Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Země je zmítána občanskou válkou a stařičký křesťanský král Konstantin už není s to udržet věci pod kontrolou. Avšak do konfliktu se nedostali jen lidé, ale i mystické bytosti temných věků. I je ohrožuje křesťanství. Obzvláště ohrožená se cítí královna Mab, a proto se rozhodne bojovat. Osloví svou božskou sestru a navrhne jí, že spolu stvoří napůl smrtelného čaroděje, vůdce, který by měl křesťanství zničit. Když neuspěje, rozhodne se Mab jednat na vlastní pěst... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (201)

Death 

všechny recenze uživatele

Prvni cast byla na to, ze jde o televizni film vysoce nadprumerna. Druha uz zacinala pokulhavat-asi se uz nedostavalo penez-bitvy byly dost "beckovy". Celkove se ale da rict, ze to neni spatny film.Celkem me dostal zaver, ted ale nevim, jestli spis v dobrym nebo spatnym slova smyslu. Je to jeden z nejlepsich televiznich filmu, ktere sem mel tu cest videt. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Merlin je s Excaliburem naprosto nesrovnatelný, stejně jako je nesrovnatelný s Králem Artušem. Každý je něco jiného a v každém jde o něco jiného. Excalibur je syrová, do legendy zahalená fantasy. Merlin je polopohádkový, přesto ještě legendy hodně se držící fantastický příběh s několika úpravami pro děti (skřítek, konec atp.) Král Artuš je akční blábol. Navíc Excalibur je o Artušovi, tohle je o Merlinovi a Král Artuš je o hovně. Artuš je zde jen epizodka, postava, která dotváří celkové pozadí dobře známého příběhu. Navíc je tohle televizní film a to už mluví za vše. A i proto to dopadlo opravdu dobře. Jen ten konec je trochu moc natočený do happyendu a hodně tomu ubližuje. Hloupej klišovitej konec, kde se milenci konečně dočkají viz píseň Michala Tučnýho: Tenhle příběh je pravda a snim svůj klobouk, jestli jsem vám lhal, že jsem potkal jednu dívku a tu dívku jsem si za ženu vzal. Zní to jak pohádka z oříšku královny Mab, že si báječnou ženskou vzal jeden báječnej chlap. ()

Reklama

Colonist 

všechny recenze uživatele

Zase jedna klasika mého mládí. Lehce pohádkový fantasy příběh se skvělým Samem Neillem, kterému tato role opravdu sedla. I ostatní herecké obsazení bylo zvoleno dobře. Na dobu vzniku a televizní poměry jsou tu slušné efekty, výprava i hudba. Délka je tak akorát, vše má v příběhu své místo (ačkoliv několik hloupostí se zde pochopitelně najde) a nejde říct, že by první nebo druhá část byla vyloženě slabší. Tohle se Hallmarku povedlo. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to vynikajúci dobrodružný fantasy film. Má celkom dobrý príbeh o čarodejníkovi Merlinovi, ktorého vychovala zlá čarodejnica Mab, aby v budúcnosti poslúžil jej plánom, ale on sa jej vzbúri a odíde. Rozhodne sa konať dobro a tak chce hlavne nájsť dobrého a čestného kráľa pre Anglicko, okrem toho sa aj zamiluje, ale na tejto ceste ho čaká mnoho problémov. Spracovanie je skutočne perfektné, toto obdobie a legendy s ním súvisiace vždy pôsobili dostatočne atraktívne a tentoraz to už od začiatku pôsobí dobrým dojmom. Ale poteší, že úroveň filmu sa neustále zvyšuje, takže keď už Merlin dospeje, film sa celkovo vylepší a potom už pribúdajú mnohé zaujímavé prvky, chválim hlavne perfektne zvládnuté striedanie kráľov z rôznych dôvodov, pričom každý má dostatok priestoru a zaujímavú povahu a všetko to vyvrcholí časťou s kráľom Artušom, ktorá je rozhodne najlepšia. Chválim, že to úplne ideálne funguje v oboch hlavných žánroch, či už v historickom, ktorý ponúkne množstvo zaujímavých udalostí a postáv, ale aj fantasy, kde sú zase výborne podané všetky tie problémy, ktoré spôsobuje čarodejnica Mab, pričom sa navyše oba žánre dobre dopĺňajú. A k tomu poteší aj príjemná romantická línia. Takže tie tri hodiny sú skvelo zvládnuté, nájde sa tu množstvo perfektných scén, k tomu ten vynikajúci záver, toto sa mi skutočne páčilo. Čo sa týka akcie, občas sa nájde nejaká väčšia bojová scéna prípadne fantasy súboj, síce s drahou konkurenciou sa to objektívne moc nemôže rovnať, ale mne je to úplne jedno, v tomto filme je akcia to posledné, čo ma zaujíma. Herecké obsadenie je perfektné, vynikajúci Sam Neill vo svojej životnej úlohe, bavil ma neustále a množstvo skvelých a dobre obsadených vedľajších postáv ako Miranda Richardson v úlohe čarodejnice Mab, jej pomocník Martin Short, sympatická Isabella Rossellini, Helena Bonham Carter, Rutger Hauer, Lena Headey a viacero iných. Réžia a technická stránka sú skvelé, síce rozpočet viditeľne nebol najväčší, preto aj výprava nie je prvotriedna, ale ja som aj tak veľmi spokojný, má ta zaujímavý vizuál, perfektnú atmosféru a dokonca fungujú aj emócie, takže to plne vynahradí. A k tomu ešte tá nádherná hudba, ktorá celý film ešte o triedu povyšuje. Rozhodne sa nepovažujem za fanúšika tohto žánru, fantasy moc nemusím a aj jeho najslávnejší predstavitelia sú pre mňa väčšinou prinajlepšom priemerní, ale dva filmy som si veľmi obľúbil a to Kráľovstvo prsteňa a práve Merlin. Takže pre mňa je to nielen najlepšie spracovanie legendy o Kráľovi Artušovi a podobne, ale aj najlepší fantasy film vôbec. 88% ()

Dinosaurier 

všechny recenze uživatele

Nikdo nikdy už nenatočí lepšího Merlina, než je tento. Pro mě jím už navždy bude skvělý Sam Neill (hanila jsem ho v Jurském parku, teď to musím napravit). Nízkorozpočtový kouzelný film kdysi v produkci Hallmarku si ke mně svými triky našel cestu už dávno. Jediné, co bych vytkla, jsou opravdu levní gryfové a drak, přesto smysl pro detaily a-jinak-vlastně-všechno je dokonalé. Chybí mi Hallmark. Tím svým stylem, kdy to jde přes srdíčko, vyprodukoval i nejlepší Alenku, kterou nezvládl ani Burton. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (13)

  • Martin Short soutěžil o cenu Golden Satellite v kategorii nejlepší herec ve vedlejší roli. (Terva)
  • V průběhu filmu můžeme názorně sledovat ubývající síly dvou magických postav (obě ztvárnila Miranda Richardson) – zatímco Jezerní paní postupně přichází o ryby v jejím náhrdelníku, vlasy královny Mab postupem času pozbývají na barvě a šednou. (Stanislaus)
  • Steve Barron soutěžil o cenu Director Guild of Amerika v kategorii význačný režijní úspěch. (Terva)

Reklama

Reklama