Reklama

Reklama

Karanténa smrti

  • USA Sick
Trailer

Ideální dovolená v karanténě se zvrtne, když nečekaný vetřelec rozpoutá šílený boj o přežití. (HBO Max)

Videa (1)

Trailer

Recenze (146)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Slasher s čipernou hrdinkou a zaujímavým nápadom. Niektorým to príde ako pocta obdobiu plandémie, mne to však prišlo skôr ako chcený alebo nechcený výsmech všetkým tým pravidlám a orúškovancom s tromi boosterami, ktorí nosia pre istotu niekedy aj rúška dve, hoci veria, že už jedno funguje. Nie je to môj žáner, ale z tohto hľadiska pobavilo. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Kdo by si byl pomyslel, že se Kevin Williamson, proslulý scenárista slasher série Vřískot (1, 2, 4), se po letech odříkání vrátí k hororové filmové tvorbě, a vyplodí horor na téma covid epidemie, která donutí dvě kamarádky uchýlit se do odlehlé chaty u jezera. A tam je s noži v ruce vydatně terorizuje maskované duo zabijáků. Williamson v podstatě udělal dobře, že po letech oprášil, naleštil a nabrousil čepel svého oblíbeného vražedného nástroje. Nůž už sice s léty postupně ztratil na své působivosti, stále je ale znát, že napětí a dynamiku si umí zjednat. Slabiny se neodbouraly. Určitě by nezaškodilo zalovit mezi pohlednějšími herečkami mladé generace. Gideon Adlon má rozteklou postavu už v 26 letech, její kamarádka Bethlehem Million potěší jen příznivce čokoládové kůže. Nevybral jsem si ani jednu. Poněkud pitomě může vyznít rozuzlení, respektive důvody, proč vrazi tolik chtěli zabít ta děvčata. Mně to přišlo, že do parodického vyznění nebylo moc daleko. Pokud ovšem budu hodnotit průběh a natočení filmu, je to celkově na optimistické známky. John Hyams, syn slavnějšího Petera Hyamse, umí navodit znepokojivou atmosféru. Film poměrně záhy nabere na obrátkách, hned poté, co se žárlivě a romanticky vykecá třetí do party, kamarád děvčat Dylan Sprayberry. Film pak pádí bez ustání kupředu, najde se i nějaká kvalitně podaná drastická scéna či skon a má to švih a spád. Prostředí odlehlé chaty také sehrává svoji roli a noční scenérie nejsou natolik tmavé, aby to celé mělo nějaký rušivý divácký prožitek. Nezapracovalo se nikterak na maskách útočníků. Klidně bych uvítal něco mnohem originálnějšího a děsivějšího přes ksicht, než jen čapky a šátky a mezi tím otvor pro bulvy. Nůž v akci už pomalu bere za své. Nedokážu si představit, že v dalším pokračování Vřískotu (když už jsme u toho Williamsona) bude zase vzduchem svištět čepel. Pokud ovšem známý scenárista potřeboval tvůrčí regeneraci, pak mu může být jen přáno, aby se od hororů nedistancoval. 7/10 ()

Reklama

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Scénárista Vřískotů napsal další variantu téhož a je to už bolestivě předvídatelné a trapné, jak jinak charakterizovat film, kde podle záběru kamery (používající známé provařené úhly a zakotvení) a situace v předstihu odhadnete, odkud a jak zaútočí vrah, kdy se v ději objeví další osoba? Bolestivé je i občasné hloupé chování postav nebo pláč ženských hrdinek v té nejnepochopitelnější chvíli. V jeden moment jsem myslel, že už přišel alespoň absurdní humor a vyklubal se z toho dementní zvrat, nad kterým budou zřejmě jásat popírači covidu (anebo lidi, co z něj měli největší hrůzu). Nesnesitelně promrhaný čas. ()

elanius 

všechny recenze uživatele

(9/2023) / Zaujímavý námet, aktuálny. Je celkom vtipné vidieť ako Covid ovplyvňuje aj filmy. Napríklad v Glass Onion mali postavy na verejnosti rúška. Sick je celkom seriózny home invasion a ja osobne mám radšej keď sú tieto filmy viac vážne ako vtipné. Postavy konajú ako tak v rámci logiky, ale zabijaci sú o dosť viac efektný kým sa teda ešte neodhalí ich identita. Celkovo podarený thriller, ale ničím moc zvláštny a prekvapivý. (6/10) ()

BoPo 

všechny recenze uživatele

Kevin Williamson, scenárista série Vřískot, sa vrhol znova na to isté, len na miesto masky nasadil rúšky. Určite poznáte tie filmy, kde je dom ako keby samostatnou a výraznou vedľajšou postavou. Tak tu fakt neplatí. Mňa ten barák vizuálne strašne nebavil. Nebavil ma ani ten strašný amaterizmus útočníkov. Najviac potešila nechcená komediálna scéna s nástupom do auta. Zároveň potešilo, že Sick dokázal, že účasť kozatých blbiek má svoje opodstatnenie a tu by rozhodne neuškodila. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (5)

  • Keď traja hlavní hrdinovia sedia okolo ohňa, jeden z nich rozpráva príbeh legendy o dieťati a hadovi. Tento príbeh bol tiež vyrozprávaný postavou Scotta Foleyho v jednej epizóde seriálu Dawsonov svet (od r. 1998), pričom scenárista Kevin Williamson bol hlavným scenáristom tohto filmu aj seriálu. (Arsenal83)
  • Během otázek a odpovědí na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu v roce 2022 John Hyams vysvětlil, co ho motivovalo k natočení filmu: „Když jsem si přečetl scénář, jedna z věcí, která mě zaujala, bylo to, jak je odtažitý, což se mi líbilo. Jednou z nejúžasnějších věcí na tom filmu pro mě je, a Kevin Williamson to řekl mnohokrát, že vlastně nemá druhé dějství. Má to tak trochu první dějství a přechází to rovnou do prodlouženého třetího dějství. Nikdy jsem nijak zvlášť netoužil natočit slasher, ale tenhle pro mě byl jako thriller převlečený za slasher. Tak nějak jste si vytvořili všechny ty archetypy slasherů, ale najednou se z toho stala taková prodloužená honička. Jakmile jsem se dostal ke scéně v kuchyni, kde Parker (Gideon Adlon) bojuje s jedním z vrahů, a jak se celá ta scéna vyvíjela, a pak se objevil druhý chlap, tak jsem si řekl: ‚Páni, já se fakt jenom usmívám, když to čtu,‘ a tak nějak bych chtěl rozehrát tuhle akční scénu, která nikdy neskončí.“ (Johnny.ARN)

Reklama

Reklama