Reklama

Reklama

Zápisník alkoholičky

  • Slovensko Zápisník alkoholičky (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Celovečerní film Zápisník alkoholičky vypráví dramatický příběh mladé ženy bojující se závislostí na alkoholu. Hlavní hrdinkou (byť se jako hrdinka mnohdy nepůsobí) je mladá maminka, která se rozhodla nevzdat, nastoupit léčbu a bojovat se svým démonem i o svou rodinu. Jak těžké je si problém s pitím přiznat? Proč není překážkou závislosti ani malé dítě? Kde vzít sílu se léčit a co následuje poté? Na tyto a mnohé další otázky odpovídá autentická a upřímná filmová zpověď abstinující alkoholičky. (Bontonfilm)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (124)

CaptainCzech 

všechny recenze uživatele

Silné téma, skvělá Ramba a tím končíme. Zbytečně je tu všechno zrychleně, to co by potřebovalo jít do hloubky zůstává pouze na hladině. Hlavní postava nám je zobrazena od začátku jako alkáč a tak není divu jak to s ní dopadne. To samé je u léčebny. Jedna probdělá noc bez chlastu a jste vyléčení. Potenciál to mělo, ale nakonec je tu více záporů než kladů. I tak, ale dávám slabé 3* jelikož to není Troškovina nebo slaďárna s Langošem. ()

ForGump 

všechny recenze uživatele

Asi už je čas s klidem vyhlásit Dana Svátka vůdcem nové české exploatační vlny. Zápisník alkoholičky totiž vykazuje veškeré znaky tohoto žánru a přesně na tyto filmy české obecenstvo slyší, kdy si může s tím popcornem v jedné ruce a deníkem Blesk v druhé vrnět nad utrpením druhého a říkat si jak je to strašné a ta Terezka jak to zahrála a to téma, to je dobře, že se o něm mluví. S posledním bodem mohu souhlasit, jenže pro mě většinou osvěta ještě neznamená automaticky palec nahoru danému filmu. A v tomto případě to neznamená tuplem. Tento film mi působil fyzickou nevolnost a to nikoliv jak je "nepříjemné" to, co se hrdince děje, ale z toho jak agresivně toho jejího utrpení zneužívá a řemeslně ještě vypadá jako něco televizního typu docureality na Primě. Je to opravdu otřesný zážitek, neumětelský na několika frontách, pseudoumělecký a herecky už za hranicí vkusu, kdy Tereza Ramba už předvádí něco, co mi připomínalo mentální a fyzickou prostituci. Ano i herečky v Hollywoodu občas předvádějí, nebo si dokonce produkují filmy, z nichž chtějí vytěžit Oscara, jako například Jessica Chastain, Margot Robbie, nebo Saoirse Ronan, ale opravdu to nedělají tímto ulepeným a neautentickým způsobem. V zápisníku alkoholičky zazní věta: Potřebuju odsud pryč, jinak tady umřu.. a mohu vám citlivějším na podobné nevkusné filmy slíbit, že to vykřiknete pravděpodobně taky. A je až kouzelné kolik vět z tohoto filmu demonstruje jak se člověk může u filmu cítit. 15% ()

Reklama

Mara97 

všechny recenze uživatele

Progresivně natočeno, střihy do budoucnosti a potom i do minulosti přidávají na větší dynamice snímku, hudba skvělá, Ramba téměř bezchybný výkon hodný Lva. V porovnání s Úsměvy smutných mužů ovšem o něco slabší, neboť boj s alkoholem i vnitřními démony není vykreslen tak poctivě a realisticky, jak by bylo vhodné. Narace je příliš jednoduchá, velmi rychle se do závislosti vklouzne a pak se z ní i dostane, nicméně to napravení stavu se zdálo až příliš jednoduché. Trochu mi tedy chybělo lepší popsání toho boje člověka sám se sebou, kdy má nutkání se napít, jak vzdoruje, jak podlehne - vždyť toto bylo lépe demonstrováno i v komickém seriálu Skoro na mizině. ()

whysoserious 

všechny recenze uživatele

Stalo se přesně to, čeho jsem se bál. Film trpí na extrémně velkou předvídatelnost (úplně všechno, co se později stane, odhadnete dlouho dopředu), herci hrají charakterově stereotypní figurky (rýpavá tchýně, pasivní a poddajný tchán, mladá holka-matka, neschopná komunikovat problém a uchylující se kvůli tomu k flašce, chlap, který se neumí postavit sám za sebe, ani za druhé), momenty s vyhrocenějšími emocemi hercům neuvěříte (hlavně Miloslav König je při hádkách s Terezou Rambou extrémně křečovitý). Tohle dílko těží skutečně jen z popularity toho internetového blogu a i když, vzhledem k tématu, určitě od některých posbírá kladnější hodnocení, tak smutnou pravdou je, že divákovi, který chce zažít i nějakou katarzi to nedá vůbec nic. ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

skvělý dokumentární portrét o českém národním sportu/prokletí nambr van a dysfučknosti tradiční rodiny o kterém by se mohly dělat nekonečný přednášky.... na můj vkus ale málo psycho a víc raw schyzo stylizace která by mentálně a tělesně nahlížela do hlavy hlavní (anti)hrdinky/alkoholičky alá Requiem za sen [absťáky a deliria jsou zde fakt sporadicky] by tomu vůbec neuškodila – na to je příběh moc "přímočarý". I tak jde ale bezpochyby o jeden z nejlepších českých filmů za tenhle rok. Tereza Ramba si svoji roli dává s neskutečným přehledem. Jo a cameo Martina Preisse extrémně cením.... [#LETŇÁK MB] ()

Galerie (30)

Zajímavosti (6)

  • Film je natočen na základně knihy, kterou napsala Michaela Duffková a kde vypráví svůj příběh o své závislosti na alkoholu a složité léčbě. (Katka189)
  • Když ve 4. kapitole Ondřej (Miloslav König) jí u své maminky (Barbara Lukešová) svíčkovou, sleduje přitom v televizi fotbalový zápas Evropské ligy mezi Slavií Praha a Sevillou, který se odehrál 14. 3. 2019. Slavia v něm slavně zvítězila v prodloužení 4:3 a postoupila tak do čtvrtfinále, kde později nestačila na londýnskou Chelsea. (ELBobes)
  • Natáčení trvalo tři měsíce, v Ústeckém kraji filmaři strávili 13 natáčeních dní. Vedle Dubice pracovali také v Ústí nad Labem, Mněteši na Roudnicku nebo Církvicích na Ústecku. Natáčelo se také v Praze a v Dobřichovicích, kde se filmaři na pár dní ubytovali v protialkoholní léčebně, kterou provozuje právě autorka knižní předlohy Michaela Duffková. Natáčení skončilo v červnu 2023. (rakovnik)

Reklama

Reklama