Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ellen Ripleyová je už 200 let po smrti, ale vědci ve službách vojenské organizace se rozhodli, že ji ze starých krevních vzorků znovu „oživí“... Na zdravotnické výzkumné lodi Auriga z těla obnovené Ripleyové vyoperuje dr. Gediman malého vetřelce. Ripleyová je evidována pod číslem 8, které má vytetované na paži, a je spoutaná. Dr. Gediman je pokusem nadšený, ale generála Pereze zajímá, jak je možné, že má Ripleyová i paměť. Doktoři jí pokládají za úspěch genetického křížení, generál ji však chce nechat zlikvidovat, protože než kdysi zemřela, pokoušela se vyhladit vetřelce, a on má obavy, že se k tomu vrátí. V lodi je totiž také vetřelec-královna, o kterou se generál s doktory stará a která má brzy začít snášet vejce.... Dr. Gediman vysvětlí Ripleyové, že jí klonovali ze vzorků jejího těla, které našli. Ona mu řekne, že královna brzy porodí a on i s ostatními zemře. Druhý lékař jí ale vysvětluje, že si dokázali vetřelce podrobit a mohou je využívat. Přilétá obchodní loď Betty s kapitánem Elgynem a s potravou pro královniny potomky – zmrazenými lidskými těly. S Elgynem přiletěla i Call, která večer pronikne do střežené oblasti a chce Ripleyovou zabít. Přitom dojde k bitce se stráží a ve stejném okamžiku se vetřelcům podaří ze střežené laboratoře uniknout... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (988)

Hakha 

všechny recenze uživatele

Pro mě nejhorší díl ságy Vetřelců. Když jsem byl mladší, tak jsem tenhle díl dokázal více ocenit, jelikož jsem miloval jen filmy s akcí, ale čím jsem starší, tím si uvědomuji jiné kvality filmů a právě ty kvality z předchozích dílů chybí a to je atmosféra, napínavost a místy jsou Vetřelci až moc počítačový, zatímco jednička byl atmosférický horor, dvojka akční honička a trojka psychothriller s důrazem na postavy, tak čtverka je takový moderní neslaný-nemastný klon dvojky z dost neoriginálním námětem a průběhem... s klidným svědomým dávám 3 hvězdičky... ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Napoprvé jsem na čtyřku Aliena zamířila do kina a odcházela z něj s výrazem tváře, co by se dal charakterizovat jako "kousnutí do nezralého citrónu". Patláma, matláma, paprťála - přišlo mi to jako divný guláš, do kterého scénárista najebal přemíru vzájemně nepadnoucích ingrediencí a když došlo koření, tak do toho ještě trochu naflusal. No, salmonelóza hovnóza z toho nebyla, ovšem nepochutnala jsem si. Reprízu v TV jsem dala z nudy o několik let později a napodruhé už mi to nepřišlo tak slabé, vlastně jsem se chvílemi i dobře bavila... a někdy taky ne. S hodnocením zamířím k čerstvějšímu dojmu a nastřílím filmu 70%. Dobrého scifka je prostě málo, fanoušek tohoto žánru holt musí být shovívavý: nemusí hned pršet, stačí když kape kyselina. ()

Reklama

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

Na způsob jakým dokázali Ridley Scott a James Cameron rozehrát jedinečnou emoci s mistrovskou formou paradoxně právě jednoduchosti, ale zároveň v dokonalosti filmu, kdy otevřeli prostor sci-fi k tomu, že prožitek z něj nestárne ani o vteřinu ani po desítkách let - hrůza a panika jaké jsou zachyceny v čiré a virtuózní podobě: tu J-Pierre Jeunet nedokázal udržet geniálnost tak vysoko. Ale dokázal se velmi přiblížit. Má výborné nápady a skvělou režii. I když je divák "rozmazlen" s prostředí jedinečné podívané s prvních dvou dílů, RESURRECTION ho bude velmi bavit ! ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Koho musím pretiahnuť, aby som sa dostal na Zem?“ Tak sme sa na Zem konečne dostali, hoc až na konci a v scéne, ktorá bola z hotového filmu vystrihnutá, ehm. V r. 1998 (kedy na Slovensku išla štvorka do kín) som mal sladkých a rozkošných 16 a bol som obrovský fanúšik jednotky a dvojky. Trojka ma sklamala, napriek tomu som na štvorku vyrazil s nadšením do kina. Viacero vecí treba uznať. Exot Jeunet dodal špecifickú, dalo by sa povedať európsku (wtf?) atmosféru. Whedonov scenár obsahuje originálne veci (už spôsob, akým sa vrátila na scénu Ripley + desivá scéna s klonmi, perfektný je nápad ohľadom autonov, androidov vytvorených androidmi a samozrejme kde inde uvidíte nahú Sigourney Weaver?). Akcie je veľa a miestami je obdivuhodná (zatopená kuchyňa predstavuje predčasný vrchol filmu). Rozhodne treba oceniť  pestrú galériu postáv, čo je značné zlepšenie v porovnaní s trojkou (mojimi miláčikmi sa stali Perlman, Wincott a Dourdan). V prvej polovici Jeunet ponúka výbornú, tiesnivú atmosféru. Po vizuálnej stránke je to lahôdka: obrovská vojenská loď Auriga je niečo úplne iné, než Nostromo a Sulaco. Napriek tomu na mňa v kine čakalo sklamanie, pretože k hore spomenutým kladom treba postaviť nevydarené finále, miestami až príliš z reťaze odtrhnutý a parodický scenár (dychová skúška, Otec), viacero megaotravných postáv a čudných hereckých výkonov (J.E. Freeman, Winona Ryder, Dan Hedaya). Z votrelcov nejde strach, síce dobre vyzerajú, ale tentokrát sú skôr štatistami. Akcia je väčšinu času super, ale do ničoho, čo sa volá Votrelec, sa nehodí. Vinou toho sa štvorka zaradila do série konkurenčných, vysokorozpočtových hitov roka 1997, ktoré boli očakávané a nakoniec sklamali (Jurský park 2, Nebezpečná rýchlosť 2). Z legendárnych alienov sa stali tupé, tajomstva zbavené, trikové zvieratá, slúžiace iba ako výplň akčných scén. Posledná polhodina je potom vyložene mizerná, divákom to ale nevadilo a snímku s rozpočtom 75 miliónov obdarovali celosvetovou tržbou 161. Kino Považan NMnV 1998 ()

choze 

všechny recenze uživatele

Po dobře uzavřené trilogii jsme dostali ještě lepší uzavření. Přídavek, který sice vzkřísil z mrtvých hrdinku i její nemesis a učinil jejich souboj ještě intimnějším než minule, když propletl jejich DNA (svým způsobem vrchol této body horror série), ale nevytýčil žádný nový směr, kam by se série měla ubírat, jen nám dopřál druhé finále (dramaticky srovnatelné s prvním, možná i silnější) a dovedl sérii na Zemi, což se plánovalo už pro trojku. Novým směrem se vydal až o mnoho let později Ridley Scott s Prometheem, když po třech pokračováních jeho původního filmu KONEČNĚ obrátil pozornost k původu Vetřelců. A tak tu máme jen velmi nápaditou, nahláškovanou a pěkně natočenou další vetřelcovskou štaci, jež oživila uzavřenou sérii jen proto, aby ji zanechala ve slepé uličce. Whedon ani Jeunet se každopádně nemají za co stydět a Weaver si zjevně užila zatím nejvíc bad-ass Ripleyovou, která se celým filmem prohláškuje. ()

Galerie (90)

Zajímavosti (45)

  • Natáčelo se od 18. listopadu 1996 do 24. dubna 1997. (Varan)
  • Na motivy filmu vznikl román, který se ovšem od snímku značně liší. Rozdíly (část 1.):
    - Stejně jako u novelizace "Alien 3", Fiorina 161 je v souhrnu na zadní obálce knihy nesprávně pojmenovaná Fiorina 361.
    - Některé části románu jsou psány z perspektiv Ripley 8, klonované královny a hlavního vetřelce (v tomto románu označovaného jednoduše jako Válečník) a zprostředkovávají vnitřní monology, podrobně popisující jejich myšlenky a úhly pohledu. Tyto části objasňují, že Ripley 8 i klonovaní xenomorfové sdílejí vzpomínky Ellen Ripleyové.
    - Osoba, která zabije hmyz ve střelecké věží během úvodní sekvence, je Distephano, na rozdíl od nejmenované postavy ve speciální edici filmu.
    - Klon Ripleyové není tak dokonalý jako ve filmu - má na zádech hřbetní trubice jako xenomorf, i když jsou Dr. Wrenem odstraněny předtím, než Ripleyová získá vědomí.
    - Operace odstranění královny z hrudníku Ripley 8 se provádí pomocí dálkově ovládaných robotických armatur, nikoli ručně jako ve filmu. Tato scéna byla původně plánovaná pro film, ale nebyla natočena kvůli rozpočtovým omezením.
    - Chestburster je spojen s Ripley 8 šesti pupečními šňůrami, ne jednou jako ve filmu.
    - V raných stádiích vývoje - poté, co byla uvolněna ze svého inkubačního tanku -, se Ripley 8 svléká z kůže tak, jako xenomorf.
    - Když je Ripley 8 v zajetí, kousne jí komár, ale je zabit její kyselou krví.
    - Když je Ripley 8 testována pamět pomocí obrázků, test provádí dr. Matt Kinloch, nikoli Dr. Williamson jako ve filmu.
    - Během zkoušky je Ripley 8 ukázán obrázek kočky, která jí připomene Jonese.
    - Když dorazí Betty, Distephano je opět v řídícím modulu a je to tatáž osoba, která při přiblížení mluví s Elgynem přes rádio.
    - Zjistíme, že posádka Betty jsou žoldnéři... kromě Vriesse, který byl ochromen na planetě zvané Kawlang.
    - Gediman zmiňuje události z předchozích knih/filmů když hovoří s Ripley 8 v sále a vysvětluje, že po její smrti na Fiorině 161 byly neúspěšně provedeny vyčerpávající pokusy lokalizovat domovský svět xenomorfů. Rovněž zmiňuje, že LV-426 je nyní po výbuchu neobyvatelná (i když z knihy "Vetřelci" bylo jasné, že po detonaci výrobníku atmosféry nedochází k žádnému spadu). (Jan.Kanak)
  • Režisér Jean-Pierre Jeunet v dobe natáčania takmer vôbec nehovoril po anglicky. Preto mal na natáčaní vždy tlmočníka. (hradecek)

Reklama

Reklama