Reklama

Reklama

Obsahy(1)

57 let po tvrdé zkoušce s mimozemským tvorem je Ellen Ripleyová v hyperspánku zachráněna dálkovým záchranným týmem. Dojde dokonce k vyšetřování, při kterém ji chtějí obvinit ze zničení tvora, o kterého vysoce postavení vojenští pohlaváři stáli. Nakonec je osvobozena, je jí ale nabídnuta účast na jiné výpravě: na planetě, odkud vetřelec pocházel, mezitím vznikla kolonie s lidskými obyvateli. Ti se nyní odmlčeli a chystá se mise složená z vojáků námořní pěchoty, kteří mají na planetu sestoupit a vyšetřit, co se tam stalo. Ripleyová se svými znalostmi nebezpečného tvora by se v ní uplatnila. Ta se rozhodne takto skončit s nočními můrami a nepříjemnými vzpomínkami na monstrum – vetřelce a s nabídkou souhlasí. Znovu se tedy ocitá na nehostinné planetě, kde nacházejí kolonii opuštěnou. Jediný, koho najdou, je malá vystrašená holčička. Brzy zjistí, že všichni obyvatelé se stali oběťmi vetřelce – ne však jednoho. Vetřelci se poněkud rozmnožili a planeta je jimi zcela obsazena… (TV Prima)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (1 580)

monolog 

všechny recenze uživatele

To jste věděli, jak je ve filmu ten vtip o ilegálním vetřelci (anglicky je to vlastně ilegální přistěhovalec), tak to je podle pravdy? Představitelka Vasquezové totiž přišla na konkurz na podpatcích, s dlouhým hárem a v červených sexy šatech, protože si myslela, že je to něco o ilegálních přistěhovalcích z Mexika. A i přesto tu roli dostala. Vetřelci jsou výtečnou melanží SF, napětí a akce, to všechno podpořeno sympatickými herci a dobrými výkony. Nejvíc mě asi dostalo, že tvůrci měli celkem šest vetřelčích převleků, i když to díky střihu vypadá, jako by jich byly stovky. Film je to výtečnej, miloval jsem ho jako dítě a miluju ho i teď. ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Jelikož mě ani jednička nedostala tak nějak úplně úplně, je chyba asi na mém přijímači. Prostě na pět hvězdiček tenhle film nemá. Sice slušná atmosféra a pěkný jatka, ale i tak bych si představoval jízdu s trochu více adrenalinu. Navíc akce není zdaleka tak cool jako u T2 a digitální efekty jsou někdy na takový velkofilm... ehm, řekněme že rychle stárnou... ()

Reklama

berg.12 

všechny recenze uživatele

Giegerova vize jako synonymum podvědomé hrůzy. A protože jsem Cameronovu dvojku viděl k jeho štěstí mnohem dříve než původní film, symbolizuje ji pro mě on. U Scotta zmizel strach z neznámého a zůstává už "jen" ono napětí a nedýchatelná atmosféra. Na účinku se podepsalo možná i to, že když jsem ho poprvé viděl v totalitní simultánce, z hrůzou jsem od něho utekl a film se stal noční můrou mého dětství. Další díl už z Vetřelce udělal obyčejné tuctové monstrum a následující málem směšnou parodii. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Jak mi byli nafoukaní mariňáci, co se pořád naváželi do mého miláčka Ripleyové, nejdřív protivní, pak jsem si jejich charaktery, dokonce i ty vyděšené a zbabělé, zamilovala - od Vasquezové (a jejího "konečného" řešení), přes Hudsona ("jestli jste nesledovali poslední Události, dostali jsme pěkně na prdel") až po Bishopa i holčičku, která přežila i když "neměla žádné zbraně a žádný výcvik". Jiné než Vetřelec, ale opět (a opět a opět) slastně napínavé a naprosto perfektní. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Cameron přitvrdil, vedle napětí (i toho tu je dost) se přidala akce, místo party ztroskotanců bojujících o život na scénu přichází parta mariňáků s drsnými hláškami a účinnými zbraněmi. Místo temného klaustrofobického sci-fi hororu, přichází hororový sci-fi akční film. I Hornerova hudba je dynamičtější než Goldsmithovy temné tóny. Závěr je navíc řemeslníkem Cameronem v podstatě přesně obkreslen z jedničky. ()

Galerie (128)

Zajímavosti (201)

  • James Cameron se během natáčení potýkal s rozsáhlými problémy ohledně autority a respektu svých kolegů vůči jeho osobě. Například jeho asistent Derek Cracknell mu dával často najevo svou nelibost, že je právě třicetiletý Cameron jeho nadřízeným, až ho režisér musel nakonec vyhodit. To ale vyvolalo hromadnou stávku celého štábu, kterou Cameron žehlil jen těžko. I když se nakonec obě strany dohodly, režisér se po premiéře nechal slyšet, že pro něj natáčení bylo velmi nepříjemné a už nikdy nechce mít se zmíněným štábem co do činění. (Azurovydrak)
  • Režisér James Cameron čelil velkému problému při natáčení Vetřelců, když se snažil získat respekt a důvěru štábu, který točil předchozí film s režisérem Ridley Scottem. Aby štáb přesvědčil o svých kvalitách a schopnostech, uspořádal pro jeho členy promítání svého snímku Terminátor (1984). Nicméně většina štábu jeho pozvání ignorovala a neobtěžovala se přijít. (HawkeyP)
  • Scéna, kde jsou Mariňáci přepadeni uvnitř Úlu, byla později téměř přesně předělána na scénu, kde je Peter Keyes se svými muži napaden City Hunterem ve filmu Predátor 2 (1990). V obou případech velitelská osoba dohlížející na operaci (poručík Gorman ve filmu Vetřelci, Adam Garber ve filmu Predátor 2) sleduje události na obrazovkách ve svém velitelském centru (v obou případech se jedná o vozidla), které se nachází mimo akci a rychle ztrácí kontrolu nad situací, kdy může jen bezmocně sledovat, jak mimozemšťan(é) postupně zabijí jeho tým. Obě sekvence také končí tím, že někdo, kdo je mimo velitelskou strukturu (Ripley ve Vetřelcích, Harrigan v Predátorovi 2), vezme věci do svých rukou a pokusí se pomoci napadenému týmu. Způsob, jakým jsou sekvence natáčeny, je také velmi podobný, přičemž skutečný boj byl upraven tak, aby byl záměrně matoucí a nejasný. (Jan.Kanak)

Související novinky

Zemřel Bill Paxton, Hudson z Vetřelců

Zemřel Bill Paxton, Hudson z Vetřelců

26.02.2017

Pooperační komplikace nám dnes sebraly hereckého veterána Billa Paxtona. Mladší ročníky tohohle pána možná neznají, v 80. a 90. letech ho však nešlo přehlédnout. Kdo za to může? V první řadě James… (více)

Avataří sága bude mít 5 dílů

Avataří sága bude mít 5 dílů

14.04.2016

Pamatujete si, jak se v roce 2012 vyklubaly ze dvou sequelů Avatara tři? James Cameron tehdy zvednul nejedno divácké obočí, no a teď se mu to povedlo znovu. Jeho vystoupení na CinemaConu totiž… (více)

O čem měl být pátý Vetřelec?

O čem měl být pátý Vetřelec?

30.11.2015

U 20th Century Fox nedávno zrušili dva velké filmy. Nejdřív se škrtly plány na Fantastickou čtyřku 2, protože jednička bolestivě neuspěla, a záhy jsme přišli o pátého Vetřelce. Ten je údajně jen… (více)

Reklama

Reklama