Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Po sedmi letech reprízování úspěšného divadelního představení se stejnojmenným názvem režisér Václav Marhoul převádí do filmové podoby vlastní scénář inspirovaný povídkami amerického spisovatele Raymonda Chandlera. Tomáš Hanák v něm představuje soukromého detektiva Phila Marlowa, tedy klasického hrdinu, romantického kovboje, který bere zákon do svých rukou v drsné prérii velkoměst. Je to poctivý a skeptický dříč, který se plahočí za svými případy, které řeší po mnoha omylech, často ztýraný, zmlácený zločinci, nezřídka i policií. V tomto světě násilí, nedůvěry a korupce je všechno prodejné. Všechno kromě jeho samého. Příběh je zasazen do prostředí města Los Angeles v roce 1937. Základní dějovou osou, tohoto jinak pro diváky vděčného komediálního a parodického žánru, je zprvu banální a chandlerovsky typické vyhledání pohřešované osoby. Celý případ je však samozřejmě daleko složitější a Marlowe postupně rozplétá celé zamotané klubko vztahů a motivů a to až ke zdárnému konci. (Warner Bros. CZ)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (567)

Slarque 

všechny recenze uživatele

Skvělá kamera, hudba, výprava a spol. Neselhávající Tomáš Hanák versus selhávající scénář. Některé scénky s příběhem víceméně (či vůbec - Smraďoch Miller) nesouvisely, jiné byly delší než bylo zdrávo (filmové studio) a Milan Šteindler mi připomněl Leslieho Nielsena. Když máte málomluvného hrdinu ve filmu, kde nejzajímavější jsou jeho hlášky, máte zaděláno na problém. A citace filmových hitů nebo reklam to nezachrání. ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Sklepáky mám ráda, obzvlášť Tomáše Hanáka. A takhle povedená stylizace, to se v českém filmu prakticky nevidí. Už jsem byla skoro rozhodnutá pro 4*, jenže když jsem se po shlédnutí "Mazaného Filipa" zamyslela, uvědomila jsem si, že tento na první pohled báječný film má i několik chyb. Chtělo by to trochu dotáhnout scénář, na detektivku je tu příliš málo napínavá zápletka. A možná bylo trochu zbytečné doslova přecpat film českými hvězdami, z nichž nejméně polovina měla ve filmu jen malý štěk. Přesto rejža Jaroslava Duška je nezapomenutelný. Takže srdce velí 4*, hlava ale kontruje 3* a já se tentokrát přikloním spíš k té hlavě. ()

Reklama

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Sklepáci mě teda nijak extra moc neberou, ale u tohohle fimu jsem se fakt bavil a některé vtipy mi skoro trhaly vnitřnosti. První film, kde mě bavil Pavel Liška, opět a znovu geniální výstup Milan Šteindlera, Etzler na závěr a Čtvrtníček s jeho "Roztrhni si kušnu hákem"..... Prostě paráda, na to, že to je Sklepácké. ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Obrovske prekvapeni, jak moc je film mych oblibencu spatny. Neveril jsem vlastnim ocim a vetsinu casu se citil trapne - petatricet ubohych prirovnani, krkolomne nevtipne vety a vse prostupujici nuda. Nekolik malo viyualnich perlicek, dobra kamera a Steindler s Liskou nemaji sanci vyrovnat bloudeni mezi divadlem a televizi, ktere selhava snad na vsech frontach. Kdyz bych neznal jeste o stupen vetsi ceske sracky Bolero, Post Coitum, Panska jizda a Kamenak, uvazoval bych o necem mezi odpadem a jednou usmudlanou hvezdou. Takhle slabsi dve. ()

FrodoF 

všechny recenze uživatele

Možná bych dal ****, ale to by bylo spíše za snahu producenta Marhoula s kterou několik let sháněl peníze. Hlavním kladem filmu je herecké obszení, kdy i malé roličky jsou obsazeny skvělými českými herci. Hanák v hlavní roli je přesvědčivý, ale mezi nejvtipnější postavy filmu patří především Šteindler, Liška, Macháček a v malé roli Dušek a David Vávra s Janem Slovákem (jejich kabaraní číslo je skvělé osvěžení jinak skomírajícího děje). Občas se najde dobrý vtip, ale těch je tak padesát na padesát s těmi hloupými. Dalším velkým kladem filmu je tradičně výborná kamera V. Smutného, trikové záběry Kouhouta a dobré kulisi které se k L. A. 30. let hodí skvěle. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (28)

  • Předběžný rozpočet byl 16 milionů korun, nakonec byl ještě zhruba o čtvrtinu navýšen. (hippyman)
  • Jen v roce 2004 se prodalo celkem 17 tisíc kusů DVD. (hippyman)

Reklama

Reklama