Reklama

Reklama

Hráči z Indiany

Trailer

Basketbalový trenér Norman Dale byl v padesátých letech minulého století hvězda. A každý tým pod jeho vedením byl předurčený k vítězství. Každý hráč, který byl ochotný podvolit se jeho mnohdy drsným a nesmlouvavým metodám, měl šanci dotáhnout to opravdu vysoko. Ale našli se i tací, kteří chtěli jít vlastní cestou. A proto má také Norman Dale nyní poslední šanci, jak po útoku na vlastního hráče zachránit svoji téměř mrtvou koučovskou kariéru. Jeho novým a možná posledním týmem se stává družstvo ze zapadlé lokální střední školy v Indianě, které se vždy potácelo na chvostu tabulek a nikdy neokusilo, jak vlastně vypadá opravdová košíková, což se nejvíc projevuje na jeho hráčích, hejskovitých dlouhánech s minimální herní morálkou a ještě menším citem pro zodpovědnost. A Daleovi je jasné, že v tomto družstvu se bude muset mnohé změnit. Otázka ale zní, zda tentokrát nezmůže víc než autorita obyčejná lidskost. Svoje hráče z Indiany dovede ke hvězdám v legendárním sportovním dramatu režiséra Davida Anspaugha držitel dvou Oscarů Gene Hackman. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (113)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Pro mě je to společně s Vítězové a poražení nejlepší sportovní film, jaký jsem měl kdy možnost vidět. Jeho kouzlo je o to větší, že tahle basketbalová pohádka o Popelce je natočená podle skutečné události. Jako další obrovské plus vidím to, že je to vesměs prosté toho nutného amerického patosu. Oceňuji i solidně zvládnuté zápasy, které se sice většinou vyhrávají až v posledních minutách, ale to vem čert. Gene Hackman, jako zprvu nepřijatelný trenér, který si časem získá celé městečko, byl vynikající a stejně tak se mi líbil ve vedlejší roli Dennis Hopper. Slušné výkony odvedlo i celé mužstvo v čele s Marisem Valainisem alias Jimmy Chitwoodem. Díky za každý podobný snímek. 90% ()

Jonash87 

všechny recenze uživatele

Jako menší jsem tento film měl velmi oblíbený a zhlédnul jej několikrát. Gene Hackman hraje parádně, a i když tak trochu předpokládáte, jakým směrem se bude film ubírat, baví vás to a fandíte onomu basketbalovému týmu, co to jen jde. A není nouze ani o emotivní scény... Budu si to muset dát někdy znova! ()

Reklama

panmroz 

všechny recenze uživatele

taká srdcovka z dětství. teď po letech - neuvěřitelná postava Jimmyho, hlavní hvězdy týmu, která v celém filmu pronese dohromady tři věty, z toho jedna z nich je "Dám to!". O basketbalu se toho také moc nedozvíme - jakože prakticky vždycky střílí nepokrytý hráč, pokud dochází ke clonám při útoku, jsou podávány spíše jako nevynucené srážky plynoucí z chaotických pohybů jednotlivých hráčů, v celém filmu není jediná střela zblokována, veškeré ztráty míče plynou z nepochopitelných chyb hráčů (pád míče na nohu, po zdvojení náhra nikoliv tomu volnému hráči, nýbrž tomu obsazenému, apod.). Úsměvné jsou také time-outy - kouč Gene Hackman dává instrukce typu "musíme bránit" nebo "jedem, makáme". Na druhou stranu vizualita snímku je parádní, zpomalení lesklý hráči a do nich ty foťákový fleše, mladý Marek Matějovský coby syn postavy Dennise Hoppera. Strašná je celá ta linie s tou babou, polibek se Hackmanovi taky moc nepovedl, asi únava či co. Každopádně sportovní film s nejvyšším počtem těch sportovně-kýčovitých vrcholů - 1.kouč zůstává a Jimmy se vrací k týmu, 2. Hopper vyhrál zápas, 3. Olii dal trestňák, 4. Výhra v play-off, takže když se pak dokodrcáme do finále, tak už to vlastně není až tak moc doják. Navíc mi není moc jasné, jak ten závěr koresponduje z úvodem, kdy Hackman mluví o nahraditelnosti hráčů, popř. když dává přednášku o tom, že jsou "tým, tým, tým". Ono to spíš vypadá tak, že jakmile začal hrát Jimmy, tak už prostě neprohráli. A navíc dal Jimmy i poslední koš ("Dám to!"), takže to vlastně aji všechno vyhráli. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Jednoduchý príbeh, presne podľa šablóny s prvkami, ktoré diváka ľahko chytia za srdce - stroskotanec tréner, družstvo na posledných priečkach, najlepší hráč so smutnou minulosťou, alkoholik, obyvatelia mestečka s vysokými očakávaniami, zdrvujúco napínavé finále s hviezdnym športovým koncom.... Teda žiadne prekvapenie. No bolo to zahrané s gráciou Gene Hackmana, takže celkový pocit z filmu išiel o triedu nahor. Nadpriemer. 75/100 ()

denbrough 

všechny recenze uživatele

Nechápu, proč má tento film zde tak nízké hodnocení. Snad proto, že je tak patetický, ale když do toho filmu půjdete s tím, že je PATETICKÝ, že je to prostě taková pohádka, myslím, že je to úžasné dílko. Viděl jsem tenhle film snad dvacetkrát, a musím smeknout. Vynikající výkon Gena Hackmana, výborné obsazení dalších rolí, tým, kterému jsem opravdu fandil, skvělé záběry ze sportovních utkání, opravdu uvěřitelné emoce všech postav od holiče až po šerifa, a hlavně : GENIÁLNÍ a MISTROVSKÁ HUDBA Jerryho Goldsmithe, která naprosto přesně a citlivě lemuje většinu filmu. Bývám na konci taky vždycky dojatý, snad podobně, jako když naši hokejisti vyhráli v devadesátém osmém olympiádu :-) Je to skvělý film, a rozhodně ne nadhodnocený !!!!!!!!!!!! Jinak podotykam, ze jedinecna verze je ta s dabingem Ladislava Mrkvicky. Videl jsem i s jinym dabingem, ale to nebylo zdaleka ono. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (16)

  • Film obsadil 4. místo v žebříčku AFI v 10 nejlepších filmech sportovního žánru. (c.tucker)
  • V šatně před finálovým zápasem byla na tabuli napsána příjmení protihráčů. Ve skutečnosti to byli jména herců, kteří hráli Hickory team. (c.tucker)
  • Ve filmu si zahrál i skutečný profesionální obránce Milan Indians Ray Craft. (KucC)

Reklama

Reklama