Reklama

Reklama

Vetřelec: Romulus

  • USA Alien: Romulus (více)
Trailer 18

Vetřelec: Romulus navrací fenomenálně úspěšnou franšízu zpět k jejím kultovním kořenům, přičemž představuje zajímavé a neokoukané nové tváře. Při prohledávání opuštěné vesmírné stanice se skupina mladých kolonizátorů setká s nejneúprosnější a nejsmrtonosnější formou života ve vesmíru. A v hlubokém vesmíru nikdo neslyší jejich křik. (Falcon)

(více)

Videa (7)

Trailer 18

Recenze (531)

Kothy 

všechny recenze uživatele

Fede Alvarez to dokázal. Navrátil tuto legendu na filmová plátna, aniž by to byl průser. Děj se odehrává 20 let od prvního filmu v nějaké odlehlé těžařské kolonii. Vizuál je dost analogový a připomíná 80. léta, což je dobře. Najdeme zde partu teenagerů, kteří se snaží dostat ze spárů zlé korporace. Opuštěná vědecká stanice na oběžné dráze je pro ně východiskem. Rozhodnou se ji navštívit, to ale netuší, co se skrývá uvnitř. Začátek je dost pomalý, ale pak se to rozjede. O vetřelčí řežbu tady není nouze. Také oceňuji použití praktických efektů. Celé to připomíná spíš jedničku a konec zase dvojku. Najdeme tam i pár originálních scén. Jinak je to vlastně jeden easter egg za druhým. Hlavní postavy jsou taky celkem sympatické a nejsou tak hloupé, jako vědci v Prometheovi. I na něj se povedlo filmu slušně navázat. Dost se mi líbil i android Andy. Trochu mi jen vadil celkem přepálený konec. Snad se do tohoto světa ještě brzo podíváme. Jo a atmoška je taky super. "Konám v zájmu dobra společnosti." ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Totální fandovské nadšení. Má to kus toho nejlepšího z každého TOP vetřelčího filmu, a to včetně hudby a super postav, které se nechovají jako maso na porážku - dokonce mezi sebou komunikují, radí se, a dělají moudré volby! Wow. Nejvíce jsem ovšem Alvarezovi vděčný za to, jak okatě opisuje z Isolation, a chci si tento největší herní horor co nejdříve znovu zahrát. [Kino Aero] ()

Reklama

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Poprvé se mě stalo, že u nového Vetřelce probíhá velká spokojenost namísto nadšení. Ano, i svého času Vzkříšení, Prometheus nebo Covenant ve mě vyvolaly první projekcí lepší dojmy. Ovšem to nemusí vůbec nic znamenat. Romulus má zcela určitě možné předpoklady tyto díly překonat. Samozřejmě na úroveň prvních dvou legendárních kousků nestačí a na 99,9% v budoucnu nebude stačit nikdo. Takže co zde máme. Zpočátku mě trvalo si trošku najít vztah k postavám. Postupem času ovšem problém odpadá. Hlavně Andy ve vylepšeném módu funguje skvěle. Líbil se mě design, který hodně odkazuje na Jedničku. Všechno je správně omšené, použité. Nechci úplně prozrazovat z děje, ale měl jsem často pocit, že sleduji něco, co si nejvíce bere z Jedničky a Čtyřky a přitom zcela neignoruje Promethea. Zdálo se mě, že samotný Vetřelec má spíše menší roli. Jenže jde to vlastně zařídit jinak, když je tady s námi 45 let? Šokovat zřejmě těžko. Čekal jsem nějakou více napínavější scénu. Prométheus i Covenant takové zcela určitě měly. Většinou to ty scény, kdy se něco nepěkného hodně pokazí a následuje boj s časem. Abych to shrnul, vlastně je Romulus velmi povedené postavení ságy na koleje. Fede Alvarez narazil trošku na své limity, ale zcela určitě mu pomáhali praotci ságy Walter Hill i Ridley Scott.  Dneska to vidím na velmi slušných 80% ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Chce to odvahu vzít nejhorší finále celé série a natočit ho znovu. Alvarezovi slouží ke cti, že se mu to povedlo lépe. Ale to nic nemění na tom, že se zbytečně utopil ve vzpomínkách a málo opravdu sérii posunul. Až na zámotek a stav beztíže se jen variuje již vyřčené. A je to škoda, protože hlavně úvod na těžařské planetě konečně zase ukázal svět vetřelce trochu obšírněji (kéž by tam tvůrci zůstali a vyměnili již otřepané koridory vesmírné lodi za důlní šachty). Ve výsledku je to pěkná pocta, ale jak minuty přibývají, je tam už tolik citací a odkazů, že jsem měl problém to vnímat jako samostatný produkt. Ale nenudil jsem se, o tom žádná. Jen to bylo spíš vymazlené fanouškovské video než plnokrevný příspěvek do série. Menší palec dolů za to, že se Alvarez v rámci hnusu zdaleka tak neodvázal, jak mohl. Spoileroidní P.S. Překvapení v první polovině, odkazující na první díl, pocitově potěšilo, ale pokud jde o nekvalitu CGI, pomalu i třetí Ant-Man by se od Romula měl co učit. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Marně přemýšlím, proč bych měl bejt rajc z trička adodas, když můžu mít adidas. To je můj hlavní problém s tímhle Vetřelcem. Nejde o to, že je špatně natočen, to určitě ne, má i docela kvalitní atmosféru, ale má v sobě tolik odkazů na originál, až mě to začalo vysloveně vadit a tvůrci zase přestali řešit to hlavní. Postavy mě byly naprosto ukradený, bez šancí je nějak více poznat a tudiž "být s nimi" no a všechno další už jsem plus minus dávno viděl. Tohle se opravdu hodí asi jen do bazaru s ojetým zbožím nebo na stánek do tržnice, ale já radši filmy z tuzexu. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (20)

  • Film si bere inspiraci nejen z ostatních dílů série, ale také například ze hry „Alien: Isolation“, ze které se do filmu dostali například nouzové telefony či stanice první pomoci, které v ní sloužily jak checkpointy. (NiWi)
  • I když je ve filmu využit hlas a tvář Iana Holma, který ztvárnil roli androida i v prvním díle, byl v době premiéry již 4 roky po smrti. Studio Disney k jeho návratu využilo CGI a umělou inteligenci. (vyfuk)
  • Natáčení probíhalo v Budapešti od 9. března do 3. července 2023. (Robopes)

Související novinky

Vetřelec sesadil Deadpoola z tržebního trůnu

Vetřelec sesadil Deadpoola z tržebního trůnu

19.08.2024

Dominance na tržebním vrcholu po spanilé krasojízdě končí. Nový hororový snímek Vetřelec: Romulus od Fede Alvareze (Smrt ve tmě), jenž pochválil i otec série Ridley Scott, překonal všechna očekávání… (více)

Třetí Na nože dostalo název a nabírá obsazení

Třetí Na nože dostalo název a nabírá obsazení

28.05.2024

Detektiv s výrazným jižanským přízvukem, Benoit Blanc, se vrací řešit nový podivuhodný případ... svůj zatím nejnebezpečnější. Jak už bylo dříve avizováno, z chválené detektivky Na nože režiséra Riana… (více)

Nový Predátor našel staronového režiséra

Nový Predátor našel staronového režiséra

10.02.2024

Když v létě roku 2022 dorazilo na streamovací služby Hulu a Disney+ akční sci-fi Predátor: Kořist v režii Dana Trachtenberga (Ulice Cloverfield 10), zaznamenal tento nejnovější příspěvek do… (více)

Krásné svátky a PF 2024

Krásné svátky a PF 2024

24.12.2023

Nebýt přesunu druhé Duny na jaro 2024, byl by uplynulý filmový rok výjimečný. I přesto ale byl skvělý, plný filmových překvapení. Tím největším byl “selfmade fenomén” sociálních sítí Barbenheimer,… (více)

Reklama

Reklama