Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zamkněte dveře. Zabdněte okna. Něco číhá v mlze! Kdysi navedli občané rybářského městečka Antonio Bay loď boháče Blakea v husté mlze na skaliska, kde ji po ztroskotání vyloupili. Po sto letech se Antonio Bay chystá na oslavu svého založení, do ulic však vtrhne zrádná mlha a s ní přízraky šestice utonulých námořníků v čele s Blakem! Přicházejí, aby pomstili svou smrt... (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (351)

tron 

všechny recenze uživatele

Ďalšia hororová klasika s nízkym rozpočtom z dielne Carpenter/Debra Hill a s Jamie Lee Curtisovou v (takmer) hlavnej úlohe. Pred IOO rokmi boli malomocní zavraždení a výročie ich zbytočnej smrti sa práve blíži. Pre obyvateľov prímorského mestečka (a sympatickú majiteľku miestneho majákového rádia) nastáva ponurá noc, plná zákernej hmly, v ktorej NIEČO JE. Práve odbila polnoc a nadišiel čas pomsty. Nabrúste si háky a šup na to. Majstrovské lážo plážo, ktorému za krásnu hororovú atmosféru MUSÍM dať plné hodnotenie. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

"Is all that we see or seem but a dream within a dream?“ (E.A.Poe). Mlha přede mnou, mlha za mnou a rybářský hák ve mně.. Na den přesně sto let si poleželi Blakeovi muži na mořském dně, než se pod vedením rutinéra Carpentera a za neúnavné podpory mašiny na výrobu umělého kouře vydali na zaslouženou cestu pomsty. Přes ucházející atmosféru a Hala Holbrooka v roli kněze Maloneho, mě kultovnost tohoto hororu jaksi minula. ()

Reklama

mzss1 

všechny recenze uživatele

[50%] John Carpenter u mě není vyloženě top režisér. Ani první Halloween mě až tak neuchvátil, ale další části  - to už bylo o dost lepší. Sem tam si jeho starší tvorby doplním, ale nic extra. Tato MLHA byla docela nudná a ničím zajímavá, ale vyloženě bych ji neodstřelil. Něco málo dobrého bych tam asi našel. Ten nápad nebyl špatný a ve finále to bylo i vcelku mírně napínavé. Ale efekty jsou opravdu mizerné. Herecké obsazení je na tom tak nějak obstojně. Hudba až tak výrazná není. Holt u Halloweenu se Carpenterovi jeho theme vyvedlo asi nejlépe. Co k tomuto hororu dál říci? Klidně bych dal jen 2*, ale kvůli úctě k režisérovi a ke skutečnosti, že to až tak zlé nebylo, resp. tam nebylo nic, co by mě vyloženě vytočilo, tak ty slabší 3* do slabého průměru z milosti tentokrát udělím. ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Typický Carpenter, jak ho mnozí milujeme. Tajemné a těžce uchopitelné zlo, skupina lidí odříznutá od světa a minimalistické prostředky mu bohatě stačí k tomu, aby stvořil poctivý, opravdu děsivý horor (Vládce temnot budiž zdárným příkladem). Kromě dokonalé atmosféry se může Mlha pochlubit i příjemným obsazením, ve kterém mě osobně nejvíc baví duo Atkins - Curtis. Již úvodní masakr na lodi nebo scéna na střeše majáku patří k vrcholům filmu. Klasika, kterou jsem překvapivě docenil až po letech. ()

MIMIC 

všechny recenze uživatele

V komentári k "Niagare" som písal o filmoch, kde hlavnú úlohu suverénne preberá prostredie. V Hmle je to pochopiteľne hlma. Sakramentský John Carpenter z klasickej hororovej rekvizity urobil hlavnú hviezdu, ktorá má dokonca charakter - hmla nepôsobí ako hmla ale ako dym, ktorý svetielkuje a je navyše (takmer) hmatateľným symbolom vzrastajúcej hrôzy. Ešte v žiadnom horore som nevidel, aby mali pocity a emócie priamu vizuálnu obdobu. Zo všetkého najlepšie sú momenty, kedy sa hmla rozpína za zvukov hudby, ktorá je skôr sumou opakujúcich sa explozívnych úderov. Pri všetkej úcte k nemŕtvym námorníkom s pekným náradím v rukách - hororotvornými prvkami sú tu hmla a hudba. V tejto súvislosti ma prekvapuje, koľko prispievateľov sa nazdáva, že čím viac minutáže je na tachometri, tým nudnejšia začína byť jazda - ja si myslím, že je to presne naopak. Len pre informáciu - hmla začína definitívne útočiť v 54. minúte a 10. sekunde, pričom film má cca 83 minút. Jazzová hudba, ktorú Adrienne Barbeau púšťa v rozhlase sa dokonale hodí k charakteru hmly ako určitému "jazzy" prvku. Vysielanie rozhlasovej stanice ozývajúcej sa z času na čas nenápadne udržiava kompaktnosť príbehu. ("It´s moving faster up Regent Avenue... Broad Street... Clay Street..." Brrr!) ()

Galerie (72)

Zajímavosti (30)

  • V severoamerických kinech film utržil 21,3 milionu amerických dolarů. (NIRO)
  • Po prvním sestřihu se ukázalo, že je film příliš krátký pro uvedení do kin. John Carpenter proto dotočil úvodní scénu, v níž kapitán vypráví strašidelnou historku. (HellFire)

Související novinky

Zemřel herec Hal Holbrook

Zemřel herec Hal Holbrook

02.02.2021

V požehnaném věku 95 let odešel 23. ledna americký herec nominovaný na Oscara, Hal Holbrook. Zprávu včera předala deníku New York Times jeho osobní asistentka Joyce Cohen. Holbrook se narodil se v… (více)

Hollywoodské hobby? Prznit klasiky

Hollywoodské hobby? Prznit klasiky

02.06.2006

Filmaři v Hollywoodu se nejspíš rozhodli plýtvat všemi možnými zdroji na většinou nepotřebné a obvykle nepříliš kvalitní remaky. Ostatně co fungovalo už jednou (dvakrát atd.), bude fungovat o… (více)

Reklama

Reklama