Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Země je zmítána občanskou válkou a stařičký křesťanský král Konstantin už není s to udržet věci pod kontrolou. Avšak do konfliktu se nedostali jen lidé, ale i mystické bytosti temných věků. I je ohrožuje křesťanství. Obzvláště ohrožená se cítí královna Mab, a proto se rozhodne bojovat. Osloví svou božskou sestru a navrhne jí, že spolu stvoří napůl smrtelného čaroděje, vůdce, který by měl křesťanství zničit. Když neuspěje, rozhodne se Mab jednat na vlastní pěst... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (201)

salahadin 

všechny recenze uživatele

Sam Neill je 2. nejlepší Merlin (ten mladší samozřejmě, ten starouš žebrající o money byla přímo ukázková hrubka, i když posloužila krásnému závěru). Miranda Richardson je chudák, její role by byla bývala dobrá, kdyby nemusela tak trapně sípat, což jí nešlo z pusy a dost se to bilo s jejím jinak přesvědčivým hereckým výkonem. Tento snímek je opět velmi velmi dlouhý, což je spíše na škodu, naštěstí tu je skvělá hudba Trevora Jonese, přesně nadávkovaná pohádkovými motivy, akcí, středověkými melodiemi a úžasnými nostalgickými pasážemi (např. závěrečné setkání!!!). Velmi potěšila i rolička Rutgera Hauera. ()

Dinosaurier 

všechny recenze uživatele

Nikdo nikdy už nenatočí lepšího Merlina, než je tento. Pro mě jím už navždy bude skvělý Sam Neill (hanila jsem ho v Jurském parku, teď to musím napravit). Nízkorozpočtový kouzelný film kdysi v produkci Hallmarku si ke mně svými triky našel cestu už dávno. Jediné, co bych vytkla, jsou opravdu levní gryfové a drak, přesto smysl pro detaily a-jinak-vlastně-všechno je dokonalé. Chybí mi Hallmark. Tím svým stylem, kdy to jde přes srdíčko, vyprodukoval i nejlepší Alenku, kterou nezvládl ani Burton. ()

Reklama

Kali4 

všechny recenze uživatele

Pohádka o jedné veleznámé legendě s řadou kvalitních herců, příjemnou atmosférou a mýtickým kouzelníkem alias Samem Neillem v hlavní roli. Samozřejmě, že se jedná o čajíček oproti naturalistickému Excaliburu, ale film se pořád drží známých (ne)skutečností a je pro mne daleko lépe stravitelnější než jeho starší bratranec. Navíc byl vysílán pouze v televizní produkci. Moje nejoblíbenější zpracování příběhu o Excaliburu, i když tak úplně o Excaliburu není. ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Vyznavači artušovské legendy se možná budou zlobit kvůli nemalému množství změn, příznivci fantasy by se mohli cítit dotčeni infantilitou zavánějícími novotami v podobě skřítků a skřetů, milovníci pohádek by mohli protestovat proti drastičnosti a i já, počítající se ke všem třem skupinám, si postesknu nad bezprecedentním odcizením Avalonu starému britskému náboženství (vlastně precedentním, grálu se vedlo dost podobně), tradičně nesympatickou Guineverou v podání mně tradičně nesympatické Leny Headey, kterážto ve mně coby královna vší Británie budila ještě větší odpor než jako královna jistého řeckého města, a několika hluchými okamžiky... ale když ona je to tak skvostná pohádka s moudrými čaroději, dobrými i zlými vílami, gryfy a draky pro dětskou a dětinskou duši, uchu lahodící hudbou Trevora Jonese pro estetickou duši, příběhem pro romantickou duši, Samem Neillem a Rutgerem Hauerem pro ženskou duši, Mirandou, Helenou a Isabellou pro mužskou duši a koncem pro citlivou duši, že Merlin ani nepotřebuje kouzelnou moc k tomu, aby mě očaroval. My dva jsme se neviděli ani poprvé, ani naposled, mistře čaroději... ()

Sigurd 

všechny recenze uživatele

Merlin je asi po Excaliburu nejlepší zpracování artušovského eposu. (nepočítaje Monty Pythonti jsou samozřejmě úplně nejlepší! :-) A to prosím mluvíme o televizním filmu! Některé neduhy se mu nevyhnuly (na bitvách se přeci jen nedostatek peněz trochu promítl), ale je natočen s láskou k předloze a nechybí mu originální náhled. Merlin vypráví příběh svého dlouhého života. Života protkaného s osudy mnoha jiných postav známých z legendy. Života stráveného ve světě, který už nikdy neměl být jako dřív. Film, ač hodně pohádkový, se snaží o realismus pokud jde o kostýmy a výpravu. Příjemnou součástí je pak záplava počítačových a kamerových triků. Jistě dnes (2006) už jsou některé poněkud zastaralé, ale přesto mají své kouzlo a ve své době byly docela inovátorské. Herecké výkony vesměs zdařilé. A Trevor Jones (Excalibur) se opět postaral o krásnou hudbu. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (13)

  • Martin Short soutěžil o cenu Golden Satellite v kategorii nejlepší herec ve vedlejší roli. (Terva)
  • Lynn Kressel soutěžil o cenu Artois v kategorii nejlepší casting. (Terva)

Reklama

Reklama