Reklama

Reklama

V neděli 14. listopadu 1965 se ve vietnamském údolí Ia Drang poprvé střetli Američané s nepřáteli z komunistického severního Vietnamu. Tři sta devadesát pět amerických vojáků mělo proti sobě desetinásobný počet nepřátel, kteří navíc byli na svém území. Následné třídenní boje vstoupily do historie jako počátek vietnamské války... Film scenáristy a režiséra Randalla Wallace zachycuje nejen pekelnou bitvu, která se v "údolí stínů" rozpoutala, ale též pocity lidí, kteří se jí účastnili. Nebyli to jen američtí a vietnamští vojáci - dramatické události totiž prožívali na dálku i jejich nejbližší, zejména manželky. Nicméně hlavním hrdinou je plukovník Hal Moore (Mel Gibson), upřímně věřící katolík a otec pěti dětí, ale především vynikající voják a stratég, který se neobává ani těch nejnebezpečnějších situací. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (479)

castor 

všechny recenze uživatele

Randall Wallace už nějaké to peklo na plátně prožil. Buď přichystal peklo divákům coby režisér Muže se železnou maskou, nebo naopak anglické vrchnosti, když proti ní coby scénárista vyslal legendárního skotského hrdinu a jeho bandu (Statečné srdce). Než se dozvíme, jak dopadne jeho další spolupráce s Melem Gibsonem (Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny), můžeme si připomenout tuhle důležitou bitvu vietnamské války. Z podzemních katakomb se hrne přesila Asiatů a tohle vítězství bude stát hodně lidských životů. Výsledkem je jakási pietní rekonstrukce, solidně autentická, slušně natočená, jenže až příliš disciplinovaná. Což je možná škoda. Kolem sviští kulky, mladíci ve zpomalených záběrech padají, nechybí patetické emoce, ale pořád je to hrozně naškrobené. Necítil jsem onu vůli po vítězství, nevnímal jsem silné individuality, necítil jsem, jak „bolí“ hrdinství. Jasně tak kraluje charismatický Gibson, který byl toho času na hereckém i diváckém vrcholu. O to větší škoda, kde se nachází dnes – když ho ty mrchy nenažrané odstřihly od áčkových projektů. ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

Dokonalý válečný film s Melem Gibsnem. Film má nádhernou hudbu - soundtrack se opravdu vyvedl a patří mezi mé oblíbené, které rád poslouchám. Příběh je dost dobrý, jednoduchý, Mel hraje dobře, postava velitele mu padla. Je zde hodně kace, není nějk nápaditá, ale není nuda. Konec bych trošku vylepšil, přežije jen Mel a i ten jeden voják, kterému jsem fandil nepřežil, což mě zklamalo. Ale nevadí, líbilo se mi i jak manželka Mela rozdávala dopisy manželkám, kterým vojáci ve válce zmeřeli, bylo to dojemné a upřímné. Celkově film hodnotím na 86% = **** ()

Reklama

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Po nezbytné úvodní půlhodince už se Údolí stínů nepřestane otřásat duněním střelby, výbuchů a křikem bojovníků na obou stranách pomylsné barikády. Randal Wallace přichází se standartně nasnímaným a ploše pojatým válečným kouskem, u nějž je důležité, že tam neustále něco střílí, hraje posmutnělá vojenská hudba a Mel Gibson s přehledem zvládá úlohu statného muže na svém místě. Starosti o věrohodnost exteriérů, vnitřní sdělnost a schopnost pohltit diváka jdou stranou. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Historická fakta by měla být zřejmě v pořádku. Tedy až na to, že zatímco Američané uvádějí svých padlých 237 a nepřátelské ztráty 1 064 (1 645). Severovietnamská strana napočítala sejmutých Amíků kolem 1 500 a své straně přišla o 559 soudruhů. Nedělá mě problém uvěřit americké verzi. Co mě ovšem činí problém je tento film. Zpočátku vše začíná takovou malou náboženskou idylkou, kdy se hlavní postavy včetně Mela Gibsona modlí až o duši. Chodí do kostela, modlí se u postele. No prostě křesťanská agitka jako blázen. Po jednom povedeném fórku z výcviku, který se týká pozdravu pěkného dne se přesouváme na bojiště. A tady začíná hlavní problém. Zmatek nad zmatek. Je to nepřehledné. Je to hrdinské. Vlastně to připomíná Tarantínovu Pýchu národa. Kdy se velitelé, kteří hájí zájmy hvězd a pruhů ani nemají potřebu se krýt. Stále tak rozhodně postávají. Pronášejí odhodlané kecy a znovu a znovu se vytrvale brání před nájezdy evidentně hodně neschopných severovietnamských vojáčků, kteří lítají do střel, skoro bych řekl že skáčou. Nakonec i tahle bitva naštěstí končí. Vietnamci uznají že takového režiséra jako je Randall Wallace stejně porazit nemůžou a odtáhnou do Kambodže, aby o pár dní později až filmový štáb z údolí la Drangu zvedne kotvy, si vzali své území zpátky. Jeden z nejhorších vysokorozpočtových válečných filmů všech dob. 60% ()

Smok 

všechny recenze uživatele

Áno, áno, je to film skrz naskrz prelezený americkým pátosom a vlastenectvom, ale je to aj film s dobre natočenými bojovými scénami s tématikou vietnamskej vojny. Navyše oceňujem aj snahu o sprostredkovanie pohľadu z druhej strany na strach a úzkosť najbližších rodín. Celkový dojem slušný a Mel Gibson vynikajúci. ()

Galerie (88)

Zajímavosti (28)

  • Francouzského vojáka, troubícího na poplach v úvodní scéně, a následně zastřeleného, hrál syn režiséra Randalla Wallace. Melodie, kterou troubí, byla opravdu používána tehdejší francouzskou armádou (ČSFD)
  • Vrtulníky, které dopravují jednotky 1. kavalerie na bojiště, jsou UH-1 Iroquois, které dokázaly přepravit až 10 vojáků. (Steewe)
  • Melodie, kterou v úvodní scéně troubí francouzský voják byla opravdu používána tehdejší francouzskou armádou. (ČSFD)

Související novinky

Bruckheimerův Tobruk?

Bruckheimerův Tobruk?

05.09.2008

Že by hollywoodský hitmaker chystal předělávku Marhoulova válečného filmu? To ne, ale v adaptaci románu Stevena Pressfielda Killing Rommel se rovněž staneme svědky bojů mezi spojeneckými vojsky a… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno