Reklama

Reklama

Vládce temnot

  • USA Prince of Darkness (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Kněz Loomis objeví ve sklepě opuštěného kostela v Los Angeles nádobu obsahující podivnou zelenou kapalinu. Profesor Birack, přizvaný k objasnění této záhady, zjistí, že tekutina je esencí samotného Satana, který se připravuje na ovládnutí celého světa. (oficiální text distributora)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (288)

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Teoretická fyzika a katolická církev ve společném boji proti vstupu Ďábla Otce do našeho světa. A můj rozpačitý dojem - na jedné straně hutná tíživá atmosféra, zlověstná zneklidňující monotónní hudba (vlastně jen pár tónů) a spousta ve své době snad děsivě působících scén, na straně druhé ale toto vše slepeno dohromady působí jaksi nejednotně, roztříštěně. Zkrátka některé jednotlivé obrazy a výjevy jsou v rámci žánru výborné, ale celek (příběh) mě příliš nepřesvědčil. A nepřesvědčiví jsou i skoro všichni herci, z nichž nejtragičtější je určitě oknírovaný blondýn s patkou, který by se spíš hodil do porna než do horroru. Pleasence je stejně směšný jako v Halloweenské sérii a mihnuvší se Alice Cooper příliš prostoru nedostal. Film ale možná nadchne leckteré osmdesátkové fajnšmekry a milce všelijakých svérázností. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Vládce temnot zůstal trochu přehlédnut v repertoáru Johna Carpentera, což je velká škoda. Je na něm krásně vidět pozvolný evoluční vývoj tohoto tvůrce, kdy se známá dějová linka z Věci (skupina lidí někde něco zkoumá, načež se situace začne pro ně vyvíjet nedobře) kloubí s jakýmsi duchovnem, čímž zápletka dostává hlubší rozměr, který potom Carpenter plně napálil ve Spárech šílenství. Celkově se Vládce temnot rodí velmi pomalu, ale o to víc působivě a nečitelně, takže v závěru je gradace doslova napumpovaná napětím (víceméně z neznámého). Celá stopáž snímku je podložená oldschoolovou hororovou hudbou, které je na můj vkus, hlavně ze začátku, až příliš, což mi i místy vadilo, ale k vypjatým scénám padne jako ulitá. Tohle je určitě pro horor fans povinnost. 85% ()

Reklama

Nin 

všechny recenze uživatele

Sympatický začátek (i přes trochu naivní děj a postavy vůbec) a parádní konec. Bohužel cca třetina filmu, která má být vrcholem filmu - ta, ve které je nejvíc akce a brutalit - už nějak po letech nefunguje a paradoxně mi přišla z celýho filmu naprosto nejnudnější a nejmíň zajímavá. (6/10) ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Rudé slunce zapadá za obzor a uvolňuje prostor temným silám. Ve sklepení starobylé kaple ožívá sám Satan a připravuje se na rozhodující boj proti lidskému rodu. Zabránit se mu v tom pokusí katolický kněz v podání výtečného Donalda Pleasence a profesor fyziky se skupinou svých studentů... Carpenter si svůj třetí nejlepší film snažil podržet, a tak se opět ujal režie, hudby (její ústřední motiv je nesmírně silný a několikrát vám dokáže pocuchat nervy) a scénáře, u něhož se podepsal pod svým pseudonymem Martin Quatermass. Už tak hutné a klaustrofobické atmosféře přidává na nejistotě spousta červů, brouků a samozřejmě kostel obklopující vyznavači Satana s Alicí Cooperem v čele. Prostředek snímku sice trochu kolísá a to hlavně postradatelnými vedlejšími odbočkami, ale v závěru vše opět krásně graduje. Vládce temnot byl ve své době trochu nedoceněný, ale to byl nejspíš důvod obzvlášť silného roku na kvalitní horory. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Carpenter zde svým nezaměnitelným rukopisem opisuje docela solidní oblouky, a tak je Vládce temnot další skvělou porcí toho, co horor může nabídnout. Dusivá atmosféra vytvářená jednoduchými maskami, umnou prací s neznámým zlem sestupujícím na zemi a v maximální možné míře také geniální hororovou hudbou, je zde cítit po celou dobu. K tomu navíc více než solidní scénář zajímavě pracující s „klišé“ satanova kultu přihrává do jeho noty, čímž se hodnocení šplhá téměř na nejvyšší metu. Jenže na druhé straně je to přece jenom trochu standardní Carpenter, bez řádnější inovace ve formálních postupech a pocit občasného sebevykrádání znalejšího diváka uhodí do oka a některé věci se dají odhadnout dopředu (jako například pořadník kill listu). Přesto to nejdůležitější (divákovy emoce) zůstává, takže čtyři hvězdičky s klidným svědomím. ()

Galerie (54)

Zajímavosti (5)

  • Celý film bol natočený za jeden mesiac. (Mordenroth)
  • Jednoho z bezdomovců si zahrál i Alice Cooper. (Chatterer)

Reklama

Reklama