Reklama

Reklama

Pomsta je zábava, když se jí ujme dvojnásobný držitel ceny Akademie(R)* Mel Gibson v roli drsného Portera. Odplata je svižná a vtipná směs akce a filmu noir. Snímek režíroval držitel Oscara za L. A. Přísně tajné Brian Helgeland a podílel se také na scénáři, jež je adaptací románu Donalda E. Westlakea. Ten už posloužil jako předloha pro klasiku Point Blank, která vznikla ve spolupráci Jon Boorman/Lee Marvin. Když Portera podrazí vlastní kumpáni, ukradnou jeho podíl v hodnotě 70 tisíc dolarů a nechají ho napospas smrti, zbývá jen jeden způsob, jak věc vyřešit: Porterův způsob. Jeho vendeta postaví spoustu podrazáků před hlaveň pistole. Zkorumpovaní policajti. Pouliční gangy. Bezpáteřní křiváci. Šéfové podsvětí. Všichni, kdo stojí mezi Porterem a jeho sedmdesáti tisíci, brzy zjistí, že se Porter vrátil... a chce se mstít. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (695)

choze 

všechny recenze uživatele

Krásně čistě napsaná, natočená a odehraná kriminálka ze staré školy s povinnou dávkou gibsonovské brutality od scenáristy rovněž vynikajícího L.A Přísně tajné. Proč pak Helgeland začal točit blbosti jako Příběh rytíře nebo Pojídač hříchů je mi záhadou, i když v tom po vyhození z Oplaty čenichám pochopitelnou touhu po neomezené tvůrčí svobodě. Miluju filmy, ve kterých jednotlivec, který nemá co ztratit, šikanuje zdánlivě všemocnou a neporazitelnou zločineckou organizaci a tenhle patří k nejlepším, byť tu na to dojde až v druhé polovině. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Brian Helgeland, Terry Hayes / The Hunter by Donald E. Westlake (under pseudonym Richard Stark) | Hudba: Chris Boardman, Moe Jaffe | Produkcia: Bruce Davey | Distribúcia: Paramount Pictures (US), Warner Bros. (non-US) | Štúdio: ? | Rozpočet: 90 miliónov $ | Tržby: 161,626,121 $ || Neskutočne hustá atmosféra vládne od prevej minúty do poslednej. Update 1.9.2016: Z pôvodných štyroch hviezd zdvíham na päť. Payback je lahôdka, ktorú si môžete pustiť kedykoľvek, a vždy dobre padne. Jedinečný Gibsonovský masochizmus, ako ho mám rád, a neopakovateľná atmosféra, ktorú potom ukradli programátory z fínska pre hru zvanú Max Payne. Spolu s jeho tembrom hlasu a výzorom... :) ()

Reklama

Radko 

všechny recenze uživatele

Akčná, dejovo ľahko odhadnuteľná jednorázovka, o mužovi, ktorý sa mstí. Niekoľko týždňov od uzretia mi spoľahlivo vyšumela do stratena množstva podobne ladených thrillerov. Medzi pozitíva patrí zaujímavé sfarbenie, zopár vydarených dialógov a miestami nervydrásajúca atmosféra. Negatíva - neoriginálny, odhadnuteľný dej, slabé vyznenie, prílišná ukecanosť. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Mel Gibson tady odvádí kus dobře nachystané práce. Je vostrej, hustej, drsnej, pln hlášek a chystá se dokončit to, co načal. Odplata je tohle opravdu řádná. Vlastně je úplně jedno, jak to Mel bude řešit, podstatné je, že vystřílí dost nábojí a kolem něj bude padat tuna mrtvol. Jednoduchý jak facka. Možná trošku rádoby cool přefiltrovaná akční jízda, ale jinak taková bláznivina a la Tarantino, která ty necelé dvě hodiny dokáže bavit. ()

AllShallFall 

všechny recenze uživatele

Tohle je jeden z nejúžasnějších filmů s Melem Gibsonem. Perfektní scény, některé i docela vtipné. Ze všeho nejvíc se mi líbilo, že se pomstil úplně každému. Bylo to bezvadné. Tahle role Melovi určitě sedla. Jeho obrovský temperament v jeho filmech mě šíleně bere. Po Smrtonosné zbrani, určitě nejlepší film. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (22)

  • Když Porter (Mel Gibson) začne střílet ze šestiranného revolveru a Beretty do dodávky čínské triády, vypálí jen ze samotného revolveru kolem 13 ran bez přebíjení. (Furi)
  • Režisér Brian Helgeland bol z filmu vyhodený dva dni po tom, čo získal cenu Akadémie za film LA Confidential (1997): "Vedel som, že ma chcú vymeniť, no dúfal som, že ak sa mi podarí získať Oscara, veci sa zmenia. V nedeľu som si prevzal sošku a v utorok som mal na stole výpoveď. Toľko ku oscarovému kúzlu." (Arsenal83)

Související novinky

Shane Black a Robert Downey chystají film

Shane Black a Robert Downey chystají film

21.02.2022

Tak se zdá, že si režisér a scenárista Shane Black (Smrtonosná zbraň, Správní chlapi) a hvězda marvelovek herec Robert Downey Jr. (Iron Man 3) opět po letech zopakují spolupráci. Vedle zmíněného Iron… (více)

Statham nahradí Gibsona v další Odplatě

Statham nahradí Gibsona v další Odplatě

26.04.2011

Slavný autor noirových kriminálek Donald Westlake napsal celkem 24 románů, v nichž vystupuje profesionální zločinec Parker (žádné křestní jméno). Je to jakýsi novodobý Robin Hood, který zásadně bere… (více)

Posily pro Hulka a Mumii

Posily pro Hulka a Mumii

17.05.2007

Letní natáčení největších trháků příštího roku se hopem blíží a castingoví agenti se činí, až se jim kouří od mobilů. Známe už hlavní představitele třetí Mumie (vrátí se Brendan Fraser, jeho syna si… (více)

Reklama

Reklama