Reklama

Reklama

Zápisník alkoholičky

  • Slovensko Zápisník alkoholičky (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Celovečerní film Zápisník alkoholičky vypráví dramatický příběh mladé ženy bojující se závislostí na alkoholu. Hlavní hrdinkou (byť se jako hrdinka mnohdy nepůsobí) je mladá maminka, která se rozhodla nevzdat, nastoupit léčbu a bojovat se svým démonem i o svou rodinu. Jak těžké je si problém s pitím přiznat? Proč není překážkou závislosti ani malé dítě? Kde vzít sílu se léčit a co následuje poté? Na tyto a mnohé další otázky odpovídá autentická a upřímná filmová zpověď abstinující alkoholičky. (Bontonfilm)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (126)

Pete 

všechny recenze uživatele

Ramba má splávek, Svátek má hit. Je fakt, že má Zápisník ploché, jednorozměrné postavy, a je předvídatelný - tedy i pro nás, kteří knížku blogerky Duffkové nečetli. Věrné čtenářky asi však také nebudou úplně spokojené, poněvadž filmová verze je pro ně zase příliš zkratkovitá a neúplná. Já osobně s výsledkem větší problém nemám, jen mi tam trochu vadil neautentický herec König, a naproti tomu se mi líbila hudba jiného Königa (Kittchen). Ale lituji toho, že tvůrci nešli víc na dřeň, téma není více dramaticky vytéžené, a tak trochu vyšumí do ztracena. ()

PabloFuentes 

všechny recenze uživatele

Skvělé! Tereza Ramba si jde pro Lva. Mám tady z komentářů ostatních pocit, jako bych viděl úplně jiný film. Mně to přišlo dějově srozumitelné, chování hlavní hrdinky logické, někdy se tedy chovala přehnaně hystericky, ale taková byla její postava od začátku filmu a to i ve střízlivosti. Jediný problém bych viděl v té obrovské zkratkovitosti, která nastala v momentě, kdy šla Míša na léčení.  Střih a je zdravá. Za mě asi jediná část, která filmu uškodila. Chápu ale, že tvůrci nechtěli, aby film trval dvě hodiny. ()

Reklama

JohnnyKladno 

všechny recenze uživatele

Sedím si tak v kladenském kině Hutník a těším se na začátek projekce. Rozhlédnu se po sále a zjistím, že jsem tam já, ještě jeden chlápek a jinak asi 40 žen. Je to spíše film pro něžné pohlaví, to je asi pravda. Jak těžké je zvládnout závislost, jak těžké je, vůbec si přiznat, že alkohol už není zábava, ale problém. Dan Svátek natočil silný příběh, důležité téma, o kterém se v naší zemi moc nemluví. Tvůrci společně s filmem vytvořily projekt, Ženy s odvahou, který se problematice věnuje podrobněji a lze tam najít i pomoc. Je pravda, že zajímavé je spíše téma, než samotný film. Tereza Ramba předvádí výkon, kterým si jistě řekne o nějakou tu nominaci. Natočené je to zajímavě, jsou tam pěkné nápady, ale trochu se to celé točí v kruhu, je to předvídatelné a malinko prázdné. Bodíky navíc dávám za hudbu. Silných 60% ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Kvalitně řemeslně (včetně řemesla hereckého) ztvárněný snímek, kde se filmařům povedlo divákům dostatečně srozumitelně sdělit, proč se hrdinka chová tak, jak se chová, i když se sdělením toho, co se jí v tu kterou chvíli odehrává v hlavě, je to už poněkud složitější. S alkoholem má drtivá většina populace bohaté vlastní zkušenosti a mnozí jistě i s nezvládnutou závislostí na něm, tudíž je obliba této tématiky jak u tvůrců, tak u konzumentů pochopitelná. Pro mne je v tomto ohledu nepřekonatelným opusem magnem fenomenální Fričovo "Dnes naposled", co se patologických projevů konečné fáze alkoholismu týče pak vyniká Figgisovo (a zejména Cageovo) "Opustit Las Vegas", nezapomenutelní jsou "Dobří holubi..." nebo Menšíkovsko - Filipovské studie "Ikarův pád" a "Tažní ptáci". "Zápisník alkoholičky" působivosti (alespoň pro mne) výše zmiňovaných titulů nedosahuje, ale jeho svojí kvalitu má a určitě není ztrátou času. ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Drhnoucí sonda do eroze lidské mysli, která se v záplavě levného alkoholu z místní večerky rozpadá na prvočástice. Snímek Dana Svátka se jménem Zápisník alkoholičky Vás zaujme na první dobrou svým palčivým tématem, jehož drtivé důsledky bohužel zažívá čím dál tím více lidí. Za zmínku rovněž stojí i výtečný herecký projev Terezy Ramba, který posouvá celý snímek na mnohem lepší úroveň, než si vlastně objektivně zaslouží. Je mi totiž vážně velkou záhadou, proč se tvůrcům s těmito vydařenými ingrediencemi zrodil pod rukama jenom bláznivě sestříhaný sled náhodných scén. Sice je možné, že to celé byl režisérův umělecký záměr, avšak na mě to působilo jen jako něco, co se tvůrcům bolestně vymklo z rukou. Ve finále jsme tedy dostali nepříjemně rezonující téma, jehož filmové základy ale stojí na velmi vratkých nohou. Je to vážně velká škoda, jelikož kvalitní masová osvěta o závažné škodlivosti alkoholu je v dnešní době potřeba více než kdy jindy. No, tak snad příště! (Viděno v kině CineStar IGY České Budějovice) ()

Galerie (30)

Zajímavosti (6)

  • Když ve 4. kapitole Ondřej (Miloslav König) jí u své maminky (Barbara Lukešová) svíčkovou, sleduje přitom v televizi fotbalový zápas Evropské ligy mezi Slavií Praha a Sevillou, který se odehrál 14. 3. 2019. Slavia v něm slavně zvítězila v prodloužení 4:3 a postoupila tak do čtvrtfinále, kde později nestačila na londýnskou Chelsea. (ELBobes)
  • Film je natočen na základně knihy, kterou napsala Michaela Duffková a kde vypráví svůj příběh o své závislosti na alkoholu a složité léčbě. (Katka189)
  • Herečka Tereza Ramba (Míša) nejdřív roli odmítla a vrátila scénář, protože měla velkou obavu z toho, že by tu roli nemohla ustát. (Katka189)

Reklama

Reklama