Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Život světoznámého newyorského malíře Jacksona Pollocka nebyl vždy plný úspěchů a ocenění. Jeho násilnický a radikální styl tvorby mnohé odrazoval, Pollockovo nové umění bylo považováno za obskurní, své obdivovatele si hledalo jen postupně. A autor na tom nebyl o nic lépe. Kromě zápasu s míněním veřejnosti totiž sváděl mnohem těžší, vnitřní bitvy, v nichž vyhrávají jen ti nejsilnější. Mezi ně však Pollock nepatřil. Osobní démoni, tolik přínosní pro jeho tvorbu, ho postupně sžírali a nedopřáli mu odpočinku...dokud nezvítězili. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (141)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Velká škoda Oscara pro Harrise. Malíře, jehož genialita a šílenství se povážlivě kamarádily, který si prostě vyboural příčku, když rozměr místnosti byl menší než jeho představa, a jehož děsy a běsy byly součástí těch prazvláštních obrazů, hrál tento Ed Harris s obrovským zaujetím a myslím, že i s upřímným obdivem k originálu. ()

korndaddy 

všechny recenze uživatele

Ed Harris, jenž se ujal režie i hlavní role vše zvládnul na výbornou. Příběh Jacksona Pollocka v boji o příznivce nového stylu umění a v boji se svými osobními démoni se mimořádně povedl a já ani na chvíli nelitoval, že sem dal Pollockovi přednost před Nelítostným soubojem(na nově). Především výkon obou hlavních herců mě dostával a jsem rád, že alespoň jedním Oscarem byl oceněn. Alkohol a umění. Bez toho to snad ani nejde. ()

Reklama

Vančura 

všechny recenze uživatele

Ačkoli životopisné filmy nemusím, "Pollock" má své kvality, z nichž ta největší se jmenuje Ed Harris. Chlapík vzhledově podobný Pollockovi si tímto filmem bezesporu splnil svůj velký sen a to se cení. "Pollock" mi v mnohém připomněl jiný životopisný snímek s rovněž lakonickým názvem "Capote" v režii Bennetta Millera z r. 2005. Herectví Eda Harrise i Philipa Seymoura Hoffmana má k sobě v těchto filmech blízko, oba hrají velmi uměřeně bez velkých gest postavu, se kterou se dokonale ztotožnili a které typově odpovídají. Capote i Pollock zápasili s alkoholem a oba se stali ještě za života legendami. Všem zájemcům o život Jacksona Pollocka lze tento film jen doporučit, ve dvou hodinách stihne seznámit s nejdůležitějšími momenty života tohoto slavného představitele abstraktního expresionismu, včetně jeho tragického konce. ()

sona123 

všechny recenze uživatele

Velký obdiv pro Eda Harrise, který k mému překvapení film i zrežíroval a produkoval. Doposud si ho nejvýrazněji pamatuji ze Skály, ale tady ukázal, že je to Pan Herec. Byl dokonalý ve všech polohách, jako soustředěný, skromný umělec i jako ožrala a šílenec, který neukočíruje své běsy a přetlaky. Byl nádherný. Jsem barbar, takže malíře Pollocka jsem neznala a jsem ráda za tohle seznámení, už přemýšlím, jak by se mi jeho díla hodila do pokoje nebo do pracovny. Originály ne, bohužel :-), dočetla jsem se, že před pár lety se jeden z Pollockových obrazů stal vůbec nejdražším na světě. Páni! Ty malby jsou mnohdy fascinující. A i ve filmu byly některé záběry jako obrazy, nebylo jich moc, ale dokonale dokreslovaly celkovou kompozici. Moc se mi to líbilo. Uživatel gaudulin píše, že film si nemůže příliš užít někdo, kdo nefandí životopisným filmům nebo třeba Harrisovi a já nesouhlasím. Životopisné filmy mám ráda, většinou jsou dobré, ale není to můj neoblíbenější žánr (a vlastně nevím, který žánr je. Asi pořádné drama) a Harris je jako chlap krásný, ale ve výčtu mých nejoblíbenějších by se neobjevil. A přesto mě film ani na vteřinu nenudil, právě naopak. Už dlouho jsem neviděla nic tak poutavého, stoprocentního, citlivého a kompaktního. Prostě nádhera. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Vyborne vzdani holdu Jacksonu Pollockovi. Jako snad kazdy genialni malir i Pollock bojoval predevsim sam se sebou a vuci okoli byl dost podivinsky, ostatne takovi lide me vzdy pritahovali. Ed Harris se role umelce ujal se cti a vlastne celemu filmu neni moc co vytknout. Skvele byly i zabery na Pollockova dila ci jeho samotnou malbu. V mych ocich jsem videl nadherny film o neobycejnem cloveku a umeni, ktere me vzdy vzrusovalo. Sam jsem v detstvi a mladi hodne maloval, a nebyt postizen tvurci krizi jiz v ranem veku, kdo vi, zda by v roce 2086 nekdo o mne taky nenatocil film:-)! ()

Galerie (25)

Zajímavosti (3)

  • Natáčení trvalo pouze 50 dnů s šestitýdenní pauzou. Ta nastala proto, aby Ed Harris mohl mít v závěru snímku svoje vlastní pravé vousy a aby mohl být o 14 kg těžší. (Vrata88)
  • Ed Harris ve filmu obrazy sám maloval. (Vrata88)

Reklama

Reklama