Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeden život je britský životopisný film o britském humanitárním pracovníkovi Nicholasi Wintonovi. Film sleduje Wintona, který se ohlíží za svou minulostí, kdy pomáhal skupinám židovských dětí v Němci okupovaném Československu, aby se mohly ukrýt a uprchnout v letech 1938-39, těsně před začátkem druhé světové války. (Vertical Entertainment)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (140)

Aljak 

všechny recenze uživatele

Takí ľudia ako sú pán Winston sú obrovskí hrdinovia svojej doby. Napriek všetkým zásluhám si zachoval svoju skromnosť a mám pocit, že skôr ho trápilo to, že nedokázal pomôcť zachrániť ešte viac detí z vtedajšieho vojnového pekla. Každopádne, musel to byť skutočne dojemný okamih, postupne sa stretnúť s viacerými  zachránenými deťmi, ktoré už medzičasom dospeli a založili si vlastné rodiny, Film je pekný, dojemný a miestami skutočne emocionálne vypätý. Napriek tomu, mne tam chýbala nejaká väčšia dráma alebo pohľad do osobného života pána Winstona medzi tými dvomi časovými rovinami. Za mňa 3* ()

dom156 

všechny recenze uživatele

Jen zcela výmečně mě dokáže film rozbrečet. Ten hrozně silný příběh, který je zde vypravován, k tomu herecké galapředstavení sira Anthony Hopkinse, je silný doušek emočního vypětí, kterému jsem i já podlehl. Při představě kolik dětí z ČSR přežilo po válce a kolik jich Winton zachránil až bere dech. Kdo má rád životopisné snímky velmi vřele doporučuji. ()

Reklama

Steven47 

všechny recenze uživatele

Jeden život sází především na silné ústřední téma. Příběh Nicholase Wintona je fascinující a jsem rád, že jsem se o celé československé akci, i když s velkým zpožděním, mohl touhle formou něco dozvědět. Bohužel mám pocit, že tvůrci až příliš spoléhají právě na námět a samotné zpracování je v mnoha ohledech neuspokojivé. O Wintonovi se toho člověk příliš nedozví, nemá šanci jeho charakter prozkoumat do větší hloubky, a některé jeho činy (v obou časových rovinách) tak působí trochu z ničeho. Pasáže z minulosti jsou navíc dost uspěchané, chybí jím větší napětí a trpí i na herecké výkony některých zúčastněných, které mi přišly až strojené. Zvlášť u mladého Wintona je ten rozdíl oproti skvělému Hopkinsovi až propastný. Z filmařského hlediska jde tedy o mírné zklamání, ale co naplat, snímek mě i přesto třikrát dohnal k slzám. Ačkoliv to celé mohlo být mnohem komplexnější, tomuhle filmu o čisté lidskosti prostě ty slabší 4* dát musím. Ale pokud chcete o Wintonovi víc informací, hledejte jinde. 7/10 ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

U snímků, jako je Jeden život, se často těžko od hodnocení odděluje důležitost vyprávěného tématu od umění ho správně vyprávět. Tady s tím ale nemám příliš problém. Snímek necílí na první dobrou, představuje věci komplexně, a když udeří na emocionální noty vší silou, je to zasloužené. Navíc když je postava Anthonyho Hopkinse konfrontována s mučivou pravdou o osudu lidí, které se mu nepodařilo zachránit, nepouští se do srdceryvného sebelítostného monologu, nesnaží se lacině zapůsobit na diváka, místo toho se projde k oknu a zadívá se do krajiny. Nuance hrají roli. Hopkins opět stvrzuje renomé jednoho z nejlepších herců současnosti, je navíc výborný a úchvatný, i když má k dispozici jen polovinu filmu. A Johnny Flynn mu zdatně sekunduje. Jen ti čeští herci v tom svými výkony chvílemi tak trochu dost trčí jako bolavý palec. To vědomě dávám stranou. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Chápem, že nie každý videl film Nickyho rodina, zďaleka nie diváci mimo Česka a Slovenska. Ja som ho videl a preto mi tento film nepripadal zas tak výnimočný. Výnimočný je tu akurát Anthony Hopkins, všetko ostatné má rezervy. Asi najviac ma zarazila stopáž. 108 minút pre film s takouto tématikou? O človeku, ktorý je stelesnením ľudskosti? Myslím, že N. Winton by si zaslúžil naozaj poctivý, min. 2 hodinový film. Neviem, no občas som mal pocit, že sledujem nejaký tv film, pretože výprava a celkovo scény z vojnových čias neboli nic moc. Najdojemnejšia je scéna z tv štúdia, tú však už poznáme zo spomínaného filmu Nickyho rodina. Celkovo je to film skôr pre divákov, ktorí netušia kto bol pán Winton. Ja osobne som čakal o čosi viac. Myslím, že si nezaslúži tak vysoké postavenie v top 300 naj filmov. Za tému áno, za spracovanie určite nie. Film 70%. Hopkins 100%. ()

Galerie (206)

Zajímavosti (14)

  • Bola to Wintonova dcéra, ktorá požiadala, aby Hopkins hral jej otca. Hopkins si prečítal scenár a úlohu prijal. (Arsenal83)
  • Film sa natáčal v Prahe (Česká republika) a Londýne (Anglicko, Veľká Británia) od augusta do októbra 2022. (Arsenal83)
  • Nicholas Winton (Anthony Hopkins) třídí mince. Je zřetelně vidět, že britské mince, které třídí, jsou z roku 2008 a mají motiv královského erbu. Ty by v roce 1987, kdy se tento film odehrává, neexistovaly. (Davidamper)

Související novinky

Čeká nás nový Nekonečný příběh

Čeká nás nový Nekonečný příběh

21.03.2024

Klasika se dočká nové adaptace. Německá novelka od Michaela Endeho, jež se navždy nesmazatelně zapsala do fantasy žánru a byla přeložena do 45 světových jazyků, byla poprvé přenesena na plátna kin v… (více)

Reklama

Reklama