Reklama

Reklama

Osudová přitažlivost

  • USA Fatal Attraction (více)
Trailer

Obsahy(1)

Není většího běsu než hněv ženy zhrzené. Americký snímek Osudová přitažlivost patřil v druhé polovině osmdesátých let ke komerčně nejúspěšnějším titulům, i když se v podstatě jedná o tuctovou historku o šťastně ženatém advokátovi, z jehož náhodné milostné avantýry se stane noční můra, ohrožující existenci celé jeho rodiny. K jeho mimořádnému ohlasu přispěly propracovaný scénář Jamese Deardena, vycházející z jeho krátkého snímku Chvilkové rozptýlení, nadprůměrné herecké výkony populárních představitelů Michaela Douglase a Glenn Closeové i efektní režie britského tvůrce Adriana Lynea, který měl za sebou jiný lehce skandální snímek s erotickým podtextem 9 1/2 týdne. Navíc ho některé dobové recenze a komentáře charakterizovaly jako skrytou alegorii na tehdy velmi aktuální hrozbu onemocnění AIDS. Snímek vzbudil kontroverzní reakce i tím, že jeho konec byl po negativních diváckých ohlasech při zkušebních projekcích zásadním způsobem předělán, což mu samozřejmě komerčně velmi pomohlo, byť za cenu určité umělecké degradace. Přesto byla Osudová přitažlivost nominována na Oscara v šesti kategoriích (nejlepší film, režie, scénář, střih a ženské herecké výkony Glenn Closeové a Anne Archerové), ale v konkurenci tehdejšího velkého vítěze Posledního císaře žádnou sošku nezískala. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (191)

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Nevěra se zkrátka nevyplácí. Douglas v roli ušité snad přímo na míru. Hraje elegántního právníka, kterému žena zmizí na víkend pryč a jelikož jej chvíli před tím okouzlí tajemná kudrnatá blondýnka, románek je na spadnutí. Což se ovšem o chvilku později ukáže být osudovou chybou. Baví mě podobné snímky. Vyšinutý jedinec (zde skvěle hrající Glenn Close) absolutně nepřijímá realitu a bojuje za svou vysněnou budoucnost. Douglas chudák dlouho neví co s tím, aby v závěru bouchnul pořádně do stolu. 75% ()

LeoH 

všechny recenze uživatele

Kdyby Lyne to úvodní dramátko s ožehavými morálními otázkami nerozehrál tak přesvědčivě, člověka by tolik nemrzelo, když ho scenáristi najednou rozseknou prohlášením jedné strany konfliktu za psychopata a úhybným manévrem do čistokrevného lekacího thrilleru. Který taky v limitech svého žánru vůbec není špatně natočený. ()

Reklama

choze 

všechny recenze uživatele

Fádní erotický thriller s pár silnými momenty (pro mě hlavně podřezané žíly a finále v koupelně - Glenn Close má prý ten nůž pořád ještě schovaný doma), připomínající ZAHRAJTE MI MISTY nebo MYS HRůZY. Filmový rok 1987 byl dost slabý, když tohle bylo jeho druhým nejvýdělečnějším filmem, hned po TŘI MUŽI A NEMLUVNĚ. Postava Glen Close inspirovala hovorový termín bunny boiler označující ženu, která se po rozchodu mstí. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

( POZOR !! OBSAHUJE SPOILERY !! ) "Ježíši Kriste, ta děvka, úplně zešílela !!" Jeden by řekl, že spíš zešílel Adrian Lyne, když si myslel, že mu sežeru neatraktivní, neženskou a doslova asexuální Glenn Close, byť svoji sociopatickou zrůdu zahrála naprosto parádně, v jeho dalším kousku na téma nevěra, sex a jejich vše kolem ničící fatální následky !! To by se jeden, o Michaelu Douglasovi ani nemluvě, musel řádně zlískat, aby se nechal svést od takové androidky, přivedl si ji domů a nakonec jí ještě návdavkem naštěkal do boudy !! ;) Tím se velmi hlasitě nabízí srovnání s Diane Lane v režisérově Nevěrné či Demi Moore v Neslušném návrhu, ale není třeba rozebírat, která z dam by se stala vítězkou soutěže ženské krásy či přitažlivosti !! Michaelu Douglasovi ve vlastní několikáté variaci téhož darebáka, či přinejmenším proutníka samozřejmě není absolutně co vytknout, patří k velmi malé skupině herců, kteří mě doposud žádnou ze svých rolí ani v nejmenším nedokázali zklamat !! Celou dobu sledování Fatal Attraction jsem se snažil nalézt ty slibované prvky neonoiru, byl jsem však zřejmě nesoustředěný, na čemž nese vinu nejen celkově velmi podivná práce castingu, protože díky té herecké lůze Douglas strhává veškerou pozornost na sebe, navíc si nejsem vůbec jist, zda měli Gallagherovi syna či dceru, ale i Jarreho nudný soundtrack či Lyneova režijní sterilita !! A to zmrtvýchvstání ve vaně už si ani nezasluhuje komentář.. Celkově si myslím, že tato Osudová přitažlivost právě tu již několikrát zmiňovanou přitažlivost směrem k divákovi úplně postrádá a řadím ji k nejslabším Lyneovým snímkům, za který jsem doposud bláhově považoval 9 1/2 týdne. ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Keď som sa dívala na šialene presvedčivý výkon Glen Close, zdá sa mi prinajmenšom trestuhodné, že za stvárnenie psychicky narušenej ženy nezískala Oscara. Toto je typický psycháč, ktorého jedinou zbraňou proti - divákmi nenávidenej - predvídateľnosti, sú hlavní hrdinovia - nikto iný sa do pozície uhladeného gentlemana nehodí viac než Michael Duglas a nikto iný by vzbrklú a nervóznu Alex nezahral lepšie ako Glen Close. Nie príliš objavný námet je teda zatienený perfektne gradovanou atmosférou a hereckými výkonmi, čo si 4* rozhodne zaslúži. ()

Galerie (134)

Zajímavosti (29)

  • Film vyšiel na 13 miliónov amerických dolárov a z toho 1,3 milióna “zhltlo“ natočenie jeho nového konca. V pôvodnej verzii mala totiž Alex (Glenn Close) spáchať samovraždu s nožom, na ktorom budú Danové (Michael Douglas) odtlačky prstov. Predpremiérové pokusné publikum však po premietnutí konca filmu divoko volalo po pomste, pričom nechýbali ani výkriky “Zabite tu štetku“. Pôvodná verzia s “harakiri“ naopak zožala veľký úspech v Japonsku. (marlon)
  • Hoci snímka získala šesť nominácií na Oscara, nepremenila žiadnu. (ash99)
  • Glenn Close byla z natáčení poněkud nervózní. Byla domluvena s rekvizitářem, že jí bude každých 45 minut nosit květiny (konkrétně kopretiny), nicméně ke konci filmování už byla v pořádku. Dokonce řekla, že se nikdy do žádné role tak neponořila. (-bad-mad-wolf-)

Související novinky

Letní kino MeetFactory startuje 1. června

Letní kino MeetFactory startuje 1. června

26.05.2016

Letní kino patří k prázdninovým měsícům stejně neodmyslitelně jako slunce nebo koupání a teplé letní večery přímo vybízejí k tomu, užít si nějakou tu filmovou laskominu pod širým nebem a s… (více)

Reklama

Reklama