Reklama

Reklama

Vražda na úrovni

  • Velká Británie Murder by Decree (více)
Trailer

Sherlock Holmes na stopě Jacka Rozparovače. Londýn, druhá polovina 19. století. Sherlock Holmes a jeho nerozlučný přítel dr. Watson pátrají po pachateli série bestiálních vražd prostitutek v chudinské čtvrti Whitechapel, jehož šokovaná veřejnost pokřtila na Jacka Rozparovače. Ani geniální detektiv však na počátku případu netuší, do jak vysokých kruhů jej nakonec zavede... Britsko-kanadský film, natočený podle literární předlohy Johna Lloyda a Elvyna Jonese, je realizován jako stylizovaná podívaná, zdůrazňující ponurou atmosféru Londýna na konci 19. století a sázející především na plejádu známých hereckých tváří. Sherlocka Holmese ztvárnil Christopher Plummer, dr. Watsona James Mason, v úloze intrikánského detektiva Foxborougha uvidíme Davida Hemmingse a s postavou poněkud výstředního jasnovidce Leese si osobitě poradil Donald Sutherland. Režisér Bob Clark proslul jako tvůrce jednoho z prvních slasherů v dějinách kinematografie, filmu Černé Vánoce (Black Christmas, 1974). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (123)

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Tenhle kousek už zastaral. Většina se odehrává v evidentně chudém či nepřesvědčivém ateliérovém prostředí, lidé hodně řvou a noří se londýnské mlhy tak tajemné, že by se jí za neuvěřitelnost vysmál i rybník Brčálník. Skáče se v ději, jindy jsou zase některé scény nadbytečně natahované. Chybí nadhled a šarm. SHRNUTÍ: Slabší verze Rozparovače a Sherlock, co patří do archivu. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Vynikající thriller, ve kterém herecky exceluje Christopher Plummer coby představitel nejslavnějšího detektiva v dějinách, jenž na svou obranu žádnou střelnou zbraň nepotřebuje. I když hlavní roli si tu pro sebe zabraly špinavé a děsivé ulice nočního Londýna zahalené tak hustou mlhou, že už od úvodních záběru mě začal šimrat mráz na zádech. Tempo možná místy trochu polevovalo, ale dou Holmes-Watson bylo opravdu nesmírně sympatické, atmosféra pěkně mrazivá a Bob Clark se za svůj příspěvek do dlouhé řady filmových adaptací podle mistra Doyla nemusí vůbec stydět. ()

Reklama

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Kdysi v dětském věku ještě před revolucí spatřen začátek v nočních hodinách v TV. Noční neosvětlené uličky, pohled očima vraha a jeho vnitřní hlas "Teď" a první oběť padá k zemi. To je v podstatě všechno, co si pamatuju, maminka sama vyklepaná strachy mě záhy zahnala do postele. Noční můry jsem měl ještě dlouho a teď bych se s tím chtěl poprat znovu, žel nevím, že by to za posledních cca 10 let někde běželo. Kéž to vyjde na DVD. Update: 20.2.2016 nám televize přinesla tento film v příhodných nočních hodinách, mohl jsem proto porovnat záblesky z dětské paměti s viděným dílem. Nu, viděl jsem to rád, i když spíš než strach už budí film takovou nostalgii a vzdor obsahu i jistý nádech romantického dobrodružství odehrávajícího se v potemnělých křivolakých uličkách viktoriánského Londýna. Plummer a Mason jsou brilantní a Watson je tu zase jednou za víc než jen naivního přihrávače, daleko více tvoří sympatický sehraný tým. K atmosféře přidává i to, že film se vyhýbá krvavým detailům, ale chytře je divákovi naznačuje např. v podobě záběrů na tváře pachatelů skrz okno. A navíc jsem si užil krásný starý dabing, pastva pro uši. Kolegyně elizabeth_ba zmiňuje film s Michaelem Cainem, docela rád bych si ho také zase zopakoval. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Velmi dobře zahraná i ztvárněná variace na další případ Sherlocka Holmese. Ani tento slovutný detektiv totiž nemůže být nevtažen do pátrání po vrahovi nazývaném Jack Rozparovač. Jenže z původního zájmu o případ je Holmes vtažen do vysoké hry, ve které on sám hraje nemalou roli. Film je velmi zajímavý jak z hlediska výpravy (báječná stylizace starého Londýna), kamery (báječné záběry kamery z pohledu hrdiny) i obsazení (Christopher Plummer je velmi dobrým Sherlockem). Snímek se povedl a udržel si napětí i na konci, kdy divák čeká na vysvětlení jak to vlastně všechno bylo. Hudba: Carl Zittrer & Paul Zaza ()

mahler 

všechny recenze uživatele

... vražda výnosem ... Zdařilý thriller který mě za mlada spolehlivě děsil - dnes už bych jen zalitoval že v něm nevidím více z řádění Jacka Rozparovače a nedozvím se více podrobností o případu. Notoricky známé události a postavy jsou do děje nenásilně zakomponovány a film se nesnaží vnutit že takhle přesně se to muselo tehdy stát, ale nabízí jedno z mnoha vysvětlení. Škoda že dnes už filmaři neumí dát Londýnu tak dusnou atmosféru jakou zde oplývaly uličky East Endu ve kterých se projíždí hororový kočár s ďábelským vozkou a ještě ďábelštějším pasažérem. Viděl jsem film v originále a musím říct že Christopher Plummer má skutečně krásný hlas, navíc je to jediný herec který mi kdy ukázal Holmese jako opravdového člověka (navíc ho zde vidíme plakat) a spolu s Jamesem Masonem jsou pro mě nejdokonalejším Sherlockem a Watsonem které jsem kdy ve filmu viděl. U mě za plný počet - toto téma i styl jsou můj šálek čaje, objektivně by to bylo za ****. PS: Není to poprvé co se Holmes s Rozparovačem střetl. Na podobné téma je film Studie strachu ()

Galerie (63)

Zajímavosti (13)

  • Podle režiséra Clarka, se Plummer jednou vrátil z oběda opilý, ale scénu odehrál, aniž by to bylo poznat. (Kulmon)
  • Bob Clark zkoumal, zda slovo "prd" existovalo v roce 1888. Existovalo. (Kulmon)
  • Peter O'Toole byl původně obsazen jako Holmes a Laurence Olivier jako Watson. Ale v minulosti jim to spolu herecky neklapalo, proto se od tohoto záměru ustoupilo. (Kulmon)

Související novinky

Zemřel Christopher Plummer

Zemřel Christopher Plummer

05.02.2021

Z Ameriky přichází velmi smutná zpráva. Dnes ráno ve svém domě v Connecticutu zemřel legendární kanadský herec a držitel Zlatého glóbu i Ceny akademie, Christopher Plummer. Populárnímu tvůrci známému… (více)

Reklama

Reklama