Reklama

Reklama

Odvážná akce spojeneckého komanda, která má změnit průběh války. Slavný válečný snímek Kam orli nelétají pojednává o odvážné operaci speciálně složeného komanda výsadkářů, kterému velí major Smith (Richard Burton). V týmu elitních britských specialistů na přežití v týlu nepřítele je jediným zástupcem spojeneckých vojsk poručík Schaffer (Clint Eastwood), příslušník americké jednotky zvláštního určení. Jejich společným úkolem je osvobození amerického generála Carnabyho, jehož nacisté drží v zajetí v nepřístupném a pečlivě střeženém horském sídle Schloss-Adler. Generál je totiž jedním z koordinátorů pro přípravu druhé fronty a má dokončit plány pro invazi do Evropy. Z politických důvodů je proto potřeba generála osvobodit z nedobytného orlího hnízda dřív, než ho nacisté donutí promluvit. Od počátku se ovšem záchranná mise potýká s nejrůznějšími nástrahami a komplikacemi. Již během úvodního seskoku za záhadných okolností umírá radista výpravy a celá skupina je brzy vyzrazena a zajata. Celá záchranná akce se začíná proměňovat ve špinavou špionážní hru, která má nakonec možná mnohem hlubší poslání. Právě akční špionážní linka představuje jeden z žánrových motivů, který obohatil klasický válečný žánr o prvky napětí a zábavy. Snímek natočil v roce 1968 americký režisér Brian G. Hutton a v hlavních rolích se představí britští herci Richard Burton a Mary Ureová společně s tehdejší vycházející hollywoodskou hvězdou Clintem Eastwoodem. Na úspěšnou spolupráci s režisérem Huttonem navázal Eastwood o dva roky později ztvárněním hlavní role ve slavné válečné komedii Kellyho hrdinové. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (307)

dopitak 

všechny recenze uživatele

Skvělý film, nesouhlasím s názory, že mu neprospěla jeho dlouhá stopáž- atmosféra i příběh jsou natolik brilantní, že divák chvílemi zapomíná dýchat. Je to vskutku nevšedně složitá zápletka, takže v jedné scéně není dlouho jisté, kdo je na čí straně. Konec má daleko do happyendu. Akční jako blázen :-) Spousta zabitých fašounů, krásné prostředí. Velmi dobré herecké výkony. Doporučuju všem, kteří mají rádi střelbu ze zbraně s tlumičem :-) A taky všem, kteří mají rádi napětí. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Na jedný straně straně sympatická ”men-on-a-mission” zápletka, malebný alpský podhradí, sexy fräulein, vysoký počet mrtvých nácků (jen prakticky němý Clintův Schaffer jich má na kontě až 99) a ve vší superhrdinský béčkový akci úsměvná předzvěst Ramba (+ taková válečná bondovka), na druhý straně prostě proč se to muselo táhnout 2 a půl hodiny a utopit tak mile přímočarý koncept v tak krutý stopáži... Ještě si dovolím říct, že podle mě selhal Richard Burton v hlavní roli jako přesvědčivý drsňácký killer. ()

Reklama

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Burton bol ten prefíkaný a charizmatický zároveň. Eastwood v podstate zohrával len poker-face s dobrou muškou. Jeho prítomnosť vo filme znamenala asi len toľko, že si už urobil meno na westernoch, tak teraz ho budú obsadzovať vo veľkom. Ale veď to je fajn. Tak asi vznikla jedna legenda. Každopádne, ide o dvoch šikovných agentov v horách proti náckom, ktorí sú vždy o krok pozadu. Ak máte radi tento žáner a nečakali ste klasický vojnový film, mali by ste byť spokojní. Efekty sú na tú dobu úctyhodné, povedal by som ako laik. A nájde sa aj bond girl. :) ()

petero 

všechny recenze uživatele

Tak mne toto dosť pripomenulo Return to Castle Wolfenstein. Tajný agenti, dvojitý agenti, infiltrácia do nepreniknuteľného hradu nacistov, skvelí Richard Burton i Clint Eastwood (s najväčším počtom „killov“ vo filme) a fantastický útek z hradu, hlavne sekvencie s lanovkou sú peckové. A v českej Kronike filmu ani zmienka, hanba. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $7,100,000Tržby Celosvetovo $8,500,000║ Akciou nabitý výbušný film, ktorý hravo predčí aj Bondovky svojím veľkolepím poňatím, možno miestami trošku viac zdĺhavé než by sa patrilo ale za to nechýba dobrá dávka napätia, dobrých hereckých výkonov, skvelých trikov a kaskadérskych kúskov. /80%/ ()

Galerie (256)

Zajímavosti (48)

  • V jedné scéně prchající zajatec odhodí pistoli na podlahu, ta se ale odrazí do výšky. Je patrné, že je vyrobena z umělé hmoty, pravděpodobně z gumy. Skutečná kovová pistole by pouze dopadla na zem. (topesto)
  • V průběhu natáčení jedné z akčních scén byli produkční Elliott Kastner a režisér Brian G. Hutton zle popáleni. (Javert)

Reklama

Reklama