož, mladík ji přesto vykonal - jasné znásilnění. Druhý pohled je konzervativní. Celý večer dívka projevuje náklonnost k chlapci, popíjejí spolu, načež dívka s chlapcem jede dobrovolně k němu domů, dobrovolně jde s ním do postele a teprve pak ucukne. Problém je v tom, že to NE mělo přijít daleko dřív. Nejlépe s ním vůbec nejet, když navíc řečeno slovy Chefa ze South Parku, co se týče sexuální orientace "Kope za jinej tým". Jenže ona jela, lehla a myslela si snad, že v posteli budou hrát Člověče, nezlob se? Tam se hrají úplně jiné hry. V ovíněnosti prostě zábrany padají. Proto jsem rád, že závěr byl takový jaký byl. Jestli se tak Tereza rozhodla proto, že Davidovi odpustila nebo uznala, že i ona má na tom incidentu kus viny nechť posoudí každý sám. ()

Reklama

Snorlax 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Výborně natočeno! Ukazuje se velká výhoda webového seriálu, u nějž může mít každý díl jinou stopáž. Drobné připomínky bych měla ke scénáři, na rozdíl od ostatních mě netahají za uši dialogy, ale poněkud mi vadí manipulace s divákem. Scénář se tváří jako vyvážený, nikomu nestranící, leč pod touto slupkou je jednoznačně na straně Terezy. Ale možná také není. Tereza, jako lesbička každým coulem, vlastně nenávidí chlapy, takže se prostřednictvím Davida rozhodne pomstít mužům. I takhle by se dalo vyznění scénáře pochopit. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Viděla jsem to na ČT1 rozčleněné do dvou dílů a v podstatě nebylo poznat, že původně šlo o webový seriál. Výběrem námětu i vysokou řemeslnou kvalitou Pět let totiž zastíní kdejaký televizní film. A nejspíš ani v kinech by tomu mnoho současných tuzemských snímků nedokázalo konkurovat. Každopádně se jedná o povedené svěží dílko, které sází na silně rezonující společenské téma znásilnění a mladé neokoukané herce. Ve výsledku pak příběh dává více otázek než odpovědí, což rozhodně není na škodu, ba právě naopak. Ať si to každý přebere po svém. Ta hranice, kdy se všechno může pořádně zvrtnout, je opravdu tenká. (85%) ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Hodně podobné jako TBH. Míň se teda rozpadne koncept, zato ale víc šustí dialogy. Celé je to ale ve stejné scenáristické křeči, jak donutit postavy dělat, co je potřeba, aniž by to vypadalo nuceně. Je moc vidět, že někdo vymyslel námět a sepsal si dlouhý list edukativních informací, které musí být předány, a nějak se to polepilo dohromady. V konceptu krok správným směrem, v provedení stejné tápání. jsem na hraně 2 a 1/2 ()

Galerie (37)

Zajímavosti (4)

  • Bar, který se v epizodě objevuje, je Waid v pražských Vinohradech. (MTHRFCKR)
  • Kavárna, ve které pracuje přítelkyně Terezy (Alžběta Malá), je ve skutečnosti Café Sladkovský v pražských Vršovicích. (MTHRFCKR)

Související novinky

Začíná 17. ročník festivalu Pragueshorts

Začíná 17. ročník festivalu Pragueshorts

28.02.2023

Mezinárodní festival krátkých filmů Pragueshorts se letos uskuteční od 1. do 5. března v pražských kinech, od 5. do 18. března pak online na KVIFF.TV. Přehlídka organizovaná týmem MFF Karlovy Vary… (více)

Cenu filmových fanoušků získaly Devadesátky

Cenu filmových fanoušků získaly Devadesátky

16.01.2023

V pondělí 16. ledna v 11 hodin dopoledne proběhla tisková konference České filmové a televizní akademie (ČFTA), během které byly mimo jiné zveřejněny nominace pro jubilejní 30. ročník předávání cen… (více)

Reklama

Reklama