Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Král Štěpán je maďarským národním světcem. Rocková opera o jeho životě vychází z nejstarších legend a zobrazuje příchod křesťanství do Uher a Štěpánův nástup k vládě. Král nemá jednoduchou situaci. Musí se vypořádat s odbojným knížetem Koppányem, který má velkou podporu lidu, protože bojuje za staré tradice a původní náboženství. To vše doplňuje povedená rocková hudba vycházející z domácích maďarských tradic a nápaditá výprava exteriéru. (YSantiago)

(více)

Recenze (10)

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Tančí se, zpívá se, 80. léta maďarského rock-popu a děj se nepohne z jediného místa. Opravdu bizarní produkt maďarských 80. let. Prvních deset minut jsem se smál, potom už jenom usmíval a od prostředku filmu, jsem už zíval nad neustálým stereotypem. Maďarská legenda převyprávěna skrz muzikál je veselá a rozjuchaná, ale hravosti a originality aby se člověk nahledal. Ovšem pro všechny fanoušky populární maďarské hudby nedocenitelný skvost. ()

pm 

všechny recenze uživatele

Hudebně v zásadě bomba. Do opery chodím, rock poslouchám. Chtěla jsem to vidět, a jsem vážně nadšená. Škoda, že jsem film neznala v době vzniku, zajímalo by mně, jak bych reagovala tehdy, ale jistě by si mi fyzicky nelíbili hlavní představitelé, což platí i dnes. Ano, jsem povrchní. Vůbec jsem netušila, že Maďaři mají rockovou hudbu, jejich hudební scénu pravda nesleduji. Spolu s filmem „Paní Eskymačka mrzne“ a obecně s filmy skladatele Mihályho Víga hudebně nejzajímavější maďarský film, který jsem kdy viděla. Pro mne je ale zajímavé „Krále Štěpána“ sledovat právě v kontextu doby vzniku: živě si pamatuji všechny hudební filmy, co šly tehdá v našich kinech i mé dojmy z nich… v tom roce jsem měla první desky Queen a Bowieho, které hudebně nějakým způsobem pořád můžu, takže jsem přesvědčená, že by mne film zaujal už tenkrát, kdy českou hudební scénu nejen v kinech reprezentovaly skoro samé břečky. Každopádně: už znám i tv divadelní záznam Krále Štěpána z 90. let: taky dobré, stejná nálada. ()

Reklama

nmarca 

všechny recenze uživatele

První vzpomínka: brněnský filmový klub, rok 1985, zjevení, kdy v hávu pop-rockové hudby, obohacené o prvky folklóru, v Jancsóovských skupinových scénách, se odehrává nevídaný příběh. Na plátně se nezakrytě objeví kříž jako symbol vítězství, otevřeně se mluví (nebo spíš zpívá) o křesťanství, středověký světec je kladnou postavou. Představa, že by u nás někdo napsal takový kus třeba o svatém Václavovi. Nemyslitelné! Druhá vzpomínka: 20. srpen 1987 v Budapešti, oslavy Dne ústavy, což je kryptogram pro svátek svatého Štěpána. Ohňostroj nad Dunajem v zeleno-bílo-červené za zvuků hudby z populární rockové opery. Závidím Maďarům jejich národní hrdost. Třetí a nejnovější zážitek: Setkání s maďarským nacionalismem, nekritickým vyvyšováním malého národa nad všechny ostatní. Ale … stejně jim závidím z našeho malého českého poraženectví! PS. Ano, ty bílé ponožky byly skutečně považovány za „cool“oděv! ()

BOURQUE 

všechny recenze uživatele

Rocková opera o živote kráľa Štefana, jedného z najvýznamnejších a najväčších kráľov Maďarov. Rocková opera a všetko čo k tomu patrí: veľmi dobre napísaný text, veľmi dobre nakomponovaná a zahraná hudba, skvelé speváci/speváčky. P.S.: Jak stará tak aj nová verzia (spojenie starých idolov s mladými titánmi) stojí za to. Osobné hodnotenie: 81% (****) ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Boldizsár Miklós | Hudba: Szörényi Levente | Texty: Bródy János || To, čo znamená pre Čechov sv. Václav, to je pre maĎarov kráľ Štefan (István), alebo pre katolíkov Ježíš Kristus. Ako urobil A.L.Webber svetový kult z Jesus Christ Superstar, tak urobil Szörényi legendu z rockovej opery István, a király v maĎarsku. Niektoré pesníčky by obstáli z hudobno-textovej stránky aj na svetových doskách, ako celok je to dielo vysoko nadpriemerné. Dodnes najlepšia maĎarská rocková opera. Jeden duet z neho spievavame aj s otcom. :) ()

Zajímavosti (1)

  • Film vznikl pod vědeckým dohledem György Györffyho, soudobé špičky v oboru uherských středověkých dějin. (YSantiago)

Reklama

Reklama