Reklama

Reklama

Orka zabiják

  • USA Orca: Killer Whale (více)
Trailer

Obsahy(1)

Vraždiaca veľryba je jedno z najinteligentnejších živočíchov na svete. Podobne ako ľudia má jedného druha a ak mu človek ublíži, kosatka si to zapamätá a je viac jako isté, že sa bude chcieť pomstiť. Kapitán Nolah (Richard Harris) má na svedomí veľrybiu samičku aj s očakávaným prírastkom. Mŕtvu kosatku vyplaví more na breh a Rachel (Charlotte Ramplingová) i ďalší ľudia Nolana upozorňujú, že ho čaká odplata. A skutočne nahnevaná veľryba sa často ukazuje pri brehu, aby neskôr zničila ukotvenú loď a jasne dala najavo, že to nie je koniec. Aj Nolan si při pohľade na jej vytŕčajúcu plutvu začína uvedomovať, že kosatka ho bude hľadať, číhať, loviť a prenasledovať nemilosrdne a neľútostne s jedinou myšlienkou odplaty krížom cez moria, nehľadiac na čas ani na rôzne prekážky. Má Nolan šancu zbaviť sa večného prenasledovania tým, že odstráni svojho prenasledovateľa? Podarí sa mu to? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (160)

Žralok 

všechny recenze uživatele

Jedná se o jistou variaci na Bílou velrybu s prvky z Čelistí. Ale zde to kupodivu ani tak nevadí a docela to tam sedne. V hlavní roli se tentokrát představí Kosatka Dravá. Nazývaná též Zabijácká velryba nebo Orka. Prostě Willy drobet jinak ;) Právě podobnost s filmem Čelisti tomu filmu dost ubližuje. Ačkoliv je to právě jeden z mála snímků po Čelistech který se nesnaží je kopírovat. Nejedná se o jeden z mnoha plagiátů žraločí kultovky. Kapitán Nolah zabije březí samici. Její druh to celé bezmocně sleduje. Všichni Nolaha varují že Orka je velice inteligentní a má pevné sociální vazby. Tudíž je více než jisté že přijde odplata. Ten tomu nejdříve nevěří ale kosatka na sebe nenechá dlouho čekat. Brzy se snaží kapitána vylákat na otevřené moře k rozhodujícímu souboji. Nolahovi brzo dochází že jediný způsob jak se tohoto démona zbavit je přistoupit na jeho hru a střetnout se na život a na smrt se zabijáckou velrybou. Konečná konfrontace může začít. Kdo na konci bude stát jako vítěz u těla poraženého soupeře ? ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Skvělý thriller americké "zvířecí zabijácké vlny", tehdy producenti a režiséři točili snad o všem z živočišné říše od vos až právě po kosatky, dobrá doba. Snímek o mstící se velrybě, které brutální lovci v čele s drsným mořským vlkem Harrisem zabijí družku a ještě nenarozené mládě. Postupná chladnokrvná likvidace aktérů tohoto činu včetně jejich vůdce v koncové dobře vymyšlené "bojové" scéně. A do toho zní tóny uplakané melodie Mistra "M". ()

Reklama

vesper001 

všechny recenze uživatele

Všichni tady Orku srovnávají s Čelistmi, až se z nich kouří (z uživatelů, myslím :-), a přitom ty dva filmy nic moc společného nemají. Žralok byl nenažrané hovado a lidi snadná kořist, kosatec se ale promyšleně mstí za zabití březí velryby. Jeho nadpřirozená inteligence mě neuráží, a díky tomu, že likvidační scény nejsou nijak extra brutální, příběh lze vnímat především symbolicky, jako varování, že se k přírodě nemáme chovat jako zmíněný žralok. Zajímavá je i melvillovská analogie, zde je ovšem pronásledovaným Moby Dickem kapitán Nolah. Z Orkova zlověstného kroužení okolo položek na jeho seznamu smrti a z velrybího zpěvu mi běhal mráz po zádech mnohem víc než z několika řad zubů. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Kdysi dávno viděl jsem film tento v kině, a tehdy jsem jsem ani nedutal, když ďábelská kosatka (evidentně chytřejší než běžný námořník) páchala své dílo pomsty. Bohužel po všech těch letech toto dílko dosti zestárlo. Ani by nevadilo, že se přihřívá na úspěchu Čelistí a exploatuje motivy z Bílé velryby, ale to jak je to naivně a smrtelně vážně zahráno, to dnes až hraničí s nechtěnou parodií. Tak asi jediným originálním vkladem zůstává ten ekologický nátěr. Za rajcovní vědeckou pracovnici v podání Charlotte Rampling, která mi pevně v mysli utkvěla již při prvním shlédnutí, přece jen slabé 3*. ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Samozřejmě, je to hovadina, což snad bystřejšímu divákovi dojde už po přečtení názvu. Kosatka zabiják? Kosatka mstitel? Pohádka pro pokročilé. Tvůrci naštěstí opatřili své dítko solidní atmosférou a několika sugestivními momenty, díky nimž tahle báchorka spolehlivě dokluše až do cíle. Především "porod" mi v dětství způsobil slušný základ pro nejednu noční můru. Zápletka je jednoduchá: sviňská kosatka vs. sviňskej velrybář, až do morku kostí, až na konec světa, na život a na smrt. Jednu hezkou myšlenku film má - ona by pytlácká a velrybářská verbež potřebovala občas dostat pořádně přes řiť právě od svých trofejí. ()

Galerie (77)

Zajímavosti (6)

  • Scenéria predstavujúca odľahlú polárnu oblasť Labradoru bola vytvorená na Malte scénografom Mariom Garbugliom. (beso74)
  • Přídavné jméno orcino znamená "démon pocházející z pekla" (Orco byl římský bůh podsvětí). (AngelusCZ)
  • Jméno Orca, které dali kosatkám staří Římané, je převzaté z řečtiny a je to všeobecný název pro velryby, velké ryby, ale také mořské příšery. (AngelusCZ)

Reklama

Reklama