Reklama

Reklama

Biliárový král

  • Československo Hazardní hráč (více)
Trailer

Vyhrát dokáže jen ten, kdo si dovede poručit... „Rychlý“ Eddie Felson (P. Newman) je ostřílený profesionál poolu, který spolu s parťákem Charliem (M. McCormick) denně obráží zakouřené kulečníkové herny, aby obral o peníze nezkušené hráče, kteří se s ním nechají bláhově vtáhnout do hry. Jednoho dne ale Eddie při své aroganci vyzve neporaženého krále Minnesotu (J. Gleason). Z několikahodinové přehlídky výtečných šťouchů se nakonec stane zkouška charakterů, v níž Eddie selže. Sražen na kolena nachází útěchu u své nové lásky Sarah Packardové (P. Laurieová), s níž sdílejí podobně rozervaný osud spolu se slabostí k alkoholu. Příčí se jí však prostředí a lidé mezi kterými se pohybuje. To vrcholí, když mu další klamání v herně přivodí zlámané palce a Sarah se o něj musí starat. I přesto ale Eddie nemyslí na nic jiného než znovu vyzvat Minnesotu. Na odvetu bude ale potřebovat nemalé peníze… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (155)

Radyo 

všechny recenze uživatele

Excelentní výkony budoucích hvězd Newmana, Scotta a Laurieové. Filmu samotnému už trochu ublížil zub času, ne snad na kvalitě děje, ale spíše na kvalitě nahrávky. Jsou zde k vidění úžasné šťouchy. Závěrečná Newmanova hra je famózní, nejde mu snad ani tak o porážku Minnesotty, ale o porážku svého dosavadního zpackaného života. ()

Shaqualyck 

všechny recenze uživatele

Jóóó, zrádná kulébrová poezie v permanentně zahuleným doupěti, kde smrdí chlast a v poledne to tam vypadá úplně stejně jako v deset večer. A uprostřed toho náladovej frajer, co má rád kulec i prachy, ale ze všeho nejvíc pocit být nejlepší. V jednu chvíli mu fandíte jak o život a za pár minut si říkáte, proč to ten vůl sakra dělá. Když tuhle roli správně obsadíte, můžete kolem toho zvláštního týpka postavit setsakra dobrý film. A Paul Newman tyhle ambivalentní persony uměl vskutku precizně. Ta sladká tečka na konci pak doslova hořkne na jazyku, když si člověk uvědomí, kolik toho musel tenhle nevyzpytatelný "Král tága" ztratit, aby nakonec našel sám sebe. ()

Reklama

Radiq 

všechny recenze uživatele

"Nice guys finish last." Nejdřív jsem viděl Barvu peněz a až pak tohle, takže jsem byl zvědavej, co bylo tak zásadního, že Eddie Felson pak na 25 let nechal hraní poolu. No ale trošilililínku jsem pak tušil a předvídal, ale to nevadí. Líbilo se mi to totiž víc (a na příklad to, že tady hrál mladý ucho Newman a ne nějakej Cruise, už jenom to je plus). Už jenom kvůli tomu, že se tam tak sympaticky trošku moc chlastá. To je snad jediná další věc, kterou Eddie umí - hrát kulečník a chlastat. Jinak je to docela sviňák a svoji alkoholicky notorickou lásku Sarah někdy dost sjíždí a chová se k ní hnusně. A mimochodem Sarah je moc dobře napsaná postava. On se tak chová vlastně ke všem - k číšníkům, k obsluze na toaletách, k ostatním hráčům. Ale na druhou stranu si říkám, že tenkrát to bylo možná i normální. Každopádně i když to byl hajzl, s Paulem Newmanem to byl charismatickej hajzl. Piper Laurie taky docela hezká, na svou dobu a na to, že hraje notorku. A George C. Scott, obzvlášť ve slunečních brýlích, je taky nezapomenutelnej bouchač. Jinak docela chápu, že Martin Scorsese si vybral udělat pokračování právě tohoto filmu, protože z něj čiší podobná atmosféra, jak z jeho dřívějších kousků. A to zakončení, kdy si Eddie uvědomí, že jsou důležitější věci, poslední věta: "Fat man, you shoot a great game of pool."... ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Mladý Paul Newman ve své další nezapomenutelné roli biliárového hráče Eddiho Felsena. Ve filmu, ale samozřejmě nejde v první řadě o kulečník..... Robert Rossen nás provádí cestou hráče, který se dokáže změnit tak, že se z něj stane neporazitelný a jeho největší rival si proti němu v závěrečné hře ani neškrtne. Velmi působivý příběh, který dokáže diváka strhnout i po 45 letech. Paul Newman si o čtvrtstoletí déle zahrál po boku Toma Cruise ve volném pokračování Barva peněz, kterou zrežíroval Martin Scorsese. Jeden u nejlepších snímků z oblasti sportu. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Kto biliard nikdy nehral alebo sa mu vobec nerozumie, moze byt tento film utrpenim, asi ako pre uzivatelku Madison. Ak vas bude skor zaujimat to, o aku sumu hra Paul Newman a ci to vyhra alebo prehra, tak moze byt film i celkom zaujimavy, ale postava Paula Newmana mi tu liezla na nervy, pretoze to s rizikom hry az moc prehanal. Newman si nominaciu na Oscara urcite zasluzil, ale ako nominacia na Oscara za najlepsi film roka je pre mna skor zahadou, pretoze aj ta jazzova hudba ma skor uspavala k smrti. Podobne bol na tom aj remake Scorseseho FARBY PENAZI (1986), kde si po boku Paula Newmana tentokrat zahral Tom Cruise, len za tu ulohu dostal Paul Newman v roku 1987 Oscara za hlavnu ulohu. Ale vratim sa k tomuto filmu. Billiarovy kral ziskal dvoch Oscarov za kameru a vypravu a mal 7 nominacii, kde dominovali herecke kategorie: Paul Newman za hlavnu ulohu, George C. Scott a Jackie Gleason za vedlajsie muzske ulohy a herecka Piper Laurie za hlavnu ulohu, dalej i reziser Robert Rossen, kategoria najlepsi film a adaptovany scenar. Avsak Oscara dostal ako najlepsi film roka 1961 muzikal WEST SIDE STORY, dalej reziseri za spomenuty muzikal Robert Wise a Jerome Robbins, Paulu Newmanovi v hlavnej ulohe vyfukol Oscara Maximillian Schell za dramu NORIMBERSKY PROCES (1961), dalej väcsie stastie ako herci vo vedlajsej ulohe Jackie Gleason a George C. Scott mal George Chakiris za muzikal WEST SIDE STORY a v kategorii herecka v hlavnej ulohe sa mohla z Oscara tesit Sophia Loren za vojnovu dramu HORALKA (1960)... 09.09.2010 _________ Paul Newman - (Eddie Felson) +++ Jackie Gleason - (Minnesota Fats) +++ Piper Laurie - (Sarah Packard) +++ George C. Scott - (Bert Gordon) +++ Myron McCormick - (Charlie Burns) +++ Murray Hamilton - (Findley) +++ Michael Constantine - (Big John) +++ Hudba: Kenyon Hopkins +++ Nemecka Cinema - 100% ()

Galerie (77)

Zajímavosti (19)

  • Všechny údery jsou ve filmu skutečně provedeny Paulem Newmanem a Jackie Gleasonem vyjma jednoho, který provedl Willie Mosconi. Newman také chodil na lekce kulečníku právě k Mosconimu. (Kulmon)
  • Filmový debut Williama Diella. (Kulmon)
  • V rebríčku 10 najlepších športových filmov Amerického Filmového Inštitútu z júna 2008 sa Hazardný hráč nachádza na 6. mieste. (Georgei)

Reklama

Reklama