Reklama

Reklama

Úřady jsou zaskočeny Longlegsem, satanistickým sériovým vrahem, který se svých obětí ani jednou nedotkne. Všechny jeho zločiny v průběhu let se zdají být jasnými vraždami a sebevraždami, při nichž manžel a otec vyvraždí svou rodinu, než si vezme život. Na každém místě činu však Longlegs (Nicolas Cage) zanechává dopis napsaný šifrou, z níž je zřejmé, že přijdou další vraždy. Na pomoc s rozlousknutím děsivého případu FBI povolá začínající agentku Lee Harkerovou (Maika Monroe), která je nadána jasnovideckými schopnostmi. Případ je plný nečekaných zvratů, včetně odkazů k okultismu. Lee objeví osobní spojení s nemilosrdným vrahem a musí závodit s časem, aby ho zastavila dřív, než připraví o život další nevinnou rodinu. (Continental Film)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (300)

maddy 

všechny recenze uživatele

Vyhypovaná marketingová kampaň, pri ktorej som si až následne po filme uvedomil, že som akosi zabudol na to, že ten film točí Osgood Perkins, ktorého predošlé kúsky nie sú práve jednohlasne príjimané ako akokoľvek zásadné horory (I Am the Pretty Thing That Lives in the House, The Blackcoat's Daughter, Gretel & Hansel), takže bolo skôr žiadúce trochu chladiť pri Longlegs očakávania. Nechápte ma zle, Longlegs je Perkinsov doteraz najlepší film, akurát čakať tu nejaký zásadný horor je trochu nadnesené. Ako aj predošlé Perkinsove filmy, forma tu totiž absolútne vyhráva nad obsahom. A tak je Longlegs síce výborne natočený, vsádzajúci na pomalé tempo a neustále dusnú, nepríjemnú atmosféru, a netradičné kamerové kompozície, ktoré evokujú "starý" film a celé tá forma je evidentne výborne premyslená, ale ... scenáristicky deravá až beda. Nemôžem sa zbaviť dojmu, že množstvo tých funkčných jednotlivostí sa nepodarilo dotiahnuť do zmysluplného hororového celku. Množstvo tém vyšumí úplne do prázdna alebo sú načrtnuté a ďalej sa s nimi nijako nepracuje (akési jasnovidecké schopnosti hlavnej hrdinky v úvode) a veľa scén tak pôsobí samoúčelne iba k tomu, aby podporili tú danú, konkrétnu scénu (farma) a budovali atmosféru, nežby v deji mali svoje miesto. Príbeh sa tak celý čas tvári ako mysteriózna detektívka, aby nakoniec vyústila do neuspokojivého okultného hororu. Úprimnem, aj ako veľký hororový fanúšik som si počas prvej polovice Longlegs želal, aby to bola čistokrvná detektívka pracujúca s reálnym motívom vraha než ten očakávaný horor ku ktorému následne dospela. Pretože to k čomu dospela vyplynie úplne do prázdna, bez poriadnej katarzie a s desiatkami nevyužitých motívov. Vo výsledku tak zaujímavá forma nad nie natoľko zaujímavým obsahom. CELKOVO: 6/10 ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Po veskrze artově vysmažené Perníkové chaloupce jsem se dalšího rádoby hororu slizáka Perkinse bál už předem. A Dlouhonoháč je vskutku divný film. Ovšem spíše v takovém tom řekněme pozitivním smyslu. Něco, jako když po vás lačně vyjede vaše tchýně, toho času dobře zajetá čtyřicetiletá MILFka se zálibou v polykání banánů napříč. Ano, ta jakože agentka dozajista bude srát všechny, neboť jedná, jako by patřila spíše k Federální Bandě Idiotů. V tomto bodě bych plně souhlasil s jindy nevkusným kolegou Fukou, byť se v této čisté a progresivní Mekce nové a lepší filmové publicistiky ohání vulgarismy tak žalostnými, až se rdím! Jen bych si dovolil kapku poopravit jeho genderově naprosto neakceptovatelnou šovinistickou metonymizaci behaviorálního vzorce naší hrdinky. Vždyť silná nepřeoperovaná moderní žena se přeci stěží může chovat jako „kokot“, pane kolego! Zůstaneme-li tedy u vaší veskrze nechutné genitální determinace, správný, genderově nediskriminační a zcela v souladu s pirátskou doktrínou by byl výraz „p***iča“ či jiné synonymní kosočtverečné substantivum. Ne, neděkujte, prostě si to opravte, ať vás široká veřejnost nemá za prachsprostého laika a otevřeného nepřítele hnutí #Meeboo! Ale zpět k #marytoo. Tohle Dobrýos přeqapivě docela dal! Je to hustě atmosférické, docela to odsejpá, Mikuláš je démonický, tedy alespoň vokálně, jinak vypadá spíše jako přestárlý transvestita, jakož i ten pičismus slečny agentky se nakonec ukáže jako opodstatněný a vinil bych z něj spíše nekompetentnost odpovědného důstojníka z lidských zdrojů, jenž takto labilní krávu přijal ke sboru. Rozhodně jedna z těch lepších žánrových podivností, takže u toho třeba zkuste neusnout jako sestrou znavený miláček LIVINGDUMB, a rozhodně si u toho nezavádějte do análu nagelovaný diplom z nějaké té prestižní hospitalizačně – léčebné půlroční stáže v Bohnicích jako jiný psychicky chorý uživatel. Velmi by vám to zkreslilo finální úsudek, tedy objektivních 3,4999999926541 rozškrábaného strupu! ()

Reklama

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Po Dream Scenario další podivnost s Nicem Cagem v hlavní roli. A opět veliké zklamání.  Film má velice slušný a opravdu intenzivní rozjezd a i přes nevyhnutelné (a v zásadě žádoucí) zvolnění si hodně dlouho drží vysokou úroveň. Plíživá a nepříjemná atmosféra, postupné dávkování informací, tísnivá devadesátková stylizace, všechno funguje velice dobře, I přes to, že hned v úvodu vytasí tvůrci zásadní game changer, který budťo tedy nebyl v žádném z trailerů a nebo mi v nich unikl (a ano, četl jsem náznaky v zahraničních článcích, ale to ještě neznamená, že to tak budou mít všichni).  Skvěle funguje paranoia z toho, kde co bafne (záběrování a kompozice jsou v tomto ohledu možná až trochu komicky důsledné), scénografie je precizní. No a pak přijde poslední třetina a všechno to pošlou do kopru. Veškeré motivace přestanou dávat smysl, protože se navzájem popírají a film se definitivně zvrtne v něco úplně jiného, než co se prezentoval být a stane se z nej nedotažený a popravdě i trochu uspěchaný blábol, o který nikdo nestál.  Zůstává pachuť a tradičně fenomenální Cage. Počkejte si na VOD.  P.S.: Napočítal jsem 10, respektive 6. ()

Algernons 

všechny recenze uživatele

Reputace Longlegs z USA, společně s žánrovými škatulkami a filmovými přirovnání "Je to nové (Sedm / Mlčení jehňátek / atd.)!", filmu spíše jen uškodila. Přitom na to stačí nahlížet jako na nový film skvělého Oze Perkinse, který dokáže tvořit napínavé, atmosférické pecky s nepříjemným podtónem skrze celou stopáž. Ano, Longlegs v sobě skutečně skrývá DNA všemožných inspirací napříč detektivním i hororovým žánrem, přesto však jde o svůj unikátní a jedinečný počin. Otevřený divák, bez konkrétního očekávání by měl být nadmíru spokojený, pokud tedy holduje tomuto druhu filmů.  Jednoznačně jeden z filmů roku, který je bohatý jak svým obrazovým vyprávěním a zpracováním, tak i hlubokým podtextem, symbolismem a vyzněním. Absolutní skvost, který byl mému vkusu ušitý na míru. Druhé zhlednutí zocelilo tyto pocity, kdy do sebe vše perfektně zapadlo. Je tu hromada skrytých detailů, vodítek i pojítek. ()

Xeelee 

všechny recenze uživatele

Kuku, kuku. Longless není originální a rozhodně to není dobře vypointovaný film. I scénář staví na základním ohraném schématu bez překvapivých zvratů. Ale je zručně natočený a umí budovat atmosféru. Nicolas Cage v roli šíleného satanisty exceluje a i když na plátně moc času nestráví, vždy na sebe dokáže strhnout veškerou pozornost. Hail Satan 🙂. Většinu stopáže přesvědčivě táhne autistická Maika Monroe s nadpřirozenými schopnostmi. Škoda, že tam chybí interakce mezi padouchem a hlavní hrdinkou, psychologické hrátky ve stylu Se7en. Jednou dostane instrukce, poruší je a stane se... nic. Vyluští šifru a k ničemu zásadnímu to nevede. Happy birthday. Úvodní scéna působí jak z nějaké artovky. Je originální a svým způsobem i vtipná. Což se nedá říct o panenkách. Jsou moc fyzické, překombinované, způsob doručování divný (fakt byste ji pustili dovnitř?) a akorát přinášejí otázky, na které nedostaneme odpovědi. 666. Scéna u poslední rodiny byla zoufale očekávatelná, chování agentky nelogické a vlastně vůbec netuším proč udělala co udělala a co z toho pro ni vyplývá. A film to ani neprezentuje jako záměrně otevřený konec. Prostě nad tím nepřemýšlí, nezaměřuje na to divákovu pozornost a prostě si drze skončí. Závěr má film pozvednout, ne poslat do pekla. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (8)

  • Nicolas Cage (Longlegs) čerpal inspiraci pro svou roli z děsivé vzpomínky z dětství, která se váže k jeho matce Joy Vogelsang. Když mu byly asi dva roky, Cage vzpomínal, že jednou nečekaně vstoupil do koupelny, kde jeho matka nanášela na obličej krém Noxzema. Tento okamžik, kdy se jeho matka rychle otočila s obličejem pokrytým bílým krémem, ho hluboce vyděsil. Tato scéna se mu vryla do paměti a inspirovala ho k tomu, jak by měl vypadat jeho děsivý vzhled ve filmu. Cage se rozhodl tuto vzpomínku přenést do své postavy, což vedlo k tomu, že jeho postava má ve filmu bledou, téměř mrtvolnou pleť. Tento vzhled, kombinovaný s dalšími prvky, jako jsou dlouhé, groteskní prsty, přispívá k děsivosti a znepokojivosti jeho role v tomto hororovém filmu. (EMMY)

Související novinky

Nicolas Cage si zahraje Johna Maddena

Nicolas Cage si zahraje Johna Maddena

17.08.2024

Oblíbený herec Nicolas Cage (Con Air, Leaving Las Vegas) v posledních týdnech slavil ve světových kinech úspěch s malým hororem Longlegs, a ačkoliv mu kariéra v nezávislých filmových vodách v… (více)

Co nového chystá tvůrce Longlegs?

Co nového chystá tvůrce Longlegs?

25.07.2024

Před několika dny jste se zde mohli dočíst, jak se malý hororový krimithriller od studia Neon pod názvem Longlegs, v němž mladá herečka Maika Monroe (Neutečeš, Watcher) coby agentka FBI vyráží na… (více)

Horor s Nicolasem Cagem je nečekaným hitem

Horor s Nicolasem Cagem je nečekaným hitem

15.07.2024

Ač víkendovým tržbám v Americe bez větších překvapení vede pokračování oblíbené animované série Já, padouch 4 a na vysoké příčce se i měsíc po svém domácím uvedení stále drží taky miliardový hit V… (více)

Nicolas Cage potvrzen jako hraný Spider-Man Noir

Nicolas Cage potvrzen jako hraný Spider-Man Noir

14.05.2024

Nicolas Cage brzy obleče černý baloňák a klobouk, už je to snad jisté. V úterý 14. května totiž bylo z příslušných míst oficiálně potvrzeno, že si skutečně má zahrát hranou verzi postavy noirového… (více)

Reklama

Reklama