Reklama

Reklama

Přijel, aby pomohl. Clint Eastwood jako tajemný mstitel v americkém westernu... Eastwoodův snímek Bledý jezdec (1985) celkem věrně kopíruje jeden ze základních syžetů westernové mytologie. Osamělý jezdec, který nemá jméno, zato se může pochlubit záhadnou minulostí, přijíždí do zlatokopecké osady v horách a stává se mluvčím zastrašovaných usedlíků proti mocnému a bezohlednému podnikateli. Dodá malomyslným zlatokopům potřebnou odvahu, ovšem ten nejtěžší boj s úplatným marshalem a jeho pomocníky za ně musí vybojovat sám. Předurčuje ho k tomu pistolnická minulost i nevyrovnané účty, po nichž na jeho zádech zbyly pouze jizvy od kulek. Když je zlo poraženo, nasedne na koně a beze slova odjíždí pryč, protože někde určitě leží další osada, kde je potřeba se postavit útisku a bezpráví. Eastwoodův hrdina získává až biblické rozměry (i díky tomu, že když sundá cestovní oděv, spatříme ho v kněžském kolárku)... V polovině 80. let, kdy Bledý jezdec vznikl, měl už Eastwood dostatek režijní praxe a také zkušené spolupracovníky, na něž si zvykl (kameraman Bruce Surtees, skladatel Lennie Niehaus, střihač Joel Cox). Mezi dalšími herci zaujmou Michael Moriarty (zlatokop Hull Barret), Carrie Snodgressová (Sarah Wheelerová) a tehdy začínající Christopher Penn v záporné roli Joshe LaHooda. Exteriéry filmu se natáčely v Idahu a v Kalifornii, kde se snímek odehrává. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (190)

sud 

všechny recenze uživatele

Clint Eastwood a jeho svérázný remake Shanea, ovšem špinavější a tajemnější. A je mi zvláštní, že dosud nikdo pořádně příběh nedešifroval. Je to totiž pistolnická legenda, báj, pověst. Vzpomeňme na "kazatelovu" neotřesitelnou auru, syndrom všudybyla, nevysvětlitelnou minulost mezi ním a marshallem či scénu, kdy z lesů volá tajemný hlas: "Kazateli, kazateli!!!". Vše jsou to jen minimalistické náznaky, ale ve své podstatě svým tajemnem a atmosférou (zase po nějaké době ne rozpálený písek mexického pomezí, ale zelené zasněžené lesy poblíž kanadských hranic) takového Tuláka z širých plání strčí do kapsy. Clint má pořád neuvěřitelné charisma a ani představitelé vedlejších rolí nejsou vůbec k zahození (Richard Kiel či představitel marshalla). V 80. letech nevzniklo mnoho skvělých westernů (obzvášť na filmové plátno ne), ovšem Bledý jezdec mezi ně po právu patří. 85%. ()

Historik 

všechny recenze uživatele

Žádné překvapení, žádné experimenty, je to starý poctivý westernový příběh. Na hlavním hrdinovi i na prostředí, ve kterém se film odehrává, je vidět, že Eastwood se vyučil na spagetti westernech. A vyučil se dobře. Film mě chytil už prvními záběry a když se pak objevil tajemný cizinec, polil vodou jednoho z přisluhovačů hlavního padoucha a pronesl svá první slova "sirky nejsou na hraní", věděl jsem, že to bude solidní westernový zážitek. A byl. ()

Reklama

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Začiatok má veľa zbytočných chýb(vypchatý pes/nedobré prestrihy medzi pokojným životom v usadlosti a jazdou pištoľníkov), a celkovo strihač mohol odviesť lepšiu prácu, lebo v určitých miestach aj vo finále je veľmi rozvláčny. Na druhú stranu ale Eastwood buduje svoj mýtus tajomného cudzina( čo už dokonale využil Leone vo svojej trilógií) a necháva okolo seba rozohrávať vierotvornú vzťahovú drámu. Či už sa jedná o dobrosrdečného Hulla alebo Sarah s Megan. Hlavne Megan ako 14 ročné dievča zamilované do Kňaza v Eastwoodovom podaní patrí svojou úprimnosťou a čistotou k najsilnejšej zložke celého filmu. Finále je dokonalé a prostredie hôr a kopcov občas pokrytých snehom, inokedy len žiariacich zeleňou vytvára príjemnú atmosféru a zasaďuje tento western do pomerne netradičného ale o to viac funkčného prostredia. Aj napriek svojim chybám som si film užil a nevadí mi streliť plný počet, hoci objektívne je to o jednu hviezdu menej. Veľmi ma to ako fanúšika potešilo. ()

sir-dave 

všechny recenze uživatele

Takové vyčpělé téma, kde se jeden hrdina (zde farář Eastwood) snaží zachránit místní utlačovanou skupinku lidi, by potřebovalo vykompenzovat solidním záporákem, suchými hláškami nebo případně svižnou akcí. Já tu nic moc z toho nenašel. Finální přestřelka má větší grády než samotné vypořádaní v závěru. Stojí to a padá na Eastwoodovi. Jakmile zmizne ze záběru, není to nijak výjimečné. Takhle to je jen lehce podprůměrný western, který má aspoň trochu spád. ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Clint Eastwood jako potulný kazatel, který se dostává do osady zlatokopů. které tak mírně vydírá a život znepříjemňuje místní městský boss se svými syny a zaměstnanci těžební společnosti-Proto by rád donutil těch několik rodin z pozemků odejít, protože je zde možnost další zlaté žíly. Jenže z Clinta se nakonec vyklube i pistolník....nechybí ani trochu lásky mladinké dívenky, byť tak trochu nevyslyšené.Hm. Clint před kamerou i za ní, na čtyři to nebylo o kousek, takový slušný film ze Západu. ()

Galerie (63)

Zajímavosti (14)

  • Než se v září 1984 rozběhla první klapka, ležel celý projekt několik let v šuplíku. (ClintEastwood)
  • „Tenhle film vyvolává úplně jiné duševní pocity, než Nesmiřitelní (1992). Ti pojednávají o zápasu člověka s jeho vlastní duší a minulostí. V tomto filmu ale nevíte, jestli je hlavní postava kněz nebo jen jakýsi přízrak,“ popsal svůj temný western Clint Eastwood. (ClintEastwood)
  • Děj filmu se odehrává v 19. století, ale Eastwood v něm prezentuje některé své názory na současný svět, především ochranu přírody a vykořisťování v kapitalistickém světě. Tato témata hrají ve filmu klíčovou roli. (ClintEastwood)

Reklama

Reklama