Reklama

Reklama

Pět let

(seriál)
  • angličtina Five Years (festivalový název)
Trailer

Epizody(10)

Obsahy(1)

Terezu si David vyhlédl na maturitním plese a po celý zbytek noci měl oči jen pro ni. Potkávají se po pěti letech. David dokončuje medicínu a na jejich společnou noc si sotva pamatuje. Tereza ho obviní, že ji tu noc znásilnil, a chce to použít jako téma pro svůj literární debut. David svou vinu ale odmítá. S událostmi maturitního plesu jsou konfrontováni nejen oni dva, ale i jejich nejbližší okolí. Tereza chce uzavřít kapitolu, David ji nechce ani otevírat. Co se tu noc skutečně stalo? (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (130)

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

Nejsem zrovna příznivcem názorů typu „dnešní mladí herci neumějí mluvit“. Když pak ale dojde k takové koncentraci mladých a neklidných jako v tomto dílku, a ty pak ve vzácných chvílích vystřídají skuteční herci hodní toho jména (Vanda Hybnerová, Gabriela Míčová, Pavel Řezníček), kterým je perfektně rozumět, aniž by přitom jejich projev ztrácel civilní výraz... nezbývá mi nic jiného, než uznat, že na té kritice nejspíš něco bude. Alžběta Malá ze sebe své většinou velmi krátké repliky vypálí, co nejrychleji se je snaží mít za sebou a pro jistotu ještě polyká koncovky. Samuel Toman a Petr Uhlík si vystačí - v replikách o trochu delších - s neměnnou intonací, která tím pádem samozřejmě často vůbec nekoresponduje s obsahem toho, co právě říkají; nějak se vytratilo zapojení mozku... Ale pochválit se dá dobře vybrané téma, které je aktuální a vzhledem k době vzniku seriálu dokonale vyvážené ve smyslu otázky kdo je viníkem a kdo obětí (znásilnění / pomluvy). Před třiceti lety by měl všeobecné mínění a nejspíš i zákon na své straně on, za třicet let to bude (vzhledem k vývoji, který směřuje k systematicky řízenému vyhynutí lidstva nebo aspoň té jeho části, která si říká euroatlantická civilizace) jednoznačně ona. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem to na jeden zátah ve dvou 80 minutových dílech a myslím si, že na tom ten formát webového seriálu nebyl vůbec znát, byť je to samozřejmě velice originální nápad. Technicky hodně slušné drama, herecky také velká překvapení. Především v podobě mladých herců, které jsem vůbec neznal. Jen mi k té dokonalosti chyběl trošičku důmyslnější závěr. Ačkoliv chápu, jak to bylo ve výsledku myšleno. Na pomezí evropského dramatu solidní standard, ale na české poměry až nebývalé překvapení. ()

Reklama

Tosim 

všechny recenze uživatele

Chytrý seriál, který reflektuje proměňující se vztahy, pohled na určité situace v životě a rozhodně nikomu nestraní, jen by se měl divák snažit sledovat dění nezaujatýma očima, pokud to aspoň trochu jde. A ten konec je opravdu hodně bezvýchodný - a realistický. Samozřejmě, když seriál porovnáme s nejlepší zahraniční produkcí (a měli bychom srovnávat srovnatelné), český prohrává, ale i tak je Pět let jednoznačně krokem vpřed. A to se cení. ()

bearmeedek 

všechny recenze uživatele

Dobře natočeno, dobře zahráno, dost depresivně podáno. A zbytečně se to táhlo. Opravdu, na to, co jedna psychicky labilní, sobecká a lesbicky orientovaná kravěna otevře, aby se děj dostal od nuly k nule, akorát s nevratnými vedlejšími škodami, je to rozvleklé. Je zde samozřejmě dobré téma manipulace osoby k vlastnímu prospěchu. Pojem znásilnění, po všem co mu předcházelo, je spíš výzvou k dalšímu "trestnému činu" - dát té holce přes hubu. ()

Mngwa 

všechny recenze uživatele

Byla jsem zvědavá, jak bude tohle téma zpracované a nebyla jsem zklamaná. Velice chytrý a dobře zpracovaný seriál o problematice, kde by bylo jednoduché sklouznout k černobílému vidění "hodný-zlý" a slzopudnému tlačení na pilu, ale nestalo se tak. Nenadržuje se ani jedné straně, postavy jsou pěkně trojrozměrné a v podstatě jde vidět, že vyznění příběhu diváka nutí udělat si závěr sám a nic mu nepředžvýkávat pomocí různých berliček. Což je ještě umocněno tím, že středobodem děje je incident, který je poněkud komplikovaný a pro mě osobně bylo docela obtížné se přiklonit na jednu nebo na druhou stranu. Tohle mi bude v hlavě šrotovat ještě tak týden. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (4)

  • Bar, který se v epizodě objevuje, je Waid v pražských Vinohradech. (MTHRFCKR)
  • Kavárna, ve které pracuje přítelkyně Terezy (Alžběta Malá), je ve skutečnosti Café Sladkovský v pražských Vršovicích. (MTHRFCKR)

Související novinky

Začíná 17. ročník festivalu Pragueshorts

Začíná 17. ročník festivalu Pragueshorts

28.02.2023

Mezinárodní festival krátkých filmů Pragueshorts se letos uskuteční od 1. do 5. března v pražských kinech, od 5. do 18. března pak online na KVIFF.TV. Přehlídka organizovaná týmem MFF Karlovy Vary… (více)

Cenu filmových fanoušků získaly Devadesátky

Cenu filmových fanoušků získaly Devadesátky

16.01.2023

V pondělí 16. ledna v 11 hodin dopoledne proběhla tisková konference České filmové a televizní akademie (ČFTA), během které byly mimo jiné zveřejněny nominace pro jubilejní 30. ročník předávání cen… (více)

Reklama

Reklama