Reklama

Reklama

Osudová přitažlivost

  • USA Fatal Attraction (více)
Trailer

Obsahy(1)

Není většího běsu než hněv ženy zhrzené. Americký snímek Osudová přitažlivost patřil v druhé polovině osmdesátých let ke komerčně nejúspěšnějším titulům, i když se v podstatě jedná o tuctovou historku o šťastně ženatém advokátovi, z jehož náhodné milostné avantýry se stane noční můra, ohrožující existenci celé jeho rodiny. K jeho mimořádnému ohlasu přispěly propracovaný scénář Jamese Deardena, vycházející z jeho krátkého snímku Chvilkové rozptýlení, nadprůměrné herecké výkony populárních představitelů Michaela Douglase a Glenn Closeové i efektní režie britského tvůrce Adriana Lynea, který měl za sebou jiný lehce skandální snímek s erotickým podtextem 9 1/2 týdne. Navíc ho některé dobové recenze a komentáře charakterizovaly jako skrytou alegorii na tehdy velmi aktuální hrozbu onemocnění AIDS. Snímek vzbudil kontroverzní reakce i tím, že jeho konec byl po negativních diváckých ohlasech při zkušebních projekcích zásadním způsobem předělán, což mu samozřejmě komerčně velmi pomohlo, byť za cenu určité umělecké degradace. Přesto byla Osudová přitažlivost nominována na Oscara v šesti kategoriích (nejlepší film, režie, scénář, střih a ženské herecké výkony Glenn Closeové a Anne Archerové), ale v konkurenci tehdejšího velkého vítěze Posledního císaře žádnou sošku nezískala. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (192)

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

( POZOR !! OBSAHUJE SPOILERY !! ) "Ježíši Kriste, ta děvka, úplně zešílela !!" Jeden by řekl, že spíš zešílel Adrian Lyne, když si myslel, že mu sežeru neatraktivní, neženskou a doslova asexuální Glenn Close, byť svoji sociopatickou zrůdu zahrála naprosto parádně, v jeho dalším kousku na téma nevěra, sex a jejich vše kolem ničící fatální následky !! To by se jeden, o Michaelu Douglasovi ani nemluvě, musel řádně zlískat, aby se nechal svést od takové androidky, přivedl si ji domů a nakonec jí ještě návdavkem naštěkal do boudy !! ;) Tím se velmi hlasitě nabízí srovnání s Diane Lane v režisérově Nevěrné či Demi Moore v Neslušném návrhu, ale není třeba rozebírat, která z dam by se stala vítězkou soutěže ženské krásy či přitažlivosti !! Michaelu Douglasovi ve vlastní několikáté variaci téhož darebáka, či přinejmenším proutníka samozřejmě není absolutně co vytknout, patří k velmi malé skupině herců, kteří mě doposud žádnou ze svých rolí ani v nejmenším nedokázali zklamat !! Celou dobu sledování Fatal Attraction jsem se snažil nalézt ty slibované prvky neonoiru, byl jsem však zřejmě nesoustředěný, na čemž nese vinu nejen celkově velmi podivná práce castingu, protože díky té herecké lůze Douglas strhává veškerou pozornost na sebe, navíc si nejsem vůbec jist, zda měli Gallagherovi syna či dceru, ale i Jarreho nudný soundtrack či Lyneova režijní sterilita !! A to zmrtvýchvstání ve vaně už si ani nezasluhuje komentář.. Celkově si myslím, že tato Osudová přitažlivost právě tu již několikrát zmiňovanou přitažlivost směrem k divákovi úplně postrádá a řadím ji k nejslabším Lyneovým snímkům, za který jsem doposud bláhově považoval 9 1/2 týdne. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Ačkoli už dlouhá léta ujíždím na Základním instinktu a Skandální odhalení si málokdy nechám ujít, Osudovou přitažlivost jsem míjela. První polovina je skvělá, estetika osmdesátek je v rozpuku, Glenn Close je neskutečně atraktivní a celé je to velmi vzrušující, ale druhá půlka najednou mění žánr a finále je jak špatný vtip. Čili pro představu, kde se vzala myšlenka obsazovat Douglase do sexy thrillerů, je setkání s Osudovou přitažlivostí klíčové, i když samostatný zážitek není úplně potěšením. ()

Reklama

villon17 

všechny recenze uživatele

Tak nevim, mám hodně rozporuplný pocity. Nevim, jestli by se taková relativně dáma, jakou Glenn hrála, tak neskutečně zbláznila kvůli chlapovi, a jestli by takovou ošklivku vůbec někdo chtěl. Chápu ale oba dva, to zas buďme realisti, protože lidi prostě podváděj a ženský dělaj kvůli mužskejm věci, který by bez nich ani nevymyslely a který jsou pod jejich úroveň. (možnej spoiler, záleží na vaší fantazii;)...) Konec už byl jenom snad jedinym možnym vyvrcholenim, i když to klasický "zmrtvýchvstání" si mohli odpustit. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Fádní erotický thriller s pár silnými momenty (pro mě hlavně podřezané žíly a finále v koupelně - Glenn Close má prý ten nůž pořád ještě schovaný doma), připomínající ZAHRAJTE MI MISTY nebo MYS HRůZY. Filmový rok 1987 byl dost slabý, když tohle bylo jeho druhým nejvýdělečnějším filmem, hned po TŘI MUŽI A NEMLUVNĚ. Postava Glen Close inspirovala hovorový termín bunny boiler, označující ženu, která se po rozchodu mstí. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Lyne umí vytvořit dusnou erotickou atmosféru, ale to na celý film zdaleka nestačí. O psychopatce Glenn Close se nedozvíme prakticky nic. Její motivy, její minulost, důvod proč takto jedná - vůbec nic. Její postava je plochá, jako letištní ranvej, nemluvě o tom, že je vzhledově naprosto odpudivá, tudíž Douglasovy choutky působí silně nevěrohodně. A otázka vkusu to v tomto případě opravdu není. Dialogy jsou solidní, herectví Michaela je více než nadprůměrné. Kravaťácké role mu jdou fantasticky a jeho práce s hlasem je strhující. Bohužel celková psychologická vazba snímku jaksi drhne a když Lyne neví kudy kam, nastrčí nám před nohy bílého králíka, nebo zábavný park. Závěrečná scéna jako již tradičně u takovýchto filmů velmi vyhypovaná a ne zrovna dobrá. ()

Galerie (134)

Zajímavosti (30)

  • Film vznikl tak, že britský scenárista James Dearden natočil v roce 1979 středometrážní snímek s názvem Rozptýlení. Když ho uviděli producenti, koupili od něj práva. (Zdroj: kniha Slavná světová filmová klasika). (M.B)
  • V psychoanalytikmi preplnenom New Yorku sa tvrdilo, že 70% pacientov s manželskými problémami je filmom doslova posadnutých. (marlon)
  • Scéna, kdy Beth otírá zrcadlo v koupelně a spatří za sebou odraz Alex, je vypůjčena z českého filmu Ostře sledované vlaky, jak říká režisér Adrian Lyne. (M.B)

Související novinky

Letní kino MeetFactory startuje 1. června

Letní kino MeetFactory startuje 1. června

26.05.2016

Letní kino patří k prázdninovým měsícům stejně neodmyslitelně jako slunce nebo koupání a teplé letní večery přímo vybízejí k tomu, užít si nějakou tu filmovou laskominu pod širým nebem a s… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno