Reklama

Reklama

Stalo se jedné noci

  • USA It Happened One Night (více)
Trailer 2
USA, 1934, 105 min (Alternativní 101 min)

VOD (1)

Svéhlavá milionářská dcera a cynický reportér stavějí a bourají zdi Jericha... Romantická komedie Stalo se jedné noci patří dnes už do zlatého fondu světové kinematografie. Jednoduchý příběh zhýčkané milionářské dcery (Claudette Colbertová), která se na svém útěku od rodiny setkává s prostým reportérem (Clark Gable), překypoval vtipnými dialogy i přesnými sociálními postřehy, ale především nabídl v době vrcholící hospodářské krize divácky vděčné téma lásky, která zdolá navenek nepřekonatelné překážky třídních rozdílů. Jeho předlohou byla povídka "Noční autobus" Samuela Hopkinse Adamse, uveřejněná v srpnu 1933 ve známém časopisu Cosmopolitan. Film získal v historii poprvé všech pět hlavních Oscarů. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (160)

lakikaki 

všechny recenze uživatele

Absolútne vynikajúci film, ktorý prekonáva takmer všetky romantické komédie, ktoré prišli po jeho vzniku. Je to vtipné, chémia medzi vynikajúco zahranými hlavnými postavami funguje dokonalo, scenár a réžia sú výborné a vôbec, tých 5 Oscarov v hlavných kategóriách bolo maximálne zaslúžených. Síce by som bol trochu radšej, keby It Happened One Night končilo o pár minút skôr - vo chvíli, keď to vyzeralo na anti-happy end - ale záver filmu je aj tak veľmi originálny a nesmierne vtipný. Koniec koncov, ako film samotný. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Tuhle Oskarovku už jsem kdysi viděl. I po letech je to nádherná romantická komedie, ve které nechybí nic. On je cynický novinář, ona rozmazlená slečinka, co utíká bohatému tátovi za svým vyvzdorovaným ženichem (kterého samozřejmě nemiluje). Na cestě do New Yorku přes půlku Států se samozřejmě škorpí, hádají, nenávidí a nakonec po pár nedorozuměních se dají dohromady. Nechybí žádné klišé, včetně toho, že ona si málem veme jiného, ale tipl bych, že tady někde ty klišé vznikaly. A jednotlivé scény a nápady (zdi Jericha, mrkev, fingovaná hádka, stopování, hrdina hrající si na gangstera) jsou geniální. Příjemní Gable a Colbertová, perfektní režie. Chyběla mi jen scéna, kdy si na konci padnou do náruče, ale záběr s padající dekou byl myslím výstižnější. Komedie roku 1934. ()

Reklama

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 filmů, které musíte vidět, než umřete. Jeden ze 100 největších filmů všech dob časopisu Entertainment Weekly (doplněk). Jeden z 500 největších filmů všech dob časopisu Empire. Jeden ze 100 nejlepších romantických filmů - 100 Greatest Romance Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. ()

Hollohlaway 

všechny recenze uživatele

Má to překvapivý švih a vtip, navíc mě hodně bavila část v autobuse, to mi přišlo originální. Dialogy jsou svěží a Clark Gable se svým rošťáckým úsměvem je sympaťák. Milá CC je bohužel v nejlepším případě jakžtakž roztomilá, jinak nic. Charisma, krásu nebo projev extra talentu jsem u ní hledal marně, některým Oskarům vážně nerozumím. ()

Seti 

všechny recenze uživatele

Tak jsem zase jednou zabrousil do klasického Holywoodu a rozhodně nelituji. Frank Capra, jakožto ultimátní tvůrce feel good filmů zlaté éry, přináší další ze svých kousků, který po stránce scénáře naplňuje rčení "v jednoduchosti je síla" a většinu kouzla čerpá z charismatu Clarka Gablea a ztřeštěné nevinnosti Claudette Colbert. Člověk ví, že je to naivní, člověk ví, že je to předvídatelné, ale přesto podlehne. Jo, většinou tomu tak u starých filmů nebývá, ale tohle na mě fungovalo. ()

Galerie (56)

Zajímavosti (24)

  • Claudette Colbert (Ellie Andrews) má na sobě jen čtyři různé svršky: chabý noční úbor na začátku, cestovní oblek, pyžamo Clarka Gablea (Peter Warne) a svatební šaty. (Kulmon)
  • Film proslul ve své době i "eroticky" odvážnými scénami. Konkrétně jde o moment, kdy Ellie (Claudette Colbert) zastaví auto za pomoci své odhalené nožky, a dále o scénu, v níž si Peter (Clark Gable) svlékne košili a nemá pod ní nátělník. To údajně zapříčinilo, že spousta amerických mužů přestala nosit nátělníky. (Cimr)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno