Reklama

Reklama

Karneval duší

  • USA Carnival of Souls (více)
Trailer

VOD (1)

Mary má zřejmě štěstí v neštěstí - z autonehody, při níž umírá její kamarádka, vyvázne živá. Krátce na to se jí však život mění - bezdůvodně ji přitahuje opuštěný plážový pavilón, děsí ji všudypřítomný neznámý muž a i ve společnosti jiných lidí se často cítí osaměle. Mění bydliště a pokouší se utéct všem nočním můrám. Události tím dostávají rychlý spád a Mary zjišťuje, že před některými věcmi se skrýt nedá… (bebsie)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (84)

pepo 

všechny recenze uživatele

Nebyť slabších hercov tak som úplne nadšený. Vizuálne skvelé (vychádzajúce z nemeckého expresionizmu) a na svoju dobu dejovo VEĽMI prekvapivé. Navyše som vážne nečakal, že sa budem pri takmer 60 ročnom horore miestami báť. Scény z druhého sveta fantasticky atmosferické. Zostarlo to, nie že nie. Mnoho vecí z tohto sme odvtedy videli veľakrát inde. Ale som rád, že sa viem na tieto veci pozerať dobovou optikou. 9/10 ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Díky znalosti pozdějších filmů, které se "Karnevalem duší" nechali inspirovat, jsem pointu brzy celkem správně odhadl, ale za to tento snímek opravdu nemůže. Candace Hilligoss chvílemi na můj vkus poněkud příliš tlačila na pilu, ale to je všechno, co lze tomuto hororovému kousku, v němž se smazává hranice mezi snem a realitou a který disponuje vynikající hudbou a kamerou, vytknout. ()

Reklama

obitus 

všechny recenze uživatele

Pad auta z mostu do reky prezije pouze jedna divka, ktera od te doby vida nebezpecne vyhlizejiciho muze s bilym oblicejem a obcas se ji stava, ze ji jeji okoli zcela ignoruje. Genialni film, stavici na skvele atmosfere, malokdy se stava, aby se clovek u tak stare zalezitosti opravdu bal, ale tentokrat se to podarilo. Carnival of Souls tvori predevsim tri prvky: 1, naprosto skvela Candace Hilligoss v hlavni roli. 2, opravdu neprijemna, casto varhani hudba, ktera misty az taha za usi a dodava pocit neklidu. 3, prace se svetlem a stinem a s tim spojena skvela kamera casto vyuzivajicih detailu. I kdyz je u nas film prakticky neznamy (vysel pouze remake z Cravenovi produkce), vyznamne ovlivnil horrorvy zanr. Slouzil jako jedna z hlavnich inspiraci pro Night of the Living Dead (Romero to sam priznava) a primou citaci jedne sceny najdeme i v jeho nejnovejsim zombie kousku. -----betelgeuse: hnus spoiler. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

"Carnival of Souls" patrí medzi tie filmy, ktoré budú mať vždy rezervované miesto v pomyselnej horrorovej sieni slávy. Je to čiernobiely snímok s tajomným príbehom, mrazivou atmosférou, pôsobivými hudobnými doprovodmi, výbornou kamerou a skvelou Candace Hilligoss v hlavnej úlohe. Na svoju dobu veľmi progresívne dielo. **** ()

MissJ 

všechny recenze uživatele

Pointa mě sice nepřekvapila, protože jsem napřed viděla filmy, které se Karnevalem inspirovaly, ale nijak to nevadilo. V některých chvílích mi opravdu naskakovala husí kůže, a to z prostého důvodu. Zvuk varhan mi spolehlivě nahání hrůzu. Vzhledem k tomu, že i na koncertech varhanní hudby sedávám výhradně na konci řady v bezprostřední blízkosti únikového východu, účinky zde byly nedozírné (hercna rumpluje). Působivost filmu dodává i výborná Candace Hilligoss v hlavní roli. Ještě jedna věc mě zaujala - pavilón Saltair, dějiště mj. závěrečné scény, který pár let po natáčení vyhořel: historytogo.utah.gov/utah_chapters/statehood_and_the_progressive_era/saltair_exhibit/ Film je volně ke stažení na archive.org ()

Galerie (41)

Zajímavosti (10)

  • Po uvedení byl film kasovní propadák. Agent herečky Candace Hilligoss ji po zhlédnutí filmu dokonce odmítl dále reprezentovat. Svůj fanouškovský základ si získal až později a roku 1989 byl dokonce restaurován a kolorován. (Mr. Filuta)
  • Candace Hilligoss v tomto filmu debutovala. (Pumiiix)
  • Režisér a producent Herk Harvey si ve filmu zahrál jednoho z "mrtvých". (StrYke)

Reklama

Reklama