Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film na základě skutečné události. V roce 1972 se v Latinko-amerických Andách zřítilo letadlo na jehož palubě byl Uruguaiský národní rugbyový tým. Mnoho lidí zahynulo při srážce, ale někteří přežili. Ti se po několika dnech, pomocí rádia, dozvídají, že všechny záchranné akce byli zrušeny. Nikdo nevěří, že by někdo mohl přežít. Počasí se zhoršuje a omezené zásoby se tenčí každým dnem. Dva členové týmu se proto rozhodnou přejít Andy a vrátit se s pomocí pro zbytek. Jejich statečný kousek se jim podaří. Vrátí se zpět i s pomocí. Mezitím, ale 29 lidí zemře a zbylým 16 se podaří přežít jen díky kanibalismu. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (305)

nascendi 

všechny recenze uživatele

O dramatickom príbehu národného rugbyového mužstva som čítal dávno predtým, než Frank Marshall spáchal tento film. Príbeh je atraktívny svojou neuveriteľnosťou, málo frekventovaným kanibalizmom i relatívne šťastným koncom. Zdalo by sa, že podľa atraktívneho námetu sa ani nedá nakrútiť neatraktívny, málo uveriteľný a nudný film. Frankovi sa to podarilo. Pri zobrazovaní toho, čo spôsobí s ľuďmi dlhodobý pobyt v chladnom vysokohorskom prostredí, blízkosť smrti a minimálna nádej, že sa z toho dostanú, mu trápne zlyhala predstavivosť. Nakrútil niečo ako piknik mladíkov v Andách so sánkovaním, oslavou narodenín, dobrou náladou a nezmenenou vizážou účinkujúcich. Občas ho spestril vynesením ďalšej mŕtvoly, lavínou alebo dvojnásobnou záchranou pred pádom do priepasti. Mám za to, že v ČSFD sa hodnotia filmy a nie príbehy, podľa ktorých mali byť nakrútené. A v tom prípade mi aj dve hviezdičky pripadajú viac ako darček, než hodnotenie. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

-"Co je pro tebe důležitější, ragby nebo holky?" -"Holky. A pro tebe?" -"Holky." -"Ale když hrajem, nejdůležitější je ragby." -"Jo, protože holky se dívaj." Dozajista nevhodný citát, který absolutně nevyjadřuje podstatu tohoto filmu, ale ten zbytek byl na mě až příliš krutý a sugestivní, takže bych na něj nerada vzpomínala. ()

Reklama

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Členovia urugvajského rugbyového mužstva museli jesť svojich mŕtvych priateľov, aby mohli "Prežiť". Havaria lietadla, vysoko v Andách, ich na dlhé týždne izolovala od okolitého sveta. Pátranie po nich bolo po pár dňoch zrušené. Sú vystrašení, zranení, premrznutí a hladní. Film natočený podľa skutočnej udalosti. Silná dráma o nepredstaviteľne ťažkej situácii, v ktorej by som sa nikdy nechcel ocitnúť. **** ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Veľmi dobre filmovo spracovaná ešte lepšia knižná predloha jednej absolútne príšernej udalosti. V kategórii filmovo spracovaných „skutočných príbehov“ patrí medzi to najlepšie, čo žáner ponúka. Je dojímavý aj holými faktami a nepotrebuje barličky v podobne romantických scénok alebo srdcervúcich preslovov. Nemilosrdná úprimnosť prírody, surovosť udalostí aj schopnosť ľudí prispôsobiť sa tým najhorším podmienkam vyráža dych a zároveň nám dáva nádej, že ak sa predsa raz v podobne zložitej situácii ocitneme, podarí sa nám prežiť (?). ()

MATADOR 

všechny recenze uživatele

Tak neuvěřitelné, ale přeci jen se to vážně odehrálo. Skupina namyšlených hráčů, která svedla boj o holé přežití s nedostatkem potravin, s všudy přítomnou a nevypočitatelnou horskou přírodou. Kanibalismus je ovšem hodně zatracované téma, ale v tomto případě se přeživším ani nedá divit a tak dává divákovi brouka do hlavy v otázce, jak by se zachoval on sám. Což je největší pozitivum tohoto filmu, poselství o životě a vůli přežít. Těžko uvěřitelné, přesto skutečné. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (23)

  • Otevírací a závěrečnou scénu, kdy se k nehodě vyjadřuje John Malkovich jako Carlitos Paez, napsal pro film právě skutečný Carlitos. (Morien)
  • Film se natáčel chronologicky, což je u filmů s podobnou stopáží neobvyklé. Záměr tvůrců byl věrohodněji vytvořit atmosféru mezi trosečníky. (Morien)
  • O úsilí po dosiahnutí maximálnej autentickosti svedčí aj skutočnosť, že nakrúcania sa ako poradcovia zúčastnili aj niektorí z tých, čo to všetko prežili na vlastnej koži a herci, obsadení do hlavných úloh typovo zodpovedali svojim reálnym náprotivkom. (ash99)

Reklama

Reklama