Reklama

Reklama

Metoda Markovič: Hojer

(seriál)
  • Česko Hojer (pracovní název) (více)
Trailer
Česko, 2024, 5 h 47 min (Minutáž: 57–62 min)

Režie:

Pavel Soukup

Scénář:

Jaroslav Hruška

Kamera:

Ondřej Belica

Hudba:

Jan Richter

Hrají:

Petr Lněnička, Petr Uhlík, Sarah Haváčová, Václav Neužil ml., Adam Mišík, David Prachař, Michal Isteník, Vojtěch Kotek, Dano Heriban, Petr Reif (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Co se stane, když zlu nastavíte lidskou tvář? Skutečný příběh muže, který se díky své metodě stal kriminalistickou legendou. Seriál podle případů kriminalisty Jiřího Markoviče se zaměřuje především na jeho výjimečný vztah se sériovým vrahem Ladislavem Hojerem. Bez příkras ukazuje reálnou policejní práci v tehdejším ČSSR. Odehrává se v několika časových rovinách a na pozadí nejděsivějších vražd 70. a 80. let. (Voyo)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (272)

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Stala se věc neuvěřitelná. Viděl jsem český seriál z kriminalistickou tématikou, který mě nejen nezklamal, ale dokonce mě velmi bavil (to bylo sice neobvyklé ale ne neuvěřitelné), sejmul mě ale fakt, že za tímto zážitkem stojí Nova. Ještě několik takových překvapení a začnu snad věřit i na neposkvrněné početí největšího z tesařů. Ale to mi asi nehrozí, předpokládám, že k takovým počinům u našich komerčních televizních stanic dochází jednou, maximálně dvakrát za deset let. Předloha byla zpracována velmi slušně, herecké obsazení parádní (zejména duo Uhlík / Lněnička) a já jsem si to opravdu užil. / Poučení: Ukaž mi obsah své ledničky a já ti řeknu, kdo nebo co jsi. 4*+ ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Ačkoli jsem už několik let předplatitelkou platformy Voyo, nestíhám sledovat všechny původní projekty z její produkce a na tyto seriály se dívám se značným zpožděním. Díky vysoce nadprůměrným ohlasům jsem ale udělala výjimku a na tuto kriminální minisérii jsem se podívala už několik týdnů po jejím odvysílání. A s nadšenými recenzemi musím rozhodně souhlasit. Minisérie stojí a padá na představitelích titulních rolí – Petra Lněničku znám jako slušného dabéra, ale jeho výkon v roli Markoviče mi vyrazil dech. Samostatnou kapitolou je pak pětadvacetiletý Petr Uhlík, který za ztvárnění podprůměrně inteligentního, přesto velmi brutálního a sadistického „Ládi“ pravděpodobně příští rok získá minimálně nominace na herecké ceny. Chválit bych mohla ale i herce ve vedlejších rolích (zejména Vojtu Kotka nebo Michala Isteníka), technické zpracování, skvělou retro atmosféru a samozřejmě scénář čerpající ze skutečných případů. Hlavní linku totiž v každé epizodě „ředí“ další Markovičův případ. A nutno podotknout, že mě vedlejší zápletky někdy zasáhly víc než samotné odkrývání Hojerových zločinů. Jeden příklad za všechny? Čtvrtá epizoda a výslech holčičky, jejíž tatínek umlátil tchyni kladivem do hlavy a holčičku s bráškou pobodal, aby se pomstil manželce – jedině o tomto vrahovi skutečný Jiří Markovič prohlásil, že si trest smrti skutečně zasloužil. Kdybyste si měli Voyo zaplatit jenom na měsíc, udělejte to. Tohle vážně stojí za vidění. ()

Reklama

evapetra 

všechny recenze uživatele

Asi to není nejvhodnější přirovnání, ale vzpomněla jsem si při sledování seriálu na lovce krokodýlů Steva Irwina. Ten se taky dokázal mazlit s živočichy, ke kterým by se většina lidí bála přiblížit, natož si na ně sáhnout. Jiří Markovič měl výjimečný dar, schopnost vcítit se do druhého člověka, bez předsudků, bez soudu. Přízeň vyslýchaných a jejich spolupráci si získával určitě taky svým klidem, jistotou a absencí strachu nebo alespoň schopností nedat ten strach najevo. Seriál se ohromě povedl, celé to působí, bez ohledu na absurdnost mnohých situací, velmi autenticky a přirozeně. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Markovičova metoda výslechu je natolik fascinující, až mi to obrušuje hrany morálního problému s módní vlnou true crime detektivek, která balancuje na tenkém pomezí fascinace pachatelem a pomníčku obětem, které se staly pouhou položkou na vrahově menu. Se čtyřicetiletým odstupem ale tvůrčí tým servíruje skvělý mix nabušeného scénáře, který dávkuje především parádní dialogy, sebejisté režie (ve druhém díle má divák jasno a přitom to další čtyři díly nekompromisně graduje) a hlavně hereckého koncertu, za které se doufám budou různá ocenění budou sbírat jak na běžícím páse. Isteník jede full Norbert Lichý mód, Kotek i na minimu prostoru parádní, Lněnička naprosto přesný v celé paletě perfekcionismu, emocí i zarputilosti. A pak Petr Uhlík, uhrančivý démon, absolutní zjevení „odnikud“ a raketa s příslibem obrovské herecké kariéry. Pokud jej tedy vlastní metody přípravy na roli (ze zámoří zdraví Ch. Bale) nepřivedou do Bohnic, anebo do dřevěnýho spacáku. ()

PavelVanekArt 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Už od kraťasu Lesapán jsem říkal Dejte Soukupovi víc peněz a on natočí pecku! A stalo se. Bez obalu můžu říct, že lepší český seriál tu nikdy nebyl. Příběhově není co dodat, napsal sám život (smrt), ale podání příběhu je chytlavé, sympatické a místy ukázkově umělecké. Některé úhly kamery a záběry jsou pastvou pro oči. Kostýmy a dobová atmosféra celkově je vynikající, ani si nechci představit, kolik to muselo dát práce dát dohromady tolik rekvizit a udělat to tak věrohodně. V neposlední řadě je potřeba zmínit herecký výkony a trefu v podobě castingu, kdy nikdo zbytečně nepřehrával a ani nebyl upozaděn. Překvapil mě Kotek a jeho ztvárnění inteligentního sadisty Tekverka, hned jsem si vzpomněl na Mindhuntera, kterej mě ale bavil o poznání méně. Tohle je majstrštych a pan Soukup je momentálně český režisérský eso. 5* a.k.a 100% ()

Galerie (35)

Zajímavosti (21)

  • Mnoho scén se natáčelo v objektu historické továrny Koh-i-noor Waldes ve Vršovicích. (Teres)
  • V 19. minutě je zmíněn Vinnetou ze stejnojmenné filmové série. (Zix.)
  • Petr Uhlík (Ladislav Hojer) prišiel na kasting už v úlohe, štylizovaný do role Hojera a všetkých úplne uchvátil. (Game90)

Reklama

Reklama