Reklama

Reklama

La Palma: Láva a život

(TV film)
  • Německo Der Vulkan von La Palma - Die Rückkehr des Lebens (více)
Německo, 2022, 51 min

Režie:

Marcus Lenz

Obsahy(1)

Blok sopečné skály, ostrov La Palma, byl vyzdvižen před miliony let magmatem z mořského dna. Za poslední dva miliony let se z něj stala zelená země. 19. září 2021 však na ostrově došlo k erupci stratovulkánu Cumbre Vieja... Zrodil se z ohně. Když se v září 2021 na zeleném ostrově La Palma v Atlantském oceánu otevřelo ústí úplně nového kráteru, nikoho nenapadlo, že půjde o jednu z největších a nejničivějších sopečných erupcí za posledních pět století. A že zároveň nabídne mnoha vědcům vzácnou příležitost živě sledovat, jak probíhá evoluce. Sopka na ostrově La Palma chrlila lávu a popel dlouhé tři měsíce. Po jejím úbočí se valilo několik proudů rozžhavené lávy. Všechno, co jim stálo v cestě, bylo nemilosrdně zničeno a pohřbeno pod místy až 60metrovou neproniknutelnou vrstvou. Ale na místě zkázy se také zrodil úplně nový život. Příroda v okolí sopky zná mnoho způsobů, jak se přizpůsobit. Jedna z největších a nejsilnějších vulkanických erupcí za posledních 500 let se tak stala důležitou připomínkou toho, jak extrémní podmínky k životu kdysi panovaly na celé naší planetě. A zároveň potvrdila, že v průběhu historie se podobně ničivé přírodní katastrofy staly velkou příležitostí pro nový život. Různé druhy zvířat i rostlin se vždy dokázaly adaptovat, množit se a vzkvétat – dokud nepřišla další výzva. (TV Prima)

(více)

Recenze (3)

Marze 

všechny recenze uživatele

Zkoumání života včetně mikroskopických šetřílků energie v jeskyni, který se přízpůsobil životě na sopečném ostrově. Je zde široká škále stanovišť a tedy druhů. Kolébka evoluce. Do toho soptí sopka a rozprašuje černý úrovný sopečný popel, tedou potoky lávového proudu.  Dokument na televizi Prima Zoom. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Tak tu som našiel informácie, ktoré som už aj poznal. Napríklad, že k sopečným lagúnam sa nemám približovať, pretože tam sú plyny. Z rovnakého dôvodu nechodím k susedovi. ()

Reklama

Galerie (10)

Reklama

Reklama