Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Život světoznámého newyorského malíře Jacksona Pollocka nebyl vždy plný úspěchů a ocenění. Jeho násilnický a radikální styl tvorby mnohé odrazoval, Pollockovo nové umění bylo považováno za obskurní, své obdivovatele si hledalo jen postupně. A autor na tom nebyl o nic lépe. Kromě zápasu s míněním veřejnosti totiž sváděl mnohem těžší, vnitřní bitvy, v nichž vyhrávají jen ti nejsilnější. Mezi ně však Pollock nepatřil. Osobní démoni, tolik přínosní pro jeho tvorbu, ho postupně sžírali a nedopřáli mu odpočinku...dokud nezvítězili. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (141)

sona123 

všechny recenze uživatele

Velký obdiv pro Eda Harrise, který k mému překvapení film i zrežíroval a produkoval. Doposud si ho nejvýrazněji pamatuji ze Skály, ale tady ukázal, že je to Pan Herec. Byl dokonalý ve všech polohách, jako soustředěný, skromný umělec i jako ožrala a šílenec, který neukočíruje své běsy a přetlaky. Byl nádherný. Jsem barbar, takže malíře Pollocka jsem neznala a jsem ráda za tohle seznámení, už přemýšlím, jak by se mi jeho díla hodila do pokoje nebo do pracovny. Originály ne, bohužel :-), dočetla jsem se, že před pár lety se jeden z Pollockových obrazů stal vůbec nejdražším na světě. Páni! Ty malby jsou mnohdy fascinující. A i ve filmu byly některé záběry jako obrazy, nebylo jich moc, ale dokonale dokreslovaly celkovou kompozici. Moc se mi to líbilo. Uživatel gaudulin píše, že film si nemůže příliš užít někdo, kdo nefandí životopisným filmům nebo třeba Harrisovi a já nesouhlasím. Životopisné filmy mám ráda, většinou jsou dobré, ale není to můj neoblíbenější žánr (a vlastně nevím, který žánr je. Asi pořádné drama) a Harris je jako chlap krásný, ale ve výčtu mých nejoblíbenějších by se neobjevil. A přesto mě film ani na vteřinu nenudil, právě naopak. Už dlouho jsem neviděla nic tak poutavého, stoprocentního, citlivého a kompaktního. Prostě nádhera. ()

tron 

všechny recenze uživatele

V POLLOCKOVI exceluje Ed Harris (zároveň režisér filmu), Marcia Gay Hardenová - a obrazy. Možnože to mohlo byť troška kratšie a existencii niektorých drobností som nechápal (Val Kilmer?), ale príbeh je už silný, pretože Jackson Pollock bol zaujímavá, originálna osobnosť, ktorá, ako mnohí vynikajúci umelci, totálne (z)ničila svoje okolie. O sebe nehovoriac. Viac na mojom ex-blogu: http://ivokucera.blog.sme.sk/c/160596/Pollock-80.html ()

Reklama

classic 

všechny recenze uživatele

Mohlo to byť veru i viac prepracovanejšie (pôsobivejšie), lebo poznám viacero lepších, aj oslnivejších, režisérskych debutov, ktoré ma normálne priklincovali do sedačky, čo sa bohužiaľ o Edovi Harrisovi až tak povedať nedá, že to v skutočnosti nie je vôbec žiadny filmový nepodarok... ! _Nakrútil akýsi umelecký snímok, skladajúci hold a poctu - americkému maliarovi-Jacksonovi Pollockovi, žijúci a pôsobiaci v 20. storočí, kde o jeho všetkých vzostupoch a pádoch (jeho najväčší démon bol alkohol), nakrúca režirujúci herec v štýle deväť ročnej, snímanej retrospektívy, keď sa Pollock nakoniec natiahne až do 15-16 ročného, časového intervalu. Harrisov protagonista je asi najsvetlejším článkom celého „filmového diela” , pretože mu vtisol nielen svoju fyziognómiu, ale aj neuveriteľné herecké stvárnenie, ktoré taktiež vkusne dopĺňa i Marcia Gay Harden v úlohe jeho realistickej manželky-Lee Krasner. Obidvaja sú si rovnocennými partnermi, t.j. h. výkony v ich podaní sú dostatočne strhujúce, za čo si “Hardenka” samozrejme odnáša „zlatého plešivca” . Pre zmenu, ako najtemnejší (najslabší) článok považujem definitívne, jednoznačne a 1000%. = nepríliš kvalitnú „montáž” , na ktorú som si nemohol skrátka nikdy poriadne zvyknúť, čiže, pozitívne sa na ňu naladiť, lebo ma neustále vyrušovala svojou nepedantskou robotou... A ani nemôžem taktiež povedať, že by som bol extra spokojný s výsledným imigom... PS: tieto tri hviezdičky som udelil predovšetkým za : 1. v prvom rade-samotnú tému. 2. Harris. 3. Harden. PS: Jennifer som si ani poriadne nevychutnal, a to ani nehovoriac o tatkovi Kevina McCallistera s frontmanom skupiny The Doors (Jimom Morrisonom), tak títo dvaja páni majú hriešne málo hereckého priestoru, ukázať, akí sú dobrí..., čo je ďalšie - . ()

janeke 

všechny recenze uživatele

Harris to urobil parádne. Vynechal patetické ospevovanie Pollockovej údajnej geniality a pekne ukázal, že celý vynález abstraktného expresionizmu bola vlastne len maliarova neuróza výdatne nalievaná alkoholom a výborný nápad ako zaujať Peggy a vopchať sa tak do jej zbierky abstrakcionistických podivínov. Výborná bola Marcia Gay Harden (ako vlastne vo všetkých jej rolách) a skladby Jeffa Beala miestami spôsobovali náhlu chuť ísť niečo namaľovať... Miestami bol film strašne pomalý, tak preto "iba" štyri hviezdičky. ()

aLPaC 

všechny recenze uživatele

Přiznávám, že jsem na to kouknul kvůli Edu Harrisovi. Ten předvedl naprosto skvělý výkon, takže si můžu odmáznout další čárku v jeho filmografii. Marcia také výborná, jenže jí nemám rád. Film sám o sobě mě tolik nezaujal, zkrátka malířství mi nic moc neříká. Nechci vypadat jako nějaký nevzdělanec, ale nechápu, jak ti snobáci mohou utrácet tak obrovské částky za nějaké obrazy. Jinak postava Jacksona Pollocka mi byla dost nesympatická. Nevím, jestli to byl geniální umělec, ale hlavně to byl (soudím pouze podle filmu) ožrala, blázen a parchant, kterej se zajímal jen sám o sebe a své obrazy. Nějaký keci o démonech a podobných nesmyslech na mě neplatí. Kdyby to horník nebo zedník, tak jím každý pohrdá, jenže když je to "velký umělec", tak ho každý lituje. Já ne. Navíc se z něj vyklubal i vrah. Pro mě to byl kretén! Omlouvám se za výrazivo, ale nemám rád, když se slavným osobám odpouští jejich chování jen kvůli tomu, kdo jsou a byli. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (3)

  • Ed Harris ve filmu obrazy sám maloval. (Vrata88)
  • Natáčení trvalo pouze 50 dnů s šestitýdenní pauzou. Ta nastala proto, aby Ed Harris mohl mít v závěru snímku svoje vlastní pravé vousy a aby mohl být o 14 kg těžší. (Vrata88)

Reklama

Reklama