Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Farmář Tom Garvey i jeho žena Mae se narodili v Tennessee, jsou zvyklí pracovat a snaží se udržet při životě farmu, kterou Tomova rodina vlastnila po generace. Pole i usedlost ale stojí v záplavové zóně řeky, která se při velkých deštích rozvodňuje. V současné době se celá Amerika potýká s ekonomickou krizí, výnosy ze sklizně jsou mizivé a Tom tedy musí přijmout práci v železárnách, aby uživil rodinu. Na farmě zůstává na všechnu práci sama Mae a děti. Místní podnikatel Joe Wade se snaží skupovat domy a farmy u řeky, protože plánuje celou oblast zatopit a postavit přehradu. Navíc se zdá, že Wade není úplně lhostejný osamělé Mae. Podaří se Tomovi zachránit farmu před rozvodněnou řekou a svoji ženu před Wadem? (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (54)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $11,489,982Tržby Celosvetovo $11,650,000║ Mel Gibson ako vždy fajn, len škoda že nemá takmer čo hrať, dej mohol aspoň zatlačiť o niečo viac na dramatickú nôtu, lebo dej sa tvári prevažne dosť pasívne bez skutočného napätia, potom ani záver nevyznie tak dramaticky očistne voči byrokracii ako by mal. Film má bližšie v spracovaní k televíznej produkcii bez vyšších cieľov. /55%/ ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Paličatý farmář Mel si s agrobaronem Scottem Glennem přeměřují kukuřici a pro diváka je trošku záhadou, proč je to kvůli té, co pohledem uhrane úrodu, dobytek i převodovku traktoru John Deere. Pak je tu ještě souboj lidské pospolitosti a houževnatosti proti vykořisťujícím kapitalistům, co jsou horší než přírodní živly, ale protože tam Rydell kromě nosnějšího konfliktu nemá ani nějakou uvěřitelnější psychologickou rovinu, ani jedno moc nefunguje a ta paralela srny obklíčené stávkokazi a stávkokazů obklíčených stávkujícími byla jen marnou snahou o cosi vyššího. Gibson, co je v roli tvrdohlavce prkenný jak pažba upilované brokovnice Maxe Rockatanskyho, později litoval, že jeho obsazení bylo „miscast“, protože byl v tu dobu příliš mladý a krásný. No jistě, a k tomu delší klas.. vždyť o to přeci šlo! ()

Reklama

Radko 

všechny recenze uživatele

"Už je rieka, už je blízko, z brehov sa dvíha a všetko vie" spievala koncom 80, rokov skupina Tublatanka. Mne sa tento úryvok z textu celkom trefne hodí k sociálno-kritickej dráme. Opisuje neľahký život malých farmárov, ktorých vydreté hospodárstva a pozemky si postupne skupuje zopár lokálne silných hráčov na pôdohospodárskom trhu. Monopolizácia ako výslovný protipól začiatku amerického sna, v ktorom bola ponúkaná škvarka pôdy každému, kto mal záujem obrábať ju, chovať dobytok, kone, pestovať plodiny. A tak, ako sa z farmárov stávajú bezdomovci - zúfalci, upadá i priemysel. Vzťahy medzi zúfalými štrajkujúcimi a štrajkokazmi sa vyostrujú, nezriedka dochádza k fyzickej inzultácii. Nenávisť sa však stále neobracia voči pôvodcom biedy - majiteľom mamutích železiarní, majiteľom obrovských fariem a ich pomocníkom bankárom, ale vždy je hnev zámerne mierený na rozoštvávanie drobných poddaných - robotníkov, maloroľníkov. Do toho trampoty so stále sa vylievajúcou riekou a večným zadlžovaním a nedostatkom peňazí. Film síce ponúka optimistickú idylku na záver, no všetci tušíme, že je to len také dočasné. Pre uspokojenie publika. V každom prípade, dobré sociálno-kritické popozeranie. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Solidní sociální drama říznuté katastrofickým filmem, které sice nevnáší do žánru nic moc nového, ale v silném nadprůměru ho drží zejména výborné herecké obsazení. Odhodlaný souboj farmářů s hospodářskou krizí i s nelítostnou přírodou sebou samozřejmě nese spoustu ušlechtilých myšlenek o síle lidského ducha, nechybí moralizování ani obvyklý patos. Závěr filmu poněkud kazí tu předchozí syrovou realističnost a nechal mě váhat, zda se v hodnocení přiklonit ke třem či čtyřem hvězdičkám. Nakonec o fous spíše ***, ale každopádně se jedná o dobré drama. 69% ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Za oknem povodeň, ve filmu taky povodeň... Řeku jsem každopádně kdysi viděl při shánění starších filmů s Gibsonem, celkem to ušlo, což odpovídá i dnešnímu pohledu. Námět je megaklišé z westernů - bohatý farmář chce zlikvidovat drobné farmáře, hrdinovi navíc ještě leze za ženou. K tomu scény z těžkého života zemědělců, které jakoby vypadly z českých budovtelských filmů, naprosto zbytečná dějová linie se stávkokazy v továrně a celkově mě podobné vidlácké náměty neberou. Co zbývá? Občasný potetický záběr (srnka), pěkná Williamsova hudba, povodňové scény a herci. Spaceková je přesně ta udřená farmářská žena, jak si ji člověk představí a Gibson hraje umanutého mezka, který svoji farmu brání proti všem (krásná finální scéna). Takže slušný průměr na 3* ()

Galerie (30)

Reklama

Reklama