Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Legendární pohádka s oblíbenými písničkami Z. Svěráka a J. Uhlíře, které už zlidověly. Dnes již patří do zlatého fondu České televize. Dělání, dělání, všechny smutky zahání, dělání je lék. Zatímco: Statistika nuda je, má však cenné údaje, neklesejme na mysli, ona nám to vyčíslí. A taky: Hlupáku, najdu tě, tváříš se nadutě… Jestli vám tyto slogany a písničky nic neříkají, tak to jste opravdu ještě nikdy neviděli pohádku Princové jsou na draka. Teď už ale pojďme nahlédnout společně do pokoje malého Martina (J. Kaněra). Maminka (J. Bohdalová) synům oznámí, že budou mít nového tátu, a Martinovi se v noci zdá pohádkový sen o království, které je ohroženo zlým drakem. Naštěstí je tu ale právě chytrý Martin, který má pohádky doslova v malíčku. Poradí králi (V. Menšík), jak na draka – chtělo by to Honzu… Honza (J. Čenský) postaví pevnou zeď, zbaví království nebezpečného draka, zamiluje se do princezny (I. Andrlová) a všichni budou šťastni… (Česká televize)

(více)

Recenze (263)

Dlubal David 

všechny recenze uživatele

Když jsem Princové jsou na draka viděl jako kluk, tak se mi to tak zalíbilo, že po mnoho let jsem si v sobě nesl onen hřejivý nepopsaný pocit, který stále seděl na svém místě; i když už jsem si vlastně moc nepamatoval, o čem to bylo, a ani hlavní zápletka se mi jaksi vykouřila z hlavy, tak i přesto onen krásný pocit stále zůstával. ■ Po mnoha letech jsem se jal prověřit svou odvahu: podívat se na tuto tak trochu jinou pohádku. Hned na začátku, jak je ta černobílá část reprezentující skutečnost, jsem byl docela v šoku, ale jen v takovém malém, protože tuto pasáž jsem si vůbec nepamatoval; když pak začala ta část barevná, tak už jsem se pomaličku začínal rozpomínat, ale přišlo mi, že je to strašně krátký; pak když následovala ona černobílá část, tak jsem si říkal, že je to vlastně strašně smutný. Nechal jsem si to šrotovat hlavištěm a silně jsem zapřemýšlel nad tím, že mi to něco připomnělo, viz můj komentář k filmu Jak vytrhnout velrybě stoličku. ■ Je skutečně zajímavé, jak vnímáme stejné věci v dětství a v dospělosti jinak, a jak reagujeme na to, když jsme konfrontováni sami se sebou. Film se mi samozřejmě líbil, ale ono vnímání jemných nuancí, které jsem kdysi jaksi neviděl, je až bijící do očí. Je to krásné, ale je to smutné... ◢ ■ ◣ (R) [95/100] ■ (K) [95/100] ■ (V) [80/100] ■ (H) Ivana ANDRLOVÁ [95/100] ● Jan ČENSKÝ [90/100] ● Jan KANĚRA [90/100] ● Vladimír MENŠÍK [84/100] ● Roman SKAMENE [81/100] ● Jiřina BOHDALOVÁ [75/100] ● Laďka KOZDERKOVÁ [70/100] ● Vlastimil BEDRNA [75/100] ■ (♫) [95/100] ■ (E) Ať žijí duchové! (1977) ● Jak vytrhnout velrybě stoličku (1977) ● Co takhle svatba, princi? (1986) ● Tchyně / Nevěsta (1985) ● Ať přiletí čáp, královno! (1987) ● Jak dostat tatínka do polepšovny (1978) ● Příliš mladí na lásku (1980) ● Plaváček (1986) ● Lásky mezi kapkami deště (1979) ● Koloběžka první (1984) ● Vítr v kapse (1982) ● Můj brácha má prima bráchu (1975) ● Láska z pasáže (1984) ● Ladyhawke (1985) ● Král Drozdí brada / König Drosselbart (1984) ● Ten svetr si nesvlíkej (1980) ● Jediná na světě (1995) ● Rakovina vůle (1989) ● S čerty nejsou žerty (1984) ● Šíleně smutná princezna (1968) ● O štěstí a kráse (1986) ● Sen to Chihiro no kamikakushi (2001) ● O princezně, která ráčkovala (1986) ● Za humny je drak (1982) ● Excalibur (1981) ● O princezně na klíček (1987) ● Princ Bajaja (1971) ● O líném Honzovi (1977) ● Princ a Večernice (1978) ● Princezna se zlatou hvězdou (1959) ● O princezně Jasněnce a létajícím ševci (1987) ● Legend (1985) ● Chytrá princezna (1984) ■ (Č) 2 ■ (P) [TV] [PZ] [95/100] ■ (N) [SD] [ϿϾ] [PZ] [90/100] ■ (CSFD) blackrainMistr119maestrumdead.meatmelicaDanulindacurfew77(C) [93/100] ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Historka z natáčení: Adamec při natáčení nevěděl, tak tu pohádku pojmenovat, říkal si, že třeba název Blahobojní princové nebo Počátky socialistického dělání by nebyly špatné názvy, ale těsně před premiérou mu vedení dalo tip. Když pádil chodbou do střižny, nějakej přeceda za ním volal: Móža sa to volat "Princové só ale paka"...ale protože Adamec blbě slyšel, dal tomu název "Princové jsou na draka"...a jak to tak bývá, královská linie vymřela po přeslici, páč princ, sexuálně orientovaný na draky, dědice trůnu s nějakým drakem (doufám, že aspon s dračicí) jen tak nesplodí. Co na jeho orientaci říkala princezna, je pochopitelně z politických důvodů zamlčeno. Tento film se snažil fikaně zamaskovat problémy ve vztazích v prvopočáteční dělnické šlechtické rodině písní, která jistě zvedne tlak většině našich blahobojných podnikatelů: Dělání, dělání, u soustruhu či na báni, dělání, dělání je lék (ehm)...dělání, dělání, výdělečné je zaměstnání (ehm), dělání, dělání je lék... dělám si legraci, mně se ta pohádka taky líbila! ()

Reklama

J-o-k-e-r 

všechny recenze uživatele

Hezká pohádka se spoustou chytlavých a známých písniček od pánů Uhlíř-Svěrák (Dělání, Hlupáku najdu tě, Statistika, Kdyby se v komnatách,...), skvělým králem V. Menšíkem, Honzou J. Čenským, pro mě nejkrásnější princeznou 80. let I. Andrlovou a opravdu úžasným dračím velvyslancem R: Skamane :). Jediné co mě tam trochu iritovalo byl představitel mladého Martina. ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Krásné písně od Uhlíře jsou na celém filmu asi to nejlepší, ještě tedy samozřejmě herecké obsazení. Bohužel jinak zbytek pohádku je pro mě nudný. Příběh není moc poutavý, ani napínavý, je to taková krátká pohádka, u které když usnete tak to nevadí, protože o nic nepřijdete, snad jen o pěkné písně, které se stali klasikou. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Kto nevidel, neuverí. Postmoderna, kde sa prelína rozprávkový svet s tým reálnym. Princezná hrá na elektrickú gitaru, po "kráľovskom dvore" sa postavy prechádzajú v teniskách a v šiltovkách a do toho sa spievajú popové pesničky. Od tých otravných, cez priemerné až po tie celkom vydarené. Výprava dáva poznať, že nejde o televízny film, ale o čistokrvnú inscenáciu. Tú si užíva najmä nervózny Menšíkov kráľ, poteší aj Lábus ako spiaci princ alebo krásna princezná Ivana Andrlová. Ako čisté WTF to funguje skvele... ()

Galerie (6)

Zajímavosti (12)

  • V titulcích je chybně uvedené jméno herce, který ztvárnil pana rádce. Uvedeno je Josef Čáp místo Bohuslava Čápa. (ČSFD)
  • Zedníci z písničky „Hlupáku najdu tě“ byli ve skutečnosti členové začínajícího tanečního souboru UNO. (Krocka)

Reklama

Reklama