Reklama

Reklama

Odvážná akce spojeneckého komanda, která má změnit průběh války. Slavný válečný snímek Kam orli nelétají pojednává o odvážné operaci speciálně složeného komanda výsadkářů, kterému velí major Smith (Richard Burton). V týmu elitních britských specialistů na přežití v týlu nepřítele je jediným zástupcem spojeneckých vojsk poručík Schaffer (Clint Eastwood), příslušník americké jednotky zvláštního určení. Jejich společným úkolem je osvobození amerického generála Carnabyho, jehož nacisté drží v zajetí v nepřístupném a pečlivě střeženém horském sídle Schloss-Adler. Generál je totiž jedním z koordinátorů pro přípravu druhé fronty a má dokončit plány pro invazi do Evropy. Z politických důvodů je proto potřeba generála osvobodit z nedobytného orlího hnízda dřív, než ho nacisté donutí promluvit. Od počátku se ovšem záchranná mise potýká s nejrůznějšími nástrahami a komplikacemi. Již během úvodního seskoku za záhadných okolností umírá radista výpravy a celá skupina je brzy vyzrazena a zajata. Celá záchranná akce se začíná proměňovat ve špinavou špionážní hru, která má nakonec možná mnohem hlubší poslání. Právě akční špionážní linka představuje jeden z žánrových motivů, který obohatil klasický válečný žánr o prvky napětí a zábavy. Snímek natočil v roce 1968 americký režisér Brian G. Hutton a v hlavních rolích se představí britští herci Richard Burton a Mary Ureová společně s tehdejší vycházející hollywoodskou hvězdou Clintem Eastwoodem. Na úspěšnou spolupráci s režisérem Huttonem navázal Eastwood o dva roky později ztvárněním hlavní role ve slavné válečné komedii Kellyho hrdinové. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (307)

monolog 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch válečných filmů, které nikdy nezestárnou. Jak poslední dobou projíždím filmy Richarda Burtona, tak mi přijde, že snad byl na vrcholu hereckých schopností celej život. Není film, kterej bych s ním viděl a kterej by se mi nelíbil. A vždycky hraje jako kdyby to nehrál. Připomíná mi Karla Högera, jak hereckým projevem, tak jeho kvalitou. I když pokud vím, tak v soukromí byli každej úplně jinej. ()

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Tři negativa: Němci nemluvili německy, čímž si to režisér dost usnadnil a občas byli trochu nevšímaví a natvrdlí. Jinak hezká mise, na které se mi v některých fázích moc líbila promyšlenost plánu a ostatně ani scénář nebyl tak přímočarý, jak jsem čekal. # [monitor, 5.1] # příběh **** | hudba **** | humor – | akce **** | napětí ** | pustil bych si znvou **** ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Na svojí dobu velice dobrý film s nádhernými kulisami, ale nečekejte válku jako takovou. Vše se prakticky odehraje v onom zámku, nebo teda spíše Orlím hnízdě a když už se nějaká akce urodí tak spíš díky přestřelkám, kterých je dost, ale na svojí délku by jich mohlo být poněkud více. A to je právě to, co mi na filmu vadilo, její délka a k tomu zmatenost, která právě oné délky s radostí využívá. Ale což, přesto je film Kam orli nelétají velice povedené, řekl bych, spíše válečné drama, které z historie čerpat má co a na svojí dobu je natočené se vší zručností, kterou neméně skvěle podporují slušné herecké výkony hlavně dvouch hereckých jmen: Richarda Burtona a Clinta Eastwooda. I když si ale vzpomenu na Kubrickovi Stezky slávy, mohlo to akčně i tak být o něco lepší a vyspělejší. --- Někteří lidé mají 6. smysl. On má 6. 7. a 8. Proto je nejlepší ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Mierne netradičná vojensko-špionážno-akčná tímovka, ktorá sa neuberá cestou tradičnej schémy "zoznamovanie - výcvik - bojové nasadenie", ale vrhá diváka rovno do akcie. To slúži hlavne k zneisteniu diváka - nepoznáme postavy (a popravde povedané, počas filmu sa o nich ani bohviečo nedozvieme, lebo sú to len ploché a veľmi vlažne zahrané figúrky v komplikovanej špionážnej hre), ale práve preto dobre funguje to zneistenie, že kto je vlastne dobrý, kto špión a kto dvojitý špión. Hodinu a pol nebudete mať ani o jednom z hrdinov šajnu, či je dobrý, alebo stojí na strane nacistov, a pramení z toho fajn nervozita. Záverečná hodinka sa zmení na nonstop akčné peklo, počas ktorého Clint skolí viac ľudí ako vo všetkých "dolárovkách" a "dirtyharryovkách" dokopy. K tomu treba pripočítať nádherné exteriéry - ten zámok na alpských úbočiach je proste parádny. No a hlavne je tento film príjemnou lekciou z dejepisu kinematografie - už viem, na čo sa dívali Lucas a Jeffrey Boam, keď písali scenár Poslednej krížovej výpravy ;-). ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Trochu netypický válečný film a troufám si říct, že o to lepší. Než jsem pochopil, kdo že to vlastně je dvojitý agent a kdo pracuje pro ktereou (kontra)rozvědku, dalo mi to docela fušku... Ale když si to srovnáte v hlavě, zjistíte, že takhle dobrý špionážní příběh jste už dlouho neviděli. Přidejte si mladého Clinta Eastwooda (obtížná představa, já vím..:)) a skvělou hudbu (Ron Goodwin - ke slyšení též v Battle of Britain) a pochopíte tohle hodnocení. 90% ()

Galerie (256)

Zajímavosti (48)

  • Clint Eastwood nechtěl být na plakátech uváděn hned vedle hlavní hvězdy, Richarda Burtona. Souhlasil až poté, co mu byl nabídnut plat 800 tisíc dolarů. (džanik)
  • Clint Eastwood počas natáčania požiadal, aby jeho postave bolo poskytnutých menej dialógov a sám sa tiež postaral o väčšinu akčných scén vo filme. (westerns)
  • V místě natáčení nejsou žádné lanovky, tyto sekvence se natáčely na Feuerkogel-Drahtseilbahn v Ebensee. (džanik)

Reklama

Reklama