Reklama

Reklama

Šílenství

  • Česko V zajetí šílenství (více)

Obsahy(1)

Pojišťovací vyšetřovatel John Trent (Sam Neill) je pověřen prozkoumáním náhlého zmizení fenomenálního hororového spisovatele Suttera Cane (Jürgen Prochnow). Ten má těsně před uzávěrkou své doposud nejlepší knihy, ale stále nedoručil poslední kapitolu. Trentovi se podaří lokalizovat zapomenuté městečko v němž spisovatel pravděpoodbně žije i čerpá inspiraci pro své zneklidňující příběhy. Spolu s Caneovou editorkou Lindou Styles (Julie Carmen) se vydávají po spisovatelových stopách. Začínají se kolem nich však dít podivné věci, občané městečka se chovají zvláštně a až nápadně připomínají postavy jednotlivých knih. Trent se domnívá, že jde jen o zvrhlý způsob jak upozornit na novou knihu, ale je tomu skutečně tak? (TobRieper)

(více)

Recenze (378)

Tomco 

všechny recenze uživatele

Už len meno režiséra jasne signalizuje, že to bude niečo viac ako priemerná záležitosť. A okrem toho, Sam Neill v titulnej roli je výborný a samotný príbeh je maximálne desivý a napínavý. Prvá polovica je na tom síce o dosť lepšie ako vlažnejší stred, ale záverom všetko graduje do divákovej spokojnosti. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Carpenter není můj šálek čaje a rovnou přiznám, že nemám na to jej zhodnotit s nadhledem. Polovinu času jsem si říkal, že tohle a tamto jsou super nápady, ale přesto se mi nepodařilo pořádně proniknout do atmosféry a už vůbec ne se bát. Zpomalení zombíci a monstra, která ve skutečnosti nikoho neohrožují, mě zkrátka nebraly, spíš se mi zdála velice zajímavá myšlenka zombie invaze prostřednictvím četby. Celkově celkem fajn psycho, ale pro mě nic víc... 6/10 ()

Reklama

Kothy 

všechny recenze uživatele

Další šílenost z dílny hororového mága Johna Carpentera. Sam Neill tu hraje pojišťovacího vyšetřovatele, který má za úkol najít auto knižního bestselleru. Tato kniha totiž v lidech probouzí šílenství. Jeho pátrání ho dostane do malého zapadlého města, kde věci tak nějak nesedí. Časem to začne být čím dál podivnější, ale John tomu stále nechce uvěřit. Pak už jen následuje přehlídka šílených monster, která jsou opravdu propracovaná. Tohle Carpenter vůbec umí. Je to jen iluze, nebo se vážně blíží konec světa? "Tohle není skutečné!" ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Na mňa film zapôsobil pozitívne. Vôbec som nečakal také množstvo lakačiek, ale boli a fungovali. Veľké plus. Vyzdvihujem aj super atmosféru a zaujímavý dej, ktorý ma bavil až do konca. Škoda, že film nebol natočený v tejto dobe, pretože úroveň efektov a celková vizualizácia filmu neboli bohviečo, a to aj v kontexte tej doby. Bubáci sa mi zdali príliš gumení a umelí na to, aby som sa ich zľakol. To isté platí aj pre masky. Ešte zo základnej školy si pamätám jednu akciu, kde sme v rámci brannej výchovy nacvičovali prvú pomoc. Pre názorné zranenia nám nalepili na telo a na tvár rôzne lepky, aby zranenia vypadali čo najreálnejšie. To isté asi použili vo filme. Proste guma na tvári... to moc nevydesí. V súčasnosti by sa tento problém ľahko odstránil a pôžitok z filmu by bol ďaleko lepší, pretože námet a scenár fakt za to stojí. 80/100 ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Brilantní horor podle předlohy mistra temných světů, démonických bytostí, "Prastarých" a stvořitele mýtu Cthulhu, H. P. Lovecrafta. "That guy from Jurassic Park", Sam Neill je výborný, oproti Julii Carmen, jejíž výkon je zato mdlý a statický, vyzní tak ztvárnění jeho postavy ještě výrazněji. David Warner už pro mě není nějaký čas jen ten "loajální sluha s kamennou tváří" z Titanicu a v závěrečné scéně se v roli malého chlapce na kole objeví Hayden Christensen, jehož bych tedy opravdu nepoznala. In the Mouth of Madness přináší poctivý kousek hororové filmařiny, která tak trochu, avšak velmi opatrně, balancuje na hraně béčkového filmu. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (18)

  • Všechny citáty z Caneových děl jsou ve skutečnosti z povídek H. P. Lovecrafta, zejména z povídky Krysy ve zdech. (gjjm)
  • Cane řekne o kostelu, že to je "sídlo zla staršího než lidstvo a většího než celý známý vesmír". Tato věta pochází z Lovecraftovy povídky The Haunter of the Dark. (gjjm)
  • Budova psychiatrické léčebny ze začátku filmu je ve skutečnosti čistička vod v Torontu. Byla využita i v jiných filmech, avšak od 11. září 2001(teroristický útok na WTC) je natáčení uvnitř zakázáno. (D3VIL)

Související novinky

Zemřel herec David Warner

Zemřel herec David Warner

25.07.2022

Nekorunovaný král filmových „záporáků“ a britský džentlmen s neuvěřitelně plodnou kariérou, která čítá na dvě sta třicet filmových a televizních rolí - těmito slovy by se dal představit David Warner,… (více)

Tvůrci Hry o trůny chystají Lovecrafta

Tvůrci Hry o trůny chystají Lovecrafta

13.12.2019

Dvojice tvůrců seriálového hitu Hra o trůny David Benioff a D. B. Weiss teď po opuštění Star Wars projektu má konečně volné ruce k chystání svých nových věcí exkluzivně pro Netflix. Několika set… (více)

Reklama

Reklama