Reklama

Reklama

Biliárový král

  • Československo Hazardní hráč (více)
Trailer

Vyhrát dokáže jen ten, kdo si dovede poručit... „Rychlý“ Eddie Felson (P. Newman) je ostřílený profesionál poolu, který spolu s parťákem Charliem (M. McCormick) denně obráží zakouřené kulečníkové herny, aby obral o peníze nezkušené hráče, kteří se s ním nechají bláhově vtáhnout do hry. Jednoho dne ale Eddie při své aroganci vyzve neporaženého krále Minnesotu (J. Gleason). Z několikahodinové přehlídky výtečných šťouchů se nakonec stane zkouška charakterů, v níž Eddie selže. Sražen na kolena nachází útěchu u své nové lásky Sarah Packardové (P. Laurieová), s níž sdílejí podobně rozervaný osud spolu se slabostí k alkoholu. Příčí se jí však prostředí a lidé mezi kterými se pohybuje. To vrcholí, když mu další klamání v herně přivodí zlámané palce a Sarah se o něj musí starat. I přesto ale Eddie nemyslí na nic jiného než znovu vyzvat Minnesotu. Na odvetu bude ale potřebovat nemalé peníze… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (156)

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Tohle je přesně film, po kterém bych rád strávil zbytek směny u toho velkého kulečníkového stolu, co tu máme. Paul Newman je prostě frajer, který se pro takovéhle role narodil. Ledabyle proplouvá svou hrou a i přes pomalejší tempo a poměrně dlouhou časovou stopu ani chvilku nenudí. Což mě mile překvapilo. Cigárko, whisky a pěkná ženská k tomu neodmyslitelně patří. Na jeho kulečníkové hry je radost se dívat. A určitě budu muset kouknou i na volné pokračování. Když to alespoň trochu zavání sportem, v jakékoliv podobě, tak nemůžu odolat. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Výborná hudba i čb kamera, a skvělý Geroge C. Scott, jehož pohledy vyhrávají víc než zápas, ale chatrný děj a vyloženě vytlučená storka s Eddieho milou mají za následek, že pozitivněji vnímám Barvu peněz. I když jedno se Newmanovi musí nechat, jeho hráč je skutečným gamblerem, o tom se Tomovi C. ani nesní. ()

Reklama

Thewho18 

všechny recenze uživatele

Biliárového krále jsem viděl už hodně dávno a natrvalo mě zůstal v paměti. Když jsem si ho ted znovu pustil, už vím proč. Bezpochyby jeden z nejlepších Newmanových filmů, proti kterému je Barva peněz slaboučkým odvarem. Milostná zápletka je tady tím nejopravdovějším a nejsilnějším tématem, bez kterého by poolový maraton nestál za pozornost. Jako u většiny Newmanových příběhů se před námi rozehrává překrásné drama o lidských charakterech, které mě vždy tvrdě zasáhne. Brilantní ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Excelentní výkony budoucích hvězd Newmana, Scotta a Laurieové. Filmu samotnému už trochu ublížil zub času, ne snad na kvalitě děje, ale spíše na kvalitě nahrávky. Jsou zde k vidění úžasné šťouchy. Závěrečná Newmanova hra je famózní, nejde mu snad ani tak o porážku Minnesotty, ale o porážku svého dosavadního zpackaného života. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Ryzí herecký film a solidní zkouška charakterů. Zároveň kus, který Paulu Newmanovi poskytl naprosto ideální roli, a proto mu věnoval svou plnou pozornost. A vlastně (s přivřením obou očí) předznamenal, že když si o nějaký ten pátek později (dobře, trvalo to osm let) založil vlastní produkční společnost First Artists, protože chtěl dělat „jiné“ filmy, upoutal tím, že se jeho práce zabývala choulostivými a poměrně neobvyklými tématy. Ústřední hrdinka je tu totiž za notorickou lhářku, řeší se tu sexualita, závislost na alkoholu. Dramatická (vztahová) část filmu nicméně místy s méně vydařenými pasážemi a výtkami. Newman se pod vedením profíka naučil obstojně hrát, mnohé komplikované údery odehrál sám. Výsledek nabídne skvělé herecké výkony, výborný střih a využívá ostré kontrasty černé a bílé, kdy solidně zachycuje potemnělou atmosféru kulečníkových heren. ()

Galerie (77)

Zajímavosti (19)

  • Paul Newman (Eddie) před obdržením scénáře k filmu kulečník nehrál, ale protože byl projektem nadšen a o roli stál, nechal si kulečníkový stůl přivést domů a celé dlouhé týdny se na roli připravoval. (sator)
  • Paul Newman (Eddie Felson) súhlasil s natáčaním, aj keď si prečítal len polovicu scenára. Veril totiž, že to bude úspešný projekt. (shimik77)
  • Slova, která Sarah napíše na zrcadlo jsou "perverted", "twisted" a "crippled". (Kulmon)

Reklama

Reklama