Reklama

Reklama

Cesta kolem světa za osmdesát dní

  • Československo Cesta kolem světa za 80 dní (více)
Trailer
Dobrodružný / Komedie / Rodinný
USA, 1956, 175 min

Předloha:

Jules Verne (kniha)

Kamera:

Lionel Lindon

Hudba:

Victor Young

Hrají:

Cantinflas, David Niven, Finlay Currie, Robert Morley, Ronald Squire, Basil Sydney, Tim McCoy, Noël Coward, John Gielgud, Trevor Howard, Harcourt Williams (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

V roce 1872 se vsadí distingovaný Angličan Phileas Fogg (David Niven) o 20 000 liber s členy svého klubu o to, že během 80 dní vykoná cestu kolem světa. V doprovodu svého sluhy Passepartouta se vydá na cestu, jist si svým vítězstvím. V Indii zachrání život indické princezně, která se k němu připojuje. Stále je však sledován inspektorem Fixem, který jej podezřívá z přepadení banky... Nákladný film, natočen podle románu Julese Verna sklidil mnoho ocenění, mezi nimi i 5 Oskarů. (woody)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (96)

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Verneovky tvořily pevnou součást mého dětství. Přečetl jsem každou dostupnou autorovu knihu a musím říct, že právě Cesta kolem světa za 80 dní nepatřila mezi mé nejoblíbenější. Ani filmy a seriály, které vycházely z tohoto námětu mě tak úplně nepřesvědčily, ale dnes došlo ke změně. Téměř sedmdesátiletý snímek, od něhož jsem si příliš nesliboval mě překvapil, a přestože jeho stopáž vzbuzovala respekt, pěkně mi to uteklo. Vždyť taky tvůrci do bezmála tří hodin namačkali všech osmdesát dní a něco navíc. Řekl bych, že mi jen úplně neseděly seznamovačky s různými kulturami, ale i ty si u mě našly své místo poté, co Phileas Fogg et consortes dorazili do San Franciska. Film mě každopádně obohatil o nové vědomosti, takže teď už vím, že nadměrná příčetnost nepatří mezi požadavky na gentlemana pro přijetí do klubu, pochopil jsem, že whist není jen tak nějaká karetní hra, vždycky si budu dávat pozor na hongkongský lomcovák a naučil jsem se, jak provést v průběhu plavby přestavbu parníku na monitor. Úplně mě pak dostaly legendy v mini rolích, to bylo něco, co sem tvůrci zařadili divákovi pro radost. A samozřejmě jsem si užil Shirley MacLaine v roli indické princezny, protože takový zážitek už současná filmová tvorba nabídnout nesmí. Černý Ás je ovšem v pořádku. / Poučení: Pokrok nezastavíš, ale občasné ohlédnutí tě nezabije. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Někdo říká že je film zastaralý, nudný, nebo dokonce naivní, ale já tenhle film miluju! Báječná výprava, bohatý děj, který ani na minutu nemá hluché místo (delší pasáže ve Španělsku mi nijak nevadili), plný skvostných herců. Dokonce i v těch nejmenších roličkách se objevují legendy filmového plátna (Marlene Dietrich, Frank Sinatra, Buster Keaton, Fernandel). David Niven je prototyp Anglického gentlemana a v roli Phyliase Fogga je báječný. Báječně mu sekunduje komik Cantiflas v roli jeho sluhy Passepartoua. A jako bombónek okouzlující Shirley McLaine. Nestárnoucí klasika, stejně jako stejnojmenný román Julesa Vernea. ()

Reklama

M.E.J.L.A. 

všechny recenze uživatele

Pro tento verneovský příběh mám slabost. Miluju španělský animovaný seriál Willy Fog na cestě kolem světa a líbí se mi i tato hraná adaptace. Film má sice problémy s tempem, ale to všechno vyvažuje bohatá výprava a přesné obsazení hlavních rolí - nikdo vhodnější než David Niven mě na roli Philease Fogga nenapadá a Cantinflas je taky výborný. ()

anais 

všechny recenze uživatele

Doba se asi dost změnila, protože tahle Cesta kolem světa za 80 dní by dnes na Oscara asi nedosáhla. Všechny scény, které někam posunují děj, jsou celkem svižné a vtipné (víc než dramatické), ale samotný příběh je prokládán zdlouhavými scénami, které představují ten který kraj. Ve Španělsku to jsou tradiční tance a korida, v Americe indiánský kmen tančící kolem ohně, v Indii dlouhé záběry z okna do krajiny, kterou rázují sloni atp. Všechno je to natočené velkolepě, ale při bližším pohledu dost vynikne rozdíl mezi reálnými záběry z cizích krajů, a tím, co se točilo v ateliérech. "Nedějové" scény pak působí trochu navíc a tak nějak nalepené na jinak skvělý zbytek. Takže jestli tomu něco ubližuje, je to spousta vaty, která film natahuje na 3 hodiny. (k tomu patří i množství zbytečných cameí - Sinatra, Dietrichová - čestnou výjimkou je Frigo opět ve vlaku!) ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Krásné zpracování literární klasiky s velkolepou výpravou. Příjemně se kouká na města a přírodu po celém světě. Cítím z toho filmu takový starodávný klid, kdy si divák může užívat takových krásných záběrů přírody po celém světě, které v dnešních filmech málokdy uvidí. To doplňuje pěknej příběh, který kdekdo zná ze španělského kresleného seriálu. A tady rozhodně ani nevadí ta délka filmu, která možná kdekoho odradí. Jenže zde to kratčeji natočit nešlo, což rozhodně nevadí. [1203. hodnocení, 72. komentář, 74%] ()

Galerie (52)

Zajímavosti (9)

  • Nejslavnější adaptace klasického románu Julese Verna Le Tour du monde en quatre-vingts jours (1872). Jeho české překlady počínaje verzí Cesta kolem světa za osmdesáte dní: cestopisný román vycházejí pravidelně od roku 1873. (NinadeL)
  • Film proslavila účast více než 50 slavných osobností v cameo rolích. (NinadeL)
  • Cesta kolem světa za 80 dní byl posledni film pro Hartcourta Williamse a Roberta Newtona. (sir-dave)

Reklama

Reklama