Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Historické drama s Peterem O'Toolem a Richardem Burtonem bylo natočeno na základě divadelní hry Jeana Anouilha. Zobrazuje spor, který se ve středověké Anglii rozhořel mezi králem Jindřichem II. a katolickou církví, reprezentovanou kardinálem Thomasem Becketem. Ten byl nakonec na popud krále zavražděn. (JimJam)

Videa (1)

Trailer

Recenze (70)

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Méně divadelní než Lev v zimě (ale stále dost), bohužel i méně naléhavé a nadčasové. Stále ale chytlavé. Zajímavé, jak O'Toole postavu Jindřicha II. pojal v rozestupu pouhých šesti let poněkud odlišně, i když pořád kontinuálně. Jeho důrazné, vždy do posledního gesta promyšlené a přitom stále energické herectví v kontrastu s Burtonovou v podstatě sympatickou prkennou horlivostí na každý pád vyznívá opět skvěle. Často zmiňovaný homosexuální podtón na pozadí rivality mi připomínal Kubrickova Spartaka. Ono se ale těžko hodnotí, jestli je to reflexe směřovaná do současnosti, nebo prostě věrné zobrazení přátelství dvou mužů v historii, které, jak se alespoň v učebnicích dějepisu píše, běžně nabíralo intimnějších podob než dnes, aniž by v tom bylo "něco víc". 3 a 1/2 ()

aniiicka 

všechny recenze uživatele

Film o přátelství a moci a jak už zde bylo řečeno především - herecký koncert dvou nezapomenutelných vynikajících herců britské kinematografie. Peter O'Toole si postavu Henryho II. zahrál i o čtyři roky později v úžasném snímku Lev v zimě. Henry II: It's too funny! Becket is the only intelligent man in my kingdom, and he's against me! ()

Reklama

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

"Ale Veličenstvo, musíte rozlišovat mezi obyčejnými majiteli půdy a svatou církví." / "Zákon rozdílu nečiní..."  Dialogy v tomto historickém dramatu o středu královského vladaře s katolickou církví jsou často plné zajímavých postřehů a úvah. Samotný film se atraktivně, i s několika odlehčenějšími scénami a romantickým motivem vyvíjí od společných putování dvou kamarádů, jež se postupně vzájemně rozkmotří. Mladý Peter O'Toole předvádí coby Jindřich II. fantastický výkon a dost jsem si ho užil. Přesto jsem se časem nemohl zbavit dojmu utahanosti. Nevadí mi divadelní styl, na jaký jsem zvyklý z klasických TV inscenací. Becket mi svými chytrými konverzačními dialogy připomněl hry Oldřicha Daňka, který podobně dramatizoval útržky z historického královského prostředí různých zemí. Tady jsem občas nabyl hypotetického dojmu, jakoby Britové sebrali takový jeden útržek od Daňka (reálně tedy od jiného, možná spřízněného francouzského autora) a protáhli ho na obří délku v podobě dvou a půl hodiny pomocí série výplňových scén královských pochodů, občas i méně záživných dialogů vedlejších postav s méně výrazným hereckým ztvárněním, a provedení hry pro mě časem začelo ztrácet spád. Lev v zimě (1968) se mi líbil rozhodně víc. [70%] ()

Sheldra 

všechny recenze uživatele

Historická přesnost, historická nepřesnost, láry fáry, to je opravdu vedlejší. Becket staví především na dokonalém scénáři a famózních hereckých výkonech. Nevím, jestli mě víc dostal rozervaný Peter O´Toole coby demagogický král Jindřich, který mě chvílemi neskutečně odpuzoval, chvílemi ve mě vzbuzoval soucit, nebo úsporný Richard Burton, jehož role neměla takový emocionální rozsah, ale on si s tím poradil s grácií: to je tak, když má někdo takové charisma, že pohled řekne vše. Takoví chlapi už dneska nejsou... ()

Aidan 

všechny recenze uživatele

Klasika o přátelství a žárlivosti, o moci světské a duchovní a také o tom, jak se i z "lidí velkého světa" mohou stát mučedníci. Doporučuji srovnání s ještě o chloupek lepším Člověkem pro každé počasí. Příběh je velmi podobný - jen král jindřich má o šest číslic víc a Tomáš se nejmenuje Becket, ale More. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (9)

  • John Gielgud získal nominaci na Oscara a přitom se objevil ve filmu v pouhých dvou scénách. (ČSFD)
  • Koruna, kterou nosil herec Peter O'Toole, byla vyrobena z lepenky. (ČSFD)
  • Natočeno za 12 týdnů. (ČSFD)

Související novinky

Seminář 70mm filmů

Seminář 70mm filmů

14.03.2007

Do Krnova na ne-anamorfní 2,2:1! Druhý ročník unikátní filmové akce Seminář 70mm filmů proběhne ve dnech 16.-18. března v krnovském kině Mír. Promítnuto bude 13 snímků a témata referátů se budou… (více)

Reklama

Reklama