Reklama

Reklama

Že se kariéra Clinta Eastwooda odvíjela především ruku v ruce s kouřícími hlavněmi koltů a s westernem jako takovým, je poměrně známá věc. A jednou z prvních kovbojek, na kterých dnešní držitel čtyř Oscarů participoval, natočenou ovšem až po Leoneho „dolarové trilogii“, byl právě western režiséra Teda Posta Pověste je vysoko z roku 1968. Clinta Eastwood hraje mladého oklahomského rančera Jeda Coopera, který na konci 19. století vinou devíti lynčujících samosoudců, jež ho obvinili z krádeže dobytka a z vraždy farmáře, nyní visí na stromě a čeká na milosrdnou smrt. Ze spárů zubaté ho ale na poslední chvíli zachrání projíždějící šerif Dave Bliss. A dá mu krom života ještě něco navíc. Poté, co se zjistí, že je Jed nevinen, ho vyzbrojí možností pomstít se. S odznakem ruky zákona a s devíti zatykači má nyní za úkol pochytat všechny muže, kteří ho málem zavraždili. Za zmínku jistě stojí i fakt, že western Pověste je vysoko byl prvním snímkem vzešlým z Eastwoodovy vlastní produkční společnosti The Malpaso Company. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (127)

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Poměrně svérázný příběh z oněch divokých časů, kdy zákon musel být prosazován velice striktně a nekompromisně, neboť vůle k jeho dodržování byla malá a nástroje k jeho vymáhání nedostatečné. Země, na jejímž území byl porušován, byla svou rozlohou naopak úctyhodná - a hemžila se drsnými chlápky, kteří uznávali jen vlastní pravidla a obvykle s vámi byli rychle hotovi. Nicméně touha po odvetě může svazovat a sžírat duši - a pomsta může mít i trpkou příchuť ... v těch končinách, kde ji vyhlížejí dokonce i blond krasavice s výmluvnýma očima. A zápletka ? Jakoby se zastavila na půli cesty - jakoby se zdráhala dopovědět všechno, co se jí honí hlavou ... nejen co se psaného práva a světské spravedlnosti dotýká ... 3,5* ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Po slavné dolarové trilogii, kterou ovšem v Americe moc lidí neznalo, přichází na scénu ne už tolik neznámý cizinec, aby si srovnal účty s darebáky, kteří ho téměř připravili o život oběšením. Kdo čeká svižnou honbu za pomstou, bez jakýchkoliv dějových odboček bude zklamán. Clint se trošku hledá a tak velkou roli zde má i soudcovská svině v podání Pata Hingleho, který neomezeně vládne jednomu americkému městečku. Za občasné záblesky budoucích časů dávám 60% ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Westernová krimidráma bez slovenského názvu sa iba v niekoľkých málo ohľadoch vymyká z bežnej produkcie tohto žánru. Je to najmä zásluhou Clinta Eastwooda, ktorý nadviazal na svojich najlepších predchodcov a po Leoneho trilógii si strihol ďalšiu zapamätateľnú úlohu. Aj atmosféra divokého Západu, kde zákonom bol sudca Fenton, bola stvárnená presvedčivo. Problémom bola obrátená gradácia filmu, v ktorom po dramatickom začiatku dej postupne upadal, až úplne uviazol pár minút pred záverečnými titulkami. A tiež hudba, ktorá síce bola typicky westernová, ale aj hlučná, vtieravá a príliš násilne zdôrazňujúca dianie na plátne. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Slušný western se zajímavým příběhem, kterému však něco chybí k tomu aby mohl být nezapomenutelný. Je to škoda, protože úvod je hodně slibný a scénář, kde smazávají hranice mezi dobrem a zlem a spravedlnost se jeví jako nejdnoznačná potenciál rozhodně má. Clint Eastwood + western je navíc kombinace, která snad nemůže nefungovat, jenomže režisér Ted Post nevyužívá potenciál na maximum. Za všechny příklady bych zmínil zůčtování se třemi zločinci, které coby finále vysloveně selhává. Zde si rozhodně mohli tvůrci dát záležet více a to i při zachování scénáře. Škoda. ()

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Clint Eastwood se mstí a dělá to v rámci spravedlnosti. Musím ale říct, že kdyby si vzal radši do ruky bouchačku, vykašlal se na nějakou minulostí sužovanou ženskou a vyzval všechny padouchy postaru na férovku, dopadlo by to mnohem líp. A hudba k tomuhle snímku také není žádná velká sláva - je až příliš dramatická a jednotvárná. ()

Galerie (98)

Zajímavosti (17)

  • Celosvětová premiéra proběhla 31. května 1968 v Japonsku. (Varan)
  • Na začátku filmu, když banda pověsí Jeda (Clint Eastwood), je vidět, že Jed má boty (a tudíž i podrážky) špinavé od bláta. V jednom z následujících  záběrů je ale vidět, že podrážky bot pověšeného Jeda jsou úplně suché. V následujícím záběru má oběšenec podrážky a boty opět mokré a  zablácené. (montywalsh)

Reklama

Reklama